Politikerna lovar bättre utbildning

Tobias Krantz svarar på frågor. Foto: Redaktionen.

Högre kvalitet på utbildning, höjda studiebidrag, mer makt åt universitetens rektorer och ett avskaffande av universitetens hobbykurser, var några av de vallöften som Alliansen och Oppositionen under tisdagen presenterade för Stockholms universitets studenter.

Tobias Krantz svarar på frågor. Foto: Redaktionen.

Högre kvalitet på utbildning, höjda studiebidrag, mer makt åt universitetens rektorer och ett avskaffande av universitetens hobbykurser, var några av de vallöften som Alliansen och Oppositionen under tisdagen presenterade för Stockholms universitets studenter.

Den utbildningspolitiska debatten som hölls under tisdagen arrangerades av Stockholms universitets studentkår och Saco studentråd.  Tanken bakom lunchseminariet var att studenterna skulle få svar på sina frågor inför valet den 19 september.

– Studenterna är en grupp som ofta glöms bort inför valen, men vi blir allt fler och bara på Stockholms universitet handlar det om över 50 000 röster, säger Oscar Lavelid, andre vice ordförande och utbildningspolitisk talesperson på SUS.

Tillsammans med Saco Studentråd bjöd de in högskole- och forskningsministern Tobias Krantz (Fp) som tillsammans med moderatpolitikern Betty Malmberg fick föra Alliansens talan medan vänsterns Rosanna Dinamarca och Mikael Damberg (S) representerade Oppositionen.

Självständiga skolor
Det var framförallt frågan om universitetens autonomi och utbildningens kvalitet som debatten kom att handla om. Medan Alliansen vill öka universitetens och högskolornas självständighet och ge de enskilda rektorerna mer att säga till om tyckte Oppositionen inte helt oväntat att Alliansen helt var ute och cyklade.

– Det skulle leda till toppstyrning och utan fakulteter och tydliga regelverk skulle situationen för exempelvis doktoranderna bli ännu svårare. Varje skola bör ha gemensamma regler om hur till exempel ska bära sig åt vid byte av handledare, sade Rosanna Dinamarca (V).

– Fakulteterna ska inte avskaffas men det ska vara en möjlig frihet. Nu kan universiteten inte ens ta emot en donation utan att be om lov först, replikerade Betty Malmberg (M).

Alliansen föreslog också att universiteten och högskolorna själva ska få förvalta och hyra ut bostäder medan Oppositionen konstaterade att hela bostadssituationen för studenter måste förändras ”Vi behöver små billiga hyresrätter, det är inte rimligt att man måste ha en årslön på banken för att kunna bo” sa Rosanna Dinamarca (V).

Höj kvaliteten på utbildningen
Båda sidorna höll med om att kvaliteten på de högre utbildningarna måste höjas. Alliansen vill höja kvalitetssystemen genom att ge mer resurser till de bästa universiteten för att skolorna på så sätt kan vässa sin forskning och hävda sig bättre internationellt. Detta menade Oppositionen var helt fel väg att gå och ville i stället höja studiebidraget för att på så sätt höja studenternas status.

Dessa ämnen diskuterades också:

Avskaffandet av kårobligatoriet den 7 juli

Oppositionen:  Negativ till avskaffandet. Kåren får mindre tyngd i sina argument samtidigt som universitetsledningen för större makt.

Alliansen: Positiv till avskaffandet, det är moraliskt fel att tvångsansluta studenter. Nu gör vi studenterna myndiga.

Förslag på att avskaffa vissa fristående kurser,  så kallade ”hobbykurser”.

Alliansen: Vill ta bort flera kurser. Gå igenom kurserna och se om de har en vetenskaplig- och konstnärlig grund.

Oppositionen: Vill ha kvar fristående kurser. Det är en utbildnings- och bildningsfråga. Alla har rätt att förkovra sig. För en del är det en fot in till vidareutbildning.

Antal högskoleplatser per år

Alliansen: Vill ha 10 000 nya högskoleplatser.

Oppositionen: Vill ha mellan 20-25 000 nya högskoleplatser.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar