Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStoppa hackare viktigt framtidsjobb

Stoppa hackare viktigt framtidsjobb

Samhället blir sårbarare i takt med att vi styr alltmer viktig infrastruktur med hjälp av IT. Hackare som angriper viktiga samhällsfunktioner eller enskilda organisationer blir allt skickligare. Men forskarna arbetar för att hålla jämna steg.

Föreställ dig att du är säkerhetschef på ett kraftverk och att IT-systemet utsätts för en hackerattack där utomstående försöker ta sig in. Det gäller både att hålla de utomstående utanför och att se till att kraftverkets alla funktioner fortsätter att fungera. Ungefär så var scenariot för de deltagande en övning i IT-säkerhet förra veckan i Stockholm. Tävlingen ordnades av Myndigheten för beredskap och samhällsskydd, Försvarshögskolan och Natos Cooperative Cyber Defense Center i Tallin.

Deltagarna kom från Sverige, Lettland och  Litauen och anslöt sig över internet. Från KTH deltog 9 masterstudenter och doktorander.

– Vi lyckades undvika att vårt kraftverk började brinna men laget med företagsrepresentanter kom före oss poängmässigt, berättar Pehr Söderström, doktorand vid KTH som var en av deltagarna.

Samhället och företagen har stora svårtigheter att hänga med i kampen mot dem som vill bryta sig in organisationernar via IT-systemen.

– Det finns många orsaker till det. En är är det inte finns någon forskning som sysslar just med IT-säkerhet. Det finns ingen professur, det görs inga forskningssatsningar och det är inget prioriterat område även om alla är överens om att det är väldigt viktigt, säger Pehr Söderström.
För samhället gäller det att alltid ligga steget före och täta alla hål i systemen. Den snabba utbyggnaden av IT-infrastruktur täcker i dag så gott som alla delar av samhället och det är inget lätt arbete att försöka se var svagheterna finns.

-Det räcker med ett litet hål någonstans, säger Pehr Söderström.

Själv är han ganska representativ för dem som intresserar sig för IT-säkerhet – han sysslar egentligen med nätverk och säkerhetsfrågorna är ett viktigt sidospår.

– Att det finns så liten grundkompetens på området är ett stort problem. Jag kännser bara till två personer som i dag ger kurser i ämnet och det är definitivt alldeles för lite.

JG

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.