Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenPolitikerna lovar bättre utbildning

Politikerna lovar bättre utbildning

Tobias Krantz svarar på frågor. Foto: Redaktionen.

Högre kvalitet på utbildning, höjda studiebidrag, mer makt åt universitetens rektorer och ett avskaffande av universitetens hobbykurser, var några av de vallöften som Alliansen och Oppositionen under tisdagen presenterade för Stockholms universitets studenter.

Den utbildningspolitiska debatten som hölls under tisdagen arrangerades av Stockholms universitets studentkår och Saco studentråd.  Tanken bakom lunchseminariet var att studenterna skulle få svar på sina frågor inför valet den 19 september.

– Studenterna är en grupp som ofta glöms bort inför valen, men vi blir allt fler och bara på Stockholms universitet handlar det om över 50 000 röster, säger Oscar Lavelid, andre vice ordförande och utbildningspolitisk talesperson på SUS.

Tillsammans med Saco Studentråd bjöd de in högskole- och forskningsministern Tobias Krantz (Fp) som tillsammans med moderatpolitikern Betty Malmberg fick föra Alliansens talan medan vänsterns Rosanna Dinamarca och Mikael Damberg (S) representerade Oppositionen.

Självständiga skolor
Det var framförallt frågan om universitetens autonomi och utbildningens kvalitet som debatten kom att handla om. Medan Alliansen vill öka universitetens och högskolornas självständighet och ge de enskilda rektorerna mer att säga till om tyckte Oppositionen inte helt oväntat att Alliansen helt var ute och cyklade.

– Det skulle leda till toppstyrning och utan fakulteter och tydliga regelverk skulle situationen för exempelvis doktoranderna bli ännu svårare. Varje skola bör ha gemensamma regler om hur till exempel ska bära sig åt vid byte av handledare, sade Rosanna Dinamarca (V).

– Fakulteterna ska inte avskaffas men det ska vara en möjlig frihet. Nu kan universiteten inte ens ta emot en donation utan att be om lov först, replikerade Betty Malmberg (M).

Alliansen föreslog också att universiteten och högskolorna själva ska få förvalta och hyra ut bostäder medan Oppositionen konstaterade att hela bostadssituationen för studenter måste förändras ”Vi behöver små billiga hyresrätter, det är inte rimligt att man måste ha en årslön på banken för att kunna bo” sa Rosanna Dinamarca (V).

Höj kvaliteten på utbildningen
Båda sidorna höll med om att kvaliteten på de högre utbildningarna måste höjas. Alliansen vill höja kvalitetssystemen genom att ge mer resurser till de bästa universiteten för att skolorna på så sätt kan vässa sin forskning och hävda sig bättre internationellt. Detta menade Oppositionen var helt fel väg att gå och ville i stället höja studiebidraget för att på så sätt höja studenternas status.

Dessa ämnen diskuterades också:

Avskaffandet av kårobligatoriet den 7 juli

Oppositionen:  Negativ till avskaffandet. Kåren får mindre tyngd i sina argument samtidigt som universitetsledningen för större makt.

Alliansen: Positiv till avskaffandet, det är moraliskt fel att tvångsansluta studenter. Nu gör vi studenterna myndiga.

Förslag på att avskaffa vissa fristående kurser,  så kallade ”hobbykurser”.

Alliansen: Vill ta bort flera kurser. Gå igenom kurserna och se om de har en vetenskaplig- och konstnärlig grund.

Oppositionen: Vill ha kvar fristående kurser. Det är en utbildnings- och bildningsfråga. Alla har rätt att förkovra sig. För en del är det en fot in till vidareutbildning.

Antal högskoleplatser per år

Alliansen: Vill ha 10 000 nya högskoleplatser.

Oppositionen: Vill ha mellan 20-25 000 nya högskoleplatser.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.