Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDet smarta hemmet har mognat

Det smarta hemmet har mognat

Vid millennieskiftet talade vi om kylskåp som kunde upprätta inköpslistor och andra finesser. I dag har det smarta hemmet mognat.

– Alla de där idéerna som kan verka väldigt fantasifulla i efterhand var också bra, säger Greger Sandström, civilingenjör och sedan några månader doktor på just smarta hem. Man kan aldrig vara riktigt säker på vad människor tycker är användbart.

När Ingenjören talade med honom förra gången var det i kvarteret Vallgossen på Kungsholmen i Stockholm där JM drev ett projekt om smarta funktioner i lägenheter. Nu har det gått åtta år och vi diskuterar fortfarande vad vi ska köpa till middag. Utan kylskåpets hjälp.

– Det som har hänt är att systemen har renodlats, berättar Greger Sandström. I början fanns det olika plattformar för smarta lösningar. Nu har vi kommit ned till i stort sett en standardplattform som alla bygger vidare på.

Man kan jämföra det med operativsystemet Windows. Har du det kan du sedan använda en mängd tilläggsprogram som inte är från Microsoft men som är utvecklade för att fungera med Windows.
Greger Sandström bor själv i ett hus där han styr värme och belysning från en display. En ljussensor reglerar utomhus- och fönsterbelysning så att det alltid är upplyst när han kommer hem. Blande egnahemsbyggare växer efterfrågan för system som integrerar belysning, värme och ventilation. När det gäller flerfamiljshus är det främst olika larmfunktioner och in- och utpasseringssystem som växer.

I sin avhandling har Greger Sandström intervjuat de boende i flera pågående projekt för smarta hus som pågick i Stockholm i början av 2000-talet. De mest uppskattade funktionerna visade sig vara de som ökade säkerheten och de som sparade tid. Det var också viktigt att tekniken fungerade bra redan från start för att de boende verkligen skulle börja använda funktionerna och sedan fortsätta med det.
JG

1 KOMMENTAR

  1. Denna teknik bör vara meningsfull.
    Det bör väl i första hand vara användbart för funktionshindrade?
    Varför ska ex. belysningen slås på innan man kommer hem?
    (Bokning av tvättstuga räknas inte till denna teknik, eller? Är det meningsfullt?)

    Om tekniken för smarta hem inte är för säkerhet(ex. mot inbrott), spara energi eller förbättra för funktionshindrade är det lyx, eller direkt löjligt som det ju finns exempel på.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.