Behövs ingenjörer i bolagsstyrelser?

Det sitter fler ekonomer än ingenjörer i de tekniktunga företagens bolagsstyrelser. En del menar att den tekniska kompetensen kan bli lidande på grund av detta. Men är det verkligen ett problem? Ingenjören Roger Svensson, som jobbar på Ericsson och är med i företagets bolagsstyrelse, tycker inte det.

Det sitter fler ekonomer än ingenjörer i de tekniktunga företagens bolagsstyrelser. En del menar att den tekniska kompetensen kan bli lidande på grund av detta. Men är det verkligen ett problem? Ingenjören Roger Svensson, som jobbar på Ericsson och är med i företagets bolagsstyrelse, tycker inte det.

Ericssons bolagsstyrelse består av 17 personer varav 5 är ingenjörer och Roger Svensson är en av dem. Han sitter i styrelsen som arbetstagarrepresentantsuppleant och är alltså vald genom facket.

Roger Svensson. Foto: Ericsson.

Roger Svensson. Foto: Ericsson.

– Vi förväntas företräda samtliga arbetstagare i Sverige men informellt kan vi framföra vad facket tycker i olika frågor till ledningen, förklarar Roger Svensson som jobbar som global process arkitekt på Ericsson.

Han tycker att det är viktigt att ingenjörer sitter med i bolagsstyrelser och menar att de tillför en annan kompetens än exempelvis ekonomerna.

– Ingenjörer har lite mer is i magen för produktsegmentet och de inser att utvecklingen tar tid. Och innovation och utveckling måste få ta sin tid. För att få ett innovativt ingenjörsklimat så måste man ha haft perioder när tekniken inte har funkat. Det går inte att ha någon som skriker ” Gör något bra”, utan förståelsen att det kan ta tid är viktig, säger Roger Svensson.

Han ser det inte som ett problem att det finns fler ekonomer än ingenjörer i styrelsen och han upplever att han blir lyssnad på.

– Det är framförallt två kategorier av frågor som vi får besvara: driftsutveckling och tekniska diskussioner, och ja, vi har gehör, säger Roger Svensson.

Han tror att en orsak till varför det är fler ekonomer än ingenjörer i styrelserna beror på hur ägarstrukturerna ser ut då man rekryterar utifrån sin egen sfär för att få kontroll.

– Hade till exempel Jacob Wallenberg varit ingenjör hade det funnits betydligt fler ingenjörer i styrelsen, det har att göra med hur ägarbolagen ser ut.

Ett sätt att få in fler ingenjörer i styrelserna skulle kunna vara att lägga in mer ekonomi i ingenjörsutbildningen, tror Roger Svensson.

Ingenjörer i Styrelser

Ingenjören har tittat på några tekniktunga svenska företags styrelser och kan konstatera att även där är ekonomerna fler än ingenjörerna.
Sandvik: 5 ingenjörer av 12 styrelsemedlemmar.
LKAB: 4 ingenjörer av 13 styrelsemedlemmar.
ABB: 3 ingenjörer av 8 styrelsemedlemmar.
Volvo Group: 3 ingenjörer av 9 styrelsemedlemmar.

– Kunskaper i ekonomi behövs för att avancera i företagen, säger han. Ett annat sätt är att få in fler ingenjörer på ledande positioner, att de blir aktiva och synliga och på den vägen sen kan bli aktuella för styrelseuppdrag.

Enligt rapporten Lika barn leka bäst. En kartläggning över homogeniteten
i svenska börsbolagsstyrelser gjord av Stiftelsen AllBright dominerar ekonomer från Handelshögskolan i Stockholm de svenska börsbolagens styrelser.

Den absolut vanligaste utbildningsinriktningen är ekonomi, vilket 52 procent av ledamöterna har studerat. Näst vanligast är att man är ingenjör. Tillsammans är det de två inriktningarna som det är vanligast att ha dubbelexamen i och totalt står de för nästan tre fjärdedelar av ledamöterna. Läs rapporten här.

Läsarfråga: Tycker ni att fler ingenjörer borde ha plats i bolagsstyrelserna, och i så fall varför?

Anna Eriksson

4 kommentarer

  • mats

    Läste i veckan att VW ett av världens största bilföretag har som regel att både VD och Styrelseordförande skall vara ingenjörer. Det tycker jag är ett tydligt ställningstagande i frågan. Rätt kompetens på rätt plats. Sen är mångfald bra, skall vara en blandning av kompetenser men flest ingenjörer i tunga teknikbolag anser jag.

    29 april 2015
  • Björn

    Jag tycker att det verkar vettigt att ett företag som tillverkar högteknologiska produkter styrs till majoriteten av ingenjörer så att de förstår sin verksamhet. Undrar om banker ens funderar över att ha VD:ar och styrelseledamöter som inte behärskar ekonomi? Eller advokatbyråer som styrs av personer som inte är jurister?

    29 april 2015
  • TC

    Det som (tyvärr) definierar vad som utgör ett väl utfört arbete för de flesta ekonomer är att leverera en bra vinst till varje pris, det är inte förenligt med kvalitet och långsiktighet, vilket torde vara ledord för ett väl utfört arbete för en ingenjör värd namnet.

    Världen hade nog överlag sett bra mycket bättre ut med mindre kortsiktigt och ansvarslöst ledarskap.

    29 april 2015
  • Andreas

    Det behövs fler ingenjörer för att få innovation tänk. Ekonomers intresse är att dra ner kostnader, vilket vi ser väldigt tydligt i Ericsson och innovationen blir lidande. Man dopar sig till ett resultat, eftersom man växer inte utan försöker dra ner kostnader. Carl-Henrik Svanberg sa nyligen i samband när man avlöste Volvos VD att man når inte innovation enbart med kostnadsbesparingar. När ska Ericsson sparka Hans Vestberg och vända på kulturen och ta tillbaka sin innovation.

    29 april 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Här skördar AI-styrda robotar saffran i Sörmland

    Här skördar AI-styrda robotar saffran i Sörmland

    I Sveriges första inomhusodling för saffran styr robotar och AI över varje blomblad och knöl. BlueRedGold har siktet inställt på att sätta Sverige på saffranskartan med världens mest hållbara produktion.
  • Så mycket är ingenjörer sjukskrivna

    Så mycket är ingenjörer sjukskrivna

    Hur varierar sjukskrivningarna mellan olika grupper ingenjörer? Och hur förebygger man stress, som ligger bakom många sjukskrivningar?
  • Strikta regler – då kommer färre till kontoret

    Strikta regler – då kommer färre till kontoret

    Efter pandemin har många teknikföretag fått ompröva sin inställning till hur distansarbete och närvaro på kontoret ska kombineras. Nu visar en studie vad som krävs av företagen för att kontoren ska bli en plats där medarbetarna vill vara.
  • Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

    Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

    Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
  • Polhem Prize awarded to Yubico – The Hackers’ Worst Enemy

    Polhem Prize awarded to Yubico – The Hackers’ Worst Enemy

    Jakob and Stina Ehrensvärd, founders of the cybersecurity company Yubico, have been awarded this year’s Polhem Prize by Engineers of Sweden. Their YubiKey, designed to protect against data breaches, is now used by the largest tech companies in the U.S., large corporations and governments around the world and helps to secure critical infrastructure.