Balans mellan jobb och fritid efterlyses

Fullmäktige.  Under måndagen gick man igenom de 56 motioner som inkommit till styrelsen. Några av motionerna som antogs handlade om att bevaka balansen mellan arbete och fritid, undersöka förekomsten av befattningsdiskriminering och uppdatera den uppskattade rapporten ”Kids och karriär”.

Bevaka balansen mellan arbetsliv, fritid och privatliv var rubriken för motion nummer 18 som nätverksgruppen skickat in till fullmäktige. I motionen skriver nätverksgruppen att många ingenjörsmedlemmar ofta arbetar för mycket vilket kan leda till både fysisk och psykisk ohälsa.

I utskott 3 där motionen diskuterades var man överens om att det var en viktig fråga men att det är ett ganska knepigt problem att komma tillrätta med.
Lars Håkansson, från Ericsson, menar att företaget inte vill registrera övertid.

—  Och inte går det att säga upp övertidsersättningen heller för då säger företaget att de sänker  grundlönen, säger Lars och tillägger att det ändå är viktigt att sätta press på arbetsgivarna. Flera i utskottet var överens om att cheferna borde informeras om vad som står i lagen respektive vad som står i kollektivavtalen.

Helen Keijser, som sitter i valberedningen och är med i Sveriges Ingenjörers kvinnliga nätverk Klöver Dam, tyckte att just motion 18 var den mest intressanta att diskutera i utskott 3.

—  Enligt lag får man ju inte arbeta mer än 300 övertidstimmar per år, det står faktiskt i lagen, men företagen vill inte registrera övertiden får då måste de ta itu med problemen, säger hon.
Ett sätt att lösa problemen, menar Helen, är att en medlem driver detta till domstol.

— Men det är ju inte realistiskt, säger hon och ler.

I och med att styrelsen antog motionen kommer förbundsstyrelsen se till att lagen om övertidsbegränsning följs även för övertidsavlösta och att det i kollektivavtalsförhandlingarna lyfts att restidsersättningar ska vara frikopplad från övertidsavlösning.  Styrelsen ska även arbeta för att förbundets medlemmar ska göras medvetna om att avtal om övertidsavlösning kan sägas upp vid den årliga löneförhandlingen. Efter diskussioner i utskottet om att det på vissa internationella företag förekommer att man schemalägger arbete på nationella helgdagar kommer förbundsstyrelsen även att utreda detta.

En annan motion som diskuterades i utskottet handlade om förekomsten av befattningsdiskriminering. Många företag saknar befattningsbeskrivningar och förbundsstyrelsen beslutade på tisdagen att man bland annat genom utbildningsinsatser och spridning av rapporten ”Karriär- hur då?” (en rapport om mäns och kvinnors syn på karriär och eventuella hinder på vägen) ska fortsätta arbeta för ett arbetsliv fritt från diskriminering.

I går antogs även motionen med rubriken motverkan av fri rörlighet på arbetsmarknaden. Motionen, (med det något missvisande namnet) handlar om att ingenjörer, ofta inom konsultbranschen, tvingas skriva under konkurrensklausuler som innebär direkta hinder att byta arbetsgivare. I utskottet föreslog man att Sveriges Ingenjörer ska ta fram rådgivnings- och informationsmaterial angående hur medlemmar ska agera vid påskrift av en konkurrensklausul samt att förbundet ska arbeta för att de ska vara relevanta och realistiska. Man bsslutade även att under nästa år göra en uppdatering av rapporten ”Kids och karriär” som handlar om föräldraledigheten för ingenjörer.

1 kommentar

  • Tore Johansson

    Arbetstidslagen är ju dispositiv så de flesta övertidsavlösta har §2-5 i arbetslagen avskriven vilket gör att all arbetstid kan räknas som ordinarie arbetstid. Vilket då betyder att ingen övertid finns och såldedes ej heller behöver rapporteras.

    25 november 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt