Gå i tidig pension? Så tar du reda på vad som gäller

Foto: Getty Images

Längtar du efter att gå i pension? Inom offentlig sektor finns det många olika regler och avtal, beroende på var du arbetar, när du är född och vilket pensionsavtal du omfattas av. Så här tar du reda på vad som gäller om du vill trappa ned, eller gå i tidig pension.

Det finns idag ingen fast pensionsålder på samma sätt som förr. Idag är det i stället den så kallade riktåldern som styr, vilket innebär att den allmänna pensionen betalas ut tidigast tre år före riktåldern. Just nu är riktåldern 67 år, men högre kommer den att bli. 

Men det finns möjlighet att ta ut tjänstepensionen tidigare än så. Exakt vad som gäller beror dock på en rad olika faktorer – var du jobbar, när du är född och vilket pensionsavtal du omfattas av. 

– Pensionsavtalen inom stat, kommun, region och kommunala företag har gjorts om och bygger numera på det som kallas premiebestämd, eller avgiftsbestämd, pension. De nya avtalen har även högre avsättningar till tjänstepensionen. Fördelen är att du numera själv har kontroll över din egen pensionskassa och kan bestämma om du vill ta ut delar av tjänstepensionen tidigare, förklarar Stefan Jansson, pensionsexpert på Sveriges Ingenjörer.

Flera varianter på avtal

Men när avtalen gjordes om var det också viktigt att de som tjänat in sin pension via de förmånsbestämda avtalen inte hamnade i kläm. Därför finns det flera olika varianter på avtal (se längre ned i artikeln).

Arbetar man inom staten styrs reglerna av vilket år man är född. Inom region och kommun finns det två varianter där det ena är anpassat för de som tidigare tillhörde de gamla avtalen.

Att reda ut vad som gäller för anställda inom offentlig sektor som vill gå i tidig pension är alltså inte helt enkelt. Ingenjören har därför tagit hjälp av de båda pensionsexperterna på Sveriges Ingenjörer, Stefan Jansson och Stefan Holmberg, för att reda ut de vanligaste frågorna.

När kan jag börja ta ut tjänstepensionen?

– Inom kommun, region och kommunala företag kan du börja ta ut din pension från 60-61 år, inom staten är det mellan 61–63 år.

Vad är viktigt att tänka på om jag vill trappa ned de sista åren?

– Kolla upp vilket avtal du omfattas av, om du har möjlighet till delpension eller flexpension. När det gäller 80-90-100-modellen för kommuner och regioner är det oftast lokala avtal som gäller. Det bästa är att höra med din arbetsgivare vilka möjligheter det finns. 

Kan arbetsgivaren neka mig delpension?

– Ja, att gå ned i tid är ingen rättighet, arbetsgivaren kan neka dig den möjligheten. 

Om jag har haft flera olika arbetsgivare genom åren, vilket avtal omfattas jag då av?

– Det är det sista avtalet, det du har när du går i pension, som gäller. Men det du har tjänat in i tidigare tjänstepensioner finns fortfarande kvar och betalas ut när du väljer att gå i pension.

Jag gick över till AKAP-KR när avtalen gjordes om. Kan jag byta till KAP-KL nu?

– Nej, om du har valt att gå över till AKAP-KR kan du inte senare välja att gå tillbaka till KAP-KL igen. 

Hur viktiga är de sista åren för den pension jag sedan får?

– Det är oftast bäst att jobba så länge som möjligt om man tittar på pensionsintjänande eftersom hela tiden med inkomst från tjänst påverkar den allmänna pensionen.  De flesta pensioner ökar dessutom om man skjuter på uttaget, eftersom man då beräknas behöva pensionen kortare tid. 

Hur blir det med de sista årens inbetalningar till tjänstepensionen om jag går i pension tidigt?

– Villkoren ser lite olika ut beroende på vilket avtal du tillhör. Anställda inom staten som tillhör PA16 avdelning 2 får den förmånsbestämda pensionen och den valbara premiebestämda tjänstepensionen inbetald som om de varit kvar i anställning fram till 65 års ålder. Det gäller från och med att de fyllt 61 år med villkoret att de avslutar sin anställning i pensioneringssyfte.  Även anställda inom kommun och region som fyllt 61 år och som tillhör KAP-KL får den förmånsbestämda pensionen inbetald fram till 65 års ålder. Här är villkoret att de börjar ta ut sin förmånsbestämda pension direkt. Om du tillhör AKAP-KR så upphör inbetalningen till din tjänstepension när du slutar att arbetar.

– Det finns många fler detaljerade villkor kring detta. Vårt tips, om du är intresserad, är att kontakta SPV om du tillhör PA16 avdelning 2 och din arbetsgivare om du tillhör KAP-KL för att kontrollera vad som exakt gäller för just dig. 

Tre tips för dig som funderar på att gå pension tidigare

  1. Ta reda på hur din egen situation ser ut. Vilket avtal tillhör du, hur fungerar det på just din arbetsplats?
  2. Räkna på vad det innebär ekonomiskt. Logga in på Minpension.se och gå till Uttagsplaneraren. Här kan du få en prognos för hur mycket du kan få i pension och även laborera med olika uttagstider. Börja med att ställa in alla parametrar på ”Livslång utbetalning” så blir det lättare att jämföra.
  3. Ta reda på vilka alternativ det finns hos din arbetsgivare med exempelvis deltidspension eller andra lösningar för att kunna trappa ned de sista åren.

Statlig sektor

Kåpan Flex är en del av det statliga tjänstepensionsavtalet PA 16 som alla statligt anställda har. Den här delen kan du använda för att till exempel gå ner i arbetstid innan du går i pension

PA16 Avdelning 2, om du är född 1965 eller tidigare 

Du har förmånsbestämd pension. Din arbetsgivare betalar in pengar som motsvarar 0,5 procent av din lön till flexpension, 2,5 procent till valbar ålderspension och 2 procent av din lön till Kåpan Tjänste.

  • Du kan tidigast ta ut din pension från 61 år. 
  • Du kan ansöka om delpension från 61 år, men som längst till 65 år. Som mest kan du gå ner 50 procent i tid, få motsvarande 80 procent av lönen. Arbetsgivaren fortsätter då att betala in till alla delar av tjänstepensionen, men inte till Kåpan Flex. Läs mer om delpension på SPV.
  • Du kan ta ut flexpension från 63 år, men inte om du inte redan tar ut delpension.

PA16 Avdelning 2, om du är född 1966 – 1987

Ju äldre du är desto mer förmånsbestämd pension består din tjänstepension av. För de som är födda 1973 och framåt är det 60 procent på lön mellan 7,5 och 20 inkomstbasbelopp samt 30 procent på lön mellan 20 och 30 inkomstbasbelopp. Din arbetsgivare betalar även in pengar som motsvarar 1,5 procent av din lön till flexpension, 2,5 procent till valbar ålderspension och 2 procent av din lön till Kåpan Tjänste.

  • Tidigast uttagsålder för tjänstepensionen är 63 år
  • Du kan ta ut flexpension från 63 år.

PA16 Avdelning 1. Gäller om du är född 1988 eller senare. 

Läs mer på SPV

Kommun, region eller kommunala företag

KAP-KL. Gäller om du arbetar inom kommun eller region och är född före 1958 eller om du valde att stanna kvar i KAP-KL när avtalen gjordes om. Om du tjänar mer än 7,5 inkomstbasbelopp har du både en avgiftsbestämd och förmånsbestämd pension. 

  • Från 60 år kan du ta ut den avgiftsbestämda delen.
  • Från 61 år kan du ta ut den förmånsbestämda delen.

AKAP-KR. Omfattar i princip samtliga anställda i kommuner och regioner samt för samtliga anställda i kommunala företag, med undantag för de som fortsatt tillhöra KAP-KL när avtalen gjordes om. Är en avgiftsbestämd pension. 

  • Du kan tidigast ta ut AKAP-KR från 60 års ålder

Finns det en 80-90-100-lösning? Ibland finns det lokala bestämmelser som gör det möjligt att trappa ned, till exempel 80-90-100-lösningen som vissa arbetsgivare har. ​​Det innebär att man kan gå ner till 80 procent av sin ursprungliga arbetstid, få 90 procent av lönen och 100 procents avsättning till tjänstepension. Kolla med din lokala fackförening eller arbetsgivare vad som gäller hos er.

Läs mer på KPA

Bra att veta

Förmånsbestämd pension. Förmånsbestämd ålderspension innebär att pensionen i förväg är bestämd till en procentsats av din lön. 

Premiebestämd/avgiftsbestämd pension. Innebär att arbetsgivaren löpande under din anställning sätter av pengar motsvarande en viss procentsats av din lön till en pensionsförsäkring.

Den allmänna pensionen betalas ut tidigast tre år före riktåldern.

Riktålder. Eftersom vi lever allt längre så måste de livslånga pensionerna, som exempelvis allmän pension, räcka längre. Det är bakgrunden till införandet av den så kallade riktåldern. Riktåldrarna är beslutade för personer födda 1963 eller tidigare. För de som är födda 1964 och framåt finns det endast en prognostiserad riktålder:

66 år = Födda 1958–1959
67 år = födda 1960–1966
68 år = födda 1967–1980
69 år = födda 1981–1996
70 år = födda 1997–2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är länderna med bäst balans mellan jobb och fritid

Här är länderna med bäst balans mellan jobb och fritid

Nya Zeeland är fortfarande i topp, Sverige halkar ner till plats 20 och Norge klättrar om sina nordiska grannar. Det visar årets rankning av de länder med bäst balans mellan arbete och fritid.
Fler artiklar