Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemKarriärJobbstressen kan slå till om flera år

Jobbstressen kan slå till om flera år

Det som händer i arbetslivet och regelverket nu kan avspegla sig i fler sjuka om tre–fyra år. Det visar erfarenheterna från 90-talet, enligt stressforskaren Töres Theorell.

– Vi måste se på sjukskrivningar som en historisk process. Debatten kan inte bara utgå från nuet.

Professor emeritus Töres Theorell arbetar som vetenskaplig rådgivare på Stressforskningsinstitutet och har också varit ordförande i TCO:s expertgrupp angående sjukskrivningar. Han har länge följt utvecklingen när det gäller stressrelaterade sjukdomar och arbetslivet. En av hans slutsatser är att det tar tid innan samband kan anas.
— Från början av 90-talet fram till mitten av 00-talet ökade arbetsintensiteten. Men det är först år 2003 som arbetsrelaterade psykiska besvär är som mest förekommande, säger han.

Under år 2005 och 2007 blev arbetsinsiteten åter lägre. Ännu finns inte siffror för år 2009. Andelen med psykiska besvär orsakade av arbetet minskade med drygt en procent mellan 2006 och 2008. I samband med den ekonomiska nedgången är det möjligt att arbetsintensiteten har ökat, även om det troligen inte är jämförbart med förändringen på 90-talet.
— Det här är ju en mildare kris, säger Töres Theorell.

I slutet av 90-talet och början av 2000-talet ökade de stressrelaterade psykiska sjukdomarna. Töres Theorell ser tecken som talar för att det kan bli så igen, men också sådant som talar emot.
— Det som talar för fler sjuka är som sagt den ekonomiska nedgången som har lett till en del nedskärningar igen. Sedan har det också blivit ett större tryck på sjukskrivna. De riskerar att hamna utanför både a-kassa och sjukförsäkring. Den ekonomiska stressen ökar även risken för att bli långtidssjuk.
— Det som talar mot fler sjukskrivna är att vi vet så mycket mer om stress och hur den ska hanteras.

Om några år kan Töres Theorell och hans kollegor avläsa mer om vilka följder förändringarna kan ha fått. I den longitudinella studien, SLOSH, Swedish Longitudinal Occupational Survey of Health följer man sedan år 2006 nästan 20 000 svenskar och undersöker faktorerna arbetsmiljö, hälsa och arbetsorganisation.

Källa: www.suntliv.nu

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.