Så tjänar studenterna pengar

För att tjäna så mycket pengar som möjligt ska man helst undvika att ta ett sabbatsår och byta lärosäte. Att plugga utomlands är heller ingen garanti för hög lön. Det framkom av Sacos nya rapport om studenter som presenterades under måndagen.

För att tjäna så mycket pengar som möjligt ska man helst undvika att ta ett sabbatsår och byta lärosäte. Att plugga utomlands är heller ingen garanti för hög lön. Det framkom av Sacos nya rapport om studenter som presenterades under måndagen.

I rapporten Allt unga behöver veta om arbetsmarknaden ger utredarna Helena Persson och Ossian Wennström studenterna tips på vad de bör fundera över när det gäller jobb och utbildning.

För att få en hög livslön som möjligt, det vill säga, den sammanlagda lönen som man tjänar under ett liv, så ska man välja en sådan kort utbildning som möjligt, kommer forskarna fram till. Valet av lärosäte har en marginell betydelse i det här avseendet, ett mycket viktigare beslut är i stället vilken inriktning man väljer att plugga.

Lägre livsinkomst
Det är inget smart drag ur ekonomisk synvinkel att ta ett sabbatsår efter gymnasiet eller universitetet. Om man verkligen vill göra något annat under en period är det bättre att jobba eller att försöka integrera utlandsvistelsen i sitt studieprogram.

I rapporten framkommer också att utlandsstudier inte är något bevis för en högre inkomst i framtiden. Att byta lärosäte som en tredjedel av studenterna gör är heller inget bra alternativ och ifall man gör det är det ännu viktigare att man tar ut sin examen än för dem som pluggar på samma ställe hela tiden.

Foto: Peter Rosén.

–- Självklart ska studenten se till sin studiesituation i första hand men vi har sett att byte av lärosäte upplevs som negativt av arbetsgivarna och därför blir det ännu viktigare att man tar ut sin examen så man kan visa att man kan slutföra något, förklarar Ossian Wennström.

Foto: Peter Rosén.

Arbete efter studier
Andra ekonomiska fakta som kan vara bra för studenterna att känna till är att det är mycket bättre att arbeta efter studierna än innan.
–- Och om man väljer att arbeta under sin studietid så se till att det inte inverkar på studielängden. För då påverkas nämligen livslönen, säger Helena Persson.

Arbetslöshet negativt för livsinkomsten
En annan mycket viktig sak som forskarna har kommit fram till är att arbetslöshet efter examen, trots att den kanske endast pågår i några månader, är mycket negativt för livsinkomsten. Det är bättre att ta vilket jobb som helst än att gå arbetslös, menar forskarna.

Rapporten finns att ladda ner här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar