Paul blir förbundets röst i Europa

Paul Lidehäll, internationell sekreterare på Sveriges Ingenjörer, blir ledamot i den Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, EESK i Bryssel. Han har blivit nominerad av den svenska regeringen och det är första gången som Saco har föreslagit en EESK-kandidat från ett medlemsförbund.

Paul Lidehäll, internationell sekreterare på Sveriges Ingenjörer, blir ledamot i den Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, EESK i Bryssel. Han har blivit nominerad av den svenska regeringen och det är första gången som Saco har föreslagit en EESK-kandidat från ett medlemsförbund.

EESK är ett rådgivande organ till Europeiska kommissionen, Europeiska unionens råd och Europaparlamentet. EESK gör dels yttranden över förslag till EU-lagstiftning men tar också egna initiativ i frågor som ledamöterna anser bör tas upp. De 344 ledamöterna är alla experter inom olika områden och representerar fackförbund, arbetsgivare och frivilliga intresseorganisationer.

Sverige har tolv representanter i EESK: två från LO, en från TCO och en från Saco. Svenskt Näringsliv har fyra ledamöter och de övriga fyra är företrädare för jordbrukare, konsumenter och andra ickestatliga organisationer.
—  Det känns hedrande att få det här uppdraget och det är lite extra smickrande att Saco valde att föreslå mig som jobbar i ett medlemsförbund. Saco har under många år representerats i EESK av en tjänsteman från Sacos kansli, säger Paul Lidehäll.

Han har arbetat med internationella frågor på Sveriges Ingenjörer i närmare tio år och medverkar sedan flera år i olika europeiska organ och har deltagit i europeiska fackliga projekt. 2004 arbetade Paul som Sacos handläggare på de svenska fackens gemensamma kontor i Bryssel och 2007-2008 var han under ett år tillförordnad chef för kontoret.

Ledamöterna i EESK arbetar med frågor inom sex olika facksektioner och Paul Lidehäll vet ännu inte vilka frågor han kommer att bli engagerad i men industripolitik, den inre marknaden och konkurrensfrågor är några områden som han har jobbat med under de senaste åren. Sedan flera år tillbaka är han medlem och Sacorepresentant i ett fackligt rådgivande organ till OECD och en grupp som arbetar med global handel och investeringar. Nu deltar han i arbetet med en revidering av OECD:s riktlinjer för multinationella företag.
— Globaliseringen är i grunden en positiv kraft men den får inte ske till vilket pris som helst. Många företag handlar med och investerar i länder som inte följer normer om mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och hållbar utveckling. Alla företag måste ta sitt ansvar på det här området och garantera att de i alla led följer OECD:s riktlinjer, säger Paul Lidehäll.

Uppdraget i i EESK startar efter sommaren.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

På tur i liten bil

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 12 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och Linkedin där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 12 augusti. Trevlig sommar! (inne i inlägget finns länkar till vår sida på Facebook och Linkedin)
Fler artiklar