Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenPaul blir förbundets röst i Europa

Paul blir förbundets röst i Europa

Paul Lidehäll, internationell sekreterare på Sveriges Ingenjörer, blir ledamot i den Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, EESK i Bryssel. Han har blivit nominerad av den svenska regeringen och det är första gången som Saco har föreslagit en EESK-kandidat från ett medlemsförbund.

EESK är ett rådgivande organ till Europeiska kommissionen, Europeiska unionens råd och Europaparlamentet. EESK gör dels yttranden över förslag till EU-lagstiftning men tar också egna initiativ i frågor som ledamöterna anser bör tas upp. De 344 ledamöterna är alla experter inom olika områden och representerar fackförbund, arbetsgivare och frivilliga intresseorganisationer.

Sverige har tolv representanter i EESK: två från LO, en från TCO och en från Saco. Svenskt Näringsliv har fyra ledamöter och de övriga fyra är företrädare för jordbrukare, konsumenter och andra ickestatliga organisationer.
—  Det känns hedrande att få det här uppdraget och det är lite extra smickrande att Saco valde att föreslå mig som jobbar i ett medlemsförbund. Saco har under många år representerats i EESK av en tjänsteman från Sacos kansli, säger Paul Lidehäll.

Han har arbetat med internationella frågor på Sveriges Ingenjörer i närmare tio år och medverkar sedan flera år i olika europeiska organ och har deltagit i europeiska fackliga projekt. 2004 arbetade Paul som Sacos handläggare på de svenska fackens gemensamma kontor i Bryssel och 2007-2008 var han under ett år tillförordnad chef för kontoret.

Ledamöterna i EESK arbetar med frågor inom sex olika facksektioner och Paul Lidehäll vet ännu inte vilka frågor han kommer att bli engagerad i men industripolitik, den inre marknaden och konkurrensfrågor är några områden som han har jobbat med under de senaste åren. Sedan flera år tillbaka är han medlem och Sacorepresentant i ett fackligt rådgivande organ till OECD och en grupp som arbetar med global handel och investeringar. Nu deltar han i arbetet med en revidering av OECD:s riktlinjer för multinationella företag.
— Globaliseringen är i grunden en positiv kraft men den får inte ske till vilket pris som helst. Många företag handlar med och investerar i länder som inte följer normer om mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och hållbar utveckling. Alla företag måste ta sitt ansvar på det här området och garantera att de i alla led följer OECD:s riktlinjer, säger Paul Lidehäll.

Uppdraget i i EESK startar efter sommaren.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.