Hon testade en plastfri månad

Skulle du klara en månad utan att köpa något som är av eller innehåller plast? Lundateknologen Ellen Palm har provat. Inte bara plastpåsar har gått bort, utan också sådant som mjölk, smör, apoteksprodukter och engångsmuggar.Skulle du klara en månad utan att köpa något som är av eller innehåller plast? Lundateknologen Ellen Palm har provat.

Ellen Palm läser till civilingenjör inom Ekosystemteknik vid Lunds tekniska högskola och tittar inom ramen för sitt exjobb på fossilfria alternativ till plasttillverkning. Tillsammans med en kompis Saskia Tegnell, som skriver sitt exjobb om elavfall, och studiekamraten Sara Pettersson, bestämde hon sig för att testa om det gick att ha en Plastfri november.

Under hela november månad har de undvikit att köpa sådant som innehåller eller består av plast. Inte bara plastpåsar har gått bort, utan också sådant som mjölk, smör, apoteksprodukter och engångsmuggar.

Under hela november månad nobbade Ellen Palm och två vänner sådant som innehöll eller bestod av plast.

Under hela november månad nobbade Ellen Palm och två vänner sådant som innehöll eller bestod av plast.

– Vi visste inte riktigt hur långt det skulle påverka oss, men det blev ganska ofta så att vi inte köpte något överhuvudtaget. Mat kunde vi ju inte välja att inte köpa alls, men i övrigt, berättar Ellen Palm.

Vad var svårast?

– Det är klart att det var tråkigt att inte ha någon mjölk hemma, eller att inte kunna ha smör på mackan, men det gick. Jag ville köpa batterier till min cykellampa, men det gick inte eftersom batterierna säljs i plastförpackningar.

Ellen Palm menar att det finns tre problem med plast. Dels att det kommer från olja, dels att plast överanvänds och så den nedskräpning som blir av plast, både i Sverige och i andra delar av världen.

– Jag tycker inte att plast är dåligt som material. Det finns många fördelar med plast, som att det är lätt, billigt och att det kan förlänga matens hållbarhet. Men plast är dåligt när den kommer från olja och det är något jag tror att man inte tänker så mycket på, säger Ellen Palm.

Ibland kunde det vara frustrerande att försöka leva plastfritt, märkte Ellen Palm. Till exempel var hon på en konsert där det serverades kaffe och kakor, men kaffet kunde hon inte dricka för att det inte fanns några riktiga muggar.

– Eftersom jag hade bestämt mig för att inte köpa någon plast, var det ändå enkelt.

Hade ni klarat att göra det här längre än en månad, tror du?

– Ja, men det är inte eftersträvansvärt. Jag köper mindre plast nu än innan vi körde i gång plastfri november, i vissa fall är det lätt att hitta alternativ.

Fossilfri plast är ingen utopi. Inom ramen för sitt examensarbete tittar Ellen Palm på hur man kan använda el som energi, väte från vatten och kol från koldioxid för att sätta ihop kolväten och göra plast. Carbon Capture and Use, CCU, som handlar handlar om att använda koldioxid som råvara, är ett växande område.

– Det finns i dag både företag och forskning som tittar på hur koldioxid kan fungera som råvara för bränsle- och materialtillverkning, bland annat plaster. Det är ett område som är på gång. Det tycker jag är intressant.

Ett enkelt första steg att ta för den som vill dra ner på sin plastkonsumtion är att ha egna tygpåsar med sig till matbutiken, tipsar Ellen Palm.

– Behöver du ingen plastpåse behöver du inte ta en. Du kan också välja bort plastpåsar när du köper frukt och grönt. Det påverkar en inte så mycket att välja bort plastpåsar då. Det finns många matvaror som förpackas i både plast och i papp och då kan man välja.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar