Första vertikala vindkraftverket är rest

Jens Melin

 Förra veckan sattes den sista vingen upp på Sveriges första större vertikalaxlade vindkraftverk. Totalt ska fyra stycken byggas i en park i Falkenberg.  De styrs elektriskt och tornet är byggt av träkomposit i stället för stål och betong.

Principen bakom ett vertikalaxlat vindkraftverk är samma som får ett flygplan att lyfta. Kraftverkets vingar har en profil som får dem att vilja lyfta, men då vingarna sitter fast i en turbin på vindkraftverket är det just den kraften som driver turbinen som – via en generator – tillverkar elektricitet.
— Fördelen med ett vertikalaxlat vindkraftverk är att det är billigare att driva och att det har potential att låta mindre. Detta tack vare att vi har tekniken på marknivå, förklarar Vertical Winds VD Björn Hellström.

Den nya konstruktionen innehåller en rad innovationer. Vindkraftverket styrs elektriskt till skillnad från landets övriga som är mekaniskt reglerade. Dessutom är tornet byggt av träkomposit i stället för stål och betong. Något som ger en rad ekonomiska, miljömässiga och tekniska fördelar.

Totalt ska fyra vertikalaxlade vindkraftverk byggas i Falkenberg. Kraftverket är en prototyp med syfte att demonstrera ett nytt koncept för vindkraft. Bakom projektet ligger Eon, Vertical Wind och Falkenberg energi som också samarbetar med Energimyndigheten. Alla fyra tillverkas i Vertical Wind nyetablerade lokaler i Falkenberg. Varje verk är på 200 kW, cirka en tiondel av storleken för dagens konventionella vindkraftverk.
— Det är roligt att forskningsresultat och svensk ingenjörskonst används av energibolag. Jag hoppas att myndighetens stöd ska hjälpa företagen vidare i utvecklingen mot den stora vindkraftmarknaden, säger Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger i en kommentar.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    AI omvandlar ingenjörsrollen i snabb takt och öppnar upp nya möjligheter – men för att hänga med krävs spetskompetens och nyfikenhet. Frågan är: hur förbereder sig dagens ingenjörer för AI-revolutionen och framtidens arbetsuppgifter?
  • Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Var öppen med din NPF-diagnos så att du kan få rätt stöd, men akta dig för att få anpassningar inskrivna i anställningsavtalet. Det är några av råden från Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.
  • Vad vet du om den svenska modellen?

    Vad vet du om den svenska modellen?

    De flesta regler som i praktiken rör arbete, lön och villkor i Sverige är inte de som står i lagboken. Lagarna har ersatts med kollektivavtal och det här kallas för den svenska modellen.
  • What do you know about the Swedish labour market model?

    What do you know about the Swedish labour market model?

    Most regulations related to employment, salary and benefits in Sweden are not regulated in law. The laws have been replaced by collective agreements and this is called the Swedish labour market model.
  • Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.