Ny handlingsplan för arbetsmiljö

Regeringens nya handlingsplan för arbetsmiljö kommer att utgöra en grund för de kommande 5 årens arbetsmiljöpolitik. Magnus Skagerfält, sakkunnig på Sveriges Ingenjörer, välkomnar planen.
Det nya med planen är att utanförskapsfrågan nu blir en del av arbetsmiljöarbetet och det är en typ av arbetsmiljöfråga som vi har jobbat länge med på förbundet, säger han.


Det är första gången som det finns en nationell handlingsplan för arbetsmiljö i Sverige. Planen kommer att gälla mellan 2010-2015 och utgöra en grund för det kommande arbetsmiljöpolitiken. Under 2013 kommer politikerna att göra en halvtidsavstämning för att se hur arbetet har gått.

I den nya planen betonar man särskilt arbetet med att minska utanförskapet i samhället och att det behövs göras insatser för att främja arbetsplatsens förutsättningar att ta emot och behålla dem som kommer från någon form av utanförskap (exempelvis sjukskrivna, arbetslösa och personer som har invandrat).

Magnus Skagerfält som arbetar som utredare och är ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer är väl insatt i den nya handlingsplanen. Han var en av dem som representerade Saco i den samrådsgrupp som regeringen tillsatt för arbetet kring planen.

— Om man ska rikta någon kritik så innehåller planen väldigt lite konkreta åtgärder, det står exempelvis att arbetsmiljöverket ska samarbeta med arbetsförmedlingen för att ta fram nya arbetsmiljöåtgärder men det står inget om hur det arbetet kommer att se ut. Det positiva är att diskriminering nu är en arbetsmiljöfråga att vi faktiskt har en handlingsplan för arbetsmiljö. Det kan bli en viktig plattform för hur Sverige kan jobba mer programinriktat med arbetsmiljö framöver, säger Magnus.

Övriga samverkanspartners i framtagandet av arbetsmiljöplanen är: LO, TCO, Saco, Svenskt Näringsliv, Arbetsgivarverket, Arbetsgivaralliansen, Arbetsgivarföreningen, Företagarna och Sveriges kommuner och landsting.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.