Gör dina anställda trygga, lyft fram deras potential och låt dem själva bestämma vem som ska anställas, är några av de råd som den amerikanske coachen L Michael Hall gav under föreläsningen ” det nya ledarskapet” som hölls i centrala Stockholm under tisdagsmorgonen.
L Michael Hall har doktorerat i psykologi och har under många år arbetat som coach och hjälpt företag att förbättra sin organisationsstruktur. Under morgonen var han på blixtvisit i Stockholm för att berätta om sin nya bok Unleashing leadership. Self- actualizing Leaders and Companies.
När L Michael, eller doktor Hall, som han kallas på engelska, talar om ledarskap gör han det utifrån en modell som kallas metacoaching. Metacoaching går i korthet ut på att man som coach ska hjälpa en person att hitta sin innersta potential och hjälpa till att utveckla den. Man lägger alltså först och främst fokus på individen och inte på omgivningen som man i större utsträckning gör i annan typ av coachning.
I sitt arbete använder Hall sig också av psykologen Abraham Maslows teorier om människans olika behov. Ni känner kanske till den behovstrappa som lanserades under 1950-talet och som bygger på Maslows teorier? Den går ut på att människan behöver få vissa behov uppfyllda innan man kan gå vidare och utveckla nästa.
Maslow listade fem behov: kroppsliga (sömn och föda), behov av trygghet, behov av gemenskap och tillgivenhet, behov av uppskattning och slutligen behov av självförverkligande. För att kunna förverkliga sig själv måste man först och främst ha uppfyllt alla de andra behoven.
Viktigt att bli sedd
— Alla människor har något som kan utvecklas och bara de får tillräckligt med uppskattning, förtroende och blir sedda så kommer de att våga ta steget att utveckla sin potential. Man måste också ha en öppen dialog mellan chefen och medarbetare så att de anställda vågar berätta om det är något som är fel, säger han och nämner Bill Gates som brukar säga ”I’m hungry for bad news” som förebild för ett öppet ledarskap.
— Bill Gates har skapat en företagskultur där de anställda vet att de kan gå till honom med kritik vilket skapar trygghet som i sin tur leder till att medarbetarna kan använda tiden till att utvecklas och göra ett bra jobb.
Maslows teorier används på jobbet
Enligt L Michael Hall kan man använda Maslows teorier för att utveckla sitt ledarskap.
— 80 procent av alla som byter jobb i USA gör det på grund av sin chef. För att bli en bra chef måste man ha funderat över sitt ledarskap och sig själv. På de arbetsplatser där cheferna låter medarbetarna utvecklas och ta eget ansvar blir arbetsresultaten också bättre, coachning handlar om hur du tar ut det bästa egenskaperna av andra människor och bygga sitt team genom att välja människor som kompletterar varandra, säger L Michael Hall och blickar ut över rummet. De flesta som kommit för att lyssna på föredraget är själva coacher och chefer och de nickar instämmande när L Michael Hall talar om hur viktigt det är att försöka släppa lite på kontrollen som chef.
Medarbetarna väljer jobbkompisar
En annan del av L Michael Halls metod går ut på något om kallas self-management vilket innebär att de anställda själva får bestämma vem som ska anställas.
— Så här har man gjort med flygvärdinnorna på South West Airlines och det har fungerat jättebra, det kan fungera för vissa typer av anställningar, säger han.
Men är det egentligen något nytt med L Michael Halls ledarskapsmetod?
Det här med öppen kommunikation mellan chefen och den anställde? Går det inte redan till på det här sättet på många svenska arbetsplatser? Jag ställer frågan till några av åhörarna när föredraget är slut.
— På min arbetsplats är det inte alls så här, säger en chef som vill vara anonym. Hon fortsätter:
— Det nya med det här är att man ser till personens inneboende förmåga och inte bara försöker få en medarbetare att utvecklas till att nå en högre position. I dag är ledarskap och coaching så inriktat på att man måste klättra i karriären och hela tiden gå vidare. Det är kanske bättre att låta den som vill i stället specialisera sig på sin sak. Och att skapa utrymmer för det i organisationen. Jag tror att alla vill utvecklas men utvecklingen ser lite olika ut beroende på vem man frågar, säger hon och får medhåll av sin vän.