Det lokala facket kommer inte att få något som helst inflytande vid uppsägningar om förslaget till omställningsavtal för privatanställda tjänstemän går igenom. Sveriges Ingenjörers förtroendevalda är skakade.
Det lokala facket kommer inte att få något som helst inflytande vid uppsägningar om förslaget till omställningsavtal för privatanställda tjänstemän går igenom. Sveriges Ingenjörers förtroendevalda är skakade.
–Om det här avtalsförslaget blir verklighet kan vi sluta med de lokala förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare. Det kommer helt enkelt inte längre finnas något att förhandla om, säger Ulf Bengtsson, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
Han vet hur svår situationen redan i dag är för fackligt förtroendevalda när arbetsgivare varslar om neddragningar.
– Den enda förhandlingsposition som finns i dag är Las paragraf 22 om turordningsreglerna. Det här förslaget till avtal rycker undan mattan på det lokala facket totalt som kommer att bli helt överkörda. Vem som får stanna och vem som får gå blir arbetsgivarens ensidiga beslut.
Han är djupt oroad över avtalsförslaget som ligger på bordet.
– Vi kan inte tänka oss att skriva under detta och som det ser ut nu håller vi på att bli överkörda av Unionen som är betydligt större och därför har långt fler röster i PTK.
Bertil Nordqvist, ordförande för Akademikerföreningen på ABB säger att han chockad av vad han har läst i artikeln som Arbetet publicerades på måndagsförmiddagen.
– Det här ser värre ut än jag hade kunnat drömma om. Förslaget att arbetsgivaren ska bestämma hur turordningskretsarna ser ut är en katastrof, säger han.
Bertil Nordqvist har ögnat igenom resultaten från några av de övertalighetsförhandlingar som ägt rum på ABB under senare år. Han menar att utfallet hade blivit helt annorlunda med avtalet som ligger på förhandlingsbordet.
– 2009 varslades totalt 250 tjänstemän om uppsägningar vid tre olika enheter på ABB. Tack vare en gemensam turordningskrets slutade förhandlingarna med enbart 40 uppsägningar. Med det här avtalsförslaget hade omkring 180 tjänstemän på ABB förlorat jobbet. Tack vare Las paragraf 22 räddade vi 140 anställningar, säger Bertil Nordqvist och granskar sina sparade dokument från förhandlingarna.
– Bland de 140 som skulle tvingats sluta om vi inte hade haft Las paragraf 22 var omkring 30-40 akademiker, omkring 70-90 medlemmar i Unionen, 20-30 var oorganiserade och ett tiotal var med i Ledarna. Det här drabbar alla, säger han.
Bertil Nordqvist menar också att det finns en stor risk för att arbetsgivarna slutar att erbjuda avtalspensioner som en lösning vid neddragningar.
– De är ju en möjlighet som ofta erbjuds äldre anställda idag. Men det kostar pengar och den lösningen kommer arbetsgivarna knappast att föreslå när man kan säga upp vem man vill.
Magnus Sundemo, ordförande för Akademikerföringen på Volvo Personvagnar, har också erfarenheter av hur viktiga turordningsreglerna är för att få till bra avtal vid neddragningar. De har inneburit räddade jobb och bättre villkor för dem som ändå blivit tvungna att gå.
– Man frågar sig om vi ska vara med i PTK över huvud taget – om det skulle vara så att Unionen kör över oss, säger han. I så fall, om det blir så att de förhandlar bort vårt enda verktyg, så är det bättre att vi förhandlar själva i framtiden.
Anders Ripa, fackordförande för Akademiker SAM Ericsson i Sverige, säger så här om förslaget:
– Det system som vi har i dag tvingar ju arbetsgivaren att tänka igenom sina varsel. De är tvungna att ha väl underbyggda beslut. De måste fundera, få en chans att diskutera. Skulle de plocka bort det här kan de komma med väldigt dåligt underbyggda beslut.
Tomas Blidberg, lokal facklig representant för Ericsson i Göteborgsområdet, har starka åsikter om förslaget.
– Det här var den värsta mardrömmen, om det är som det låter.
Han menar att det är hela fundamentet för att det ska vara en förhandling värd namnet som tas bort med förslaget. Att företagen ska ha en diskussion med facken lokalt betyder just ingenting i praktiken, säger Tomas Blidberg och pekar på de egna erfarenheterna från många neddragningsförhandlingar.
– Jag trodde inte mina ögon när jag läste det här. Skulle man sätta det här i sjön med de här formuleringarna? Jag sätter mig inte i någon neddragningsförhandling, som någon sorts gisslan, på de här premisserna. Här äger företaget hela frågan. Goddag yxskaft är ett passande uttryck i sammanhanget.
Nu vill Tomas Blidberg att facket tar debatten, att det står klart hur missnöjet ser ut. Förändras Las på det här sättet försvinner jämvikten mellan företaget och arbetstagarna.
– Sverige blir rena drömlandet för arbetsgivarna om det här går igenom. Billigt och enkelt där företaget i praktiken äger hela frågan. Det är bara att gratulera arbetsgivarna.
Karin Virgin, Sture Henckel och Ania Obminska
Läs tidigare artikel: Unionen beredd sälja turordningen
Forskare: Las är inte något problem
10 kommentarer
Unionen menar på Twitter att Ulf har fel, alla förbund är för detta, så även Ulf. På unionens hemsida har Niklas Hjert skrivit en förklaring.
Förtydligande: När vi intervjuade Niklas Hjert sa han att alla förbund var överens. Motfrågan blev när de senaste gemensamma besluten hade fattats och då var svaret hösten 2012.
Redaktionen
Intressanta reaktioner. När jag ställde en muntlig fråga om LAS på årets fullmäktige den 18 nov ingen var skakad.
Av Ulf Bengtssons uttalande att dömma tolkar jag det som att Unionen sröder förslget. Är det verkligen så? Vilka är deras motiv?
Om så är fallet kan SI förhindra att PTK antar detta?
Hur agerar SI för att påvisa fökjderna av detta om det röstas igenom?
I detta fall måste väl LO (If Metall) vara en bundsförvant för SI?
Det känns som att en strejk i detta fall ärmer motiverad än någonsin.
Håller helt med Ingvar Olsson nedan.
Försvinner LAS §22, försvinner hela idén med att vara fackligt organiserade.
Det här är ju katastrof. Efter en uppsägning i enlighes med LAS turordningsregler är jag nollställd inför en presupmtiv ny arbetsgivare, att jag förlorat jobbet var force majeure, Utan LAS får jag förklara varför just jag och inte min kollega fick sparken. Vilken uppförsbacke!
Om det verkar bli allvar att trycka igenom det här förslaget måste vi som fackförbund protestera. I medlemmarnas intresse!! Jag har varit med i facket länge eftersom jag tror att det är viktigt att vi som anställda är organiserade när det kommer till förhandlingar om våra anställningsvillkor. Det känns självklart för mig att Ingenjörerna ska anta en tydlig ståndpunkt här och ta strid för den, det är inte så ofta man hör Ingenjörerna göra väsen av sig, så mycket bättre bör väl effekten bli om vi tar i litegrann denna gång. Om vi inte gör vår stämma hörd nu så är ju facket för mig inte det mest skarpslipade verktyget i min verktygslåda, ett verktyg som jag behöver för att ha en hygglig tillvaro på min arbetsplats.
Vänliga hälsningar, Björn K, ing på Ericsson
Är vi beredda på att sälja ut alla svenska företag och göra Sverige till en arbetsmarknadsgenomfart? Vad gäller det för regler i Tyskland och Holland för nedskärningar och omstruktureringar av företag? Är det svenska förslaget för milt mot våra Europeiska grannar blir det helt andra villkor att arbeta i Sverige. Det är viktigt att hålla fast vid den grundtryggheten som ett arbete har inneburit i vårt land.
Om facket får en svagare position genom att LAS §22 avskaffas eller försvagas så att att facket inte har en stark förhandlinsposition när de ska företräda mig i händelse av nedskärningar på firman så kan jag inte se att det finns någon anledning för mig att vara medlem i facket.
För att hårddra det en smula: Avskaffa LAS §22 och facken kommer att försvinna.
Denna nya tuffa attityd från arbetsgivar sidan, syns även lokalt. Kunskapen om vad som var intentionen med MBL om facklig deltagande i beslutsprocessen, har reducerats till att arbetsgivaren talar om vad som redan är bestämt.
Vi inom industrin drabbas av internationaliseringen genom att MBL urvattnas utan att vi har övriga Eu länders skyddsnät mot uppsägning och permitteringslön från staten. Skall arbetsgivar sidan helt styra enligt Amerikansk ”Hire and Fire ”modell vad blir då kvar av den Svenska modellen? Är det dags att införa personlig strejkrätt som i Frankrike?
Hur ser våra förhandlares förslag ut i förhandlingarna om nytt omställningsavtal? Utbildning är ju något som vi Akademiker redan investerat i under 3-5 år. Den förlorade inkomsten under studietiden och lånen motsvarar ett lönepåslag på ca 10-15 000/månad resterande arbetsliv. Kan det vara ett förslag från SACO?
Jag blir i och med denna artikel ännu mer tveksam till samarbete inom PTK och dess roll som förhandlingspart för Akademiker. Det är alltmer tydligt att intressekonflikten mellan SACO och UNIONEN blir större och större. Vi inom SACO bör ha nog med kompetens och mod att stå för egna åsikter och inte gå i koppel som andra styr. Detta bör även märkas lokalt på företagen.
Bryt upp PTK samarbetet. Jag tycker att Akademikerna bör börja stå på egna ben och bli en fristående part på arbetsmarknaden.
Mvh Kenneth Wigrund
Ordförande Akademikerna AB Volvo