Lista: Städerna och länderna med bäst balans mellan arbete och fritid

Karta över länder och städer med bäst balans mellan arbete och fritid.
Länder och städer med bäst balans mellan arbete och fritid. Ju ljusare färg på ett land, desto bättre balans. Siffrorna markerar städerna med bäst balans. (Klicka på bilden för att visa den större) Källa: Forbes (städerna) och Remote (länderna)

Var i världen är det bäst att jobba om du vill ha kort arbetstid, mycket semester, möjlighet till föräldraledighet etcetera? Det har analysföretaget Forbes och företaget Remote gjort ett försök att ta reda på.

Europa och Australien/Nya Zeeland sticker ut som de delar av världen som är bäst att jobba i för den som uppskattar balans mellan arbete och fritid. Det kommer både Forbes och Remote (som jobbar med internationell rekrytering) fram till när de vägt ihop ett antal faktorer.

Forbes har sammanställt uppgifter för 128 städer världen över i januari–februari i år och redovisar de 25 bästa städerna. På listan hamnar Köpenhamn i topp, följt av andra nordiska städer och Auckland, Nya Zeeland. (Stockholm är 3:a och Göteborg 6:a) Den enda staden på listan som inte ligger i Europa eller Australien/Nya Zeeland är Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.

Remote har å sin sida sammanställt uppgifter för de 60 länderna med högst BNP (Ryssland och Ukraina undantagna) i mars i år. På deras lista går förstaplatsen till Nya Zeeland, följt av Spanien, Frankrike, Australien och Danmark, med Sverige på plats 11.

USA kommer först på plats 53, för att det inte finns lagstadgad semester i alla delstater och för begränsad sjukpenning och sjukvårdssystem.

Sol och HBTQ+vänlighet

En del av kriterierna för listorna känns inte helt rättvisande, och den exakta rankningen kanske ska tas med en nypa salt. Till exempel visar arbetstid inte hur många timmar en heltidstjänst motsvarar i landet, utan visar ett snitt för alla som jobbar, även dem som jobbar deltid. För Sverige anges veckoarbetstiden 29,1 timmar.

Forbes anger föräldraledigheten i Sverige till 480 dagar, medan Remote har satt ett minimimått på 12 veckor. Forbes räknar med lagstadgade semesterdagar (25 för Sverige), medan Remote räknar lagstadgade semesterdagar plus helgdagar (summa 34 för Sverige).

Forbes har i sin totalsiffra också med FN:s jämställdhetsindex, boendekostnad i förhållande till inkomst, andel som kan distansarbeta, tillgång till parker och naturreservat, arbetslöshet och soltimmar.

Remote har med nivån på sjukpenning, minimilön, tillgången till sjukvård och hur HBTQ+vänligt landet är.

Vi har valt ut några av faktorerna som redovisas här. Vill du se alla så gå in på originalartiklarna: Här hittar du artikeln i Forbes och här hittar du artikeln från Remote.

Här är de två listorna (klicka på kolumnrubrikerna om du vill sortera på annat än total poäng – OBS! Pil neråt visar högsta först, pil upp visar lägsta först): 

De här delarna ingår i Forbes index:

Klicka på kolumnrubrikerna för att sortera på annat än total poäng - OBS! Gå till sid 1 för att se de med högst/lägst värde. Pil neråt visar högsta först, pil upp visar lägsta först.

Delarna i Remotes index:

  • Lagstadgad semester plus allmänna helgdagar
  • World Happiness Index (samma som Forbes)
  • Genomsnitt arbetade timmar (samma som Forbes)
  • HBTQ+inkludering, equaldex.com (där 100 motsvarar fullständig inkludering)
  • Minsta sjukpenning (procent eller fast summa)
  • Längd på betald mamma/föräldraledighet (bland annat hämtat från worldpopulationreview.com)
  • Ersättning för mamma/föräldraledighet
  • Minimilön, USD per timme
  • Sjukvårdssystem

Källor utöver de som anges per kriterium: Remotes egna kunskapsbaser (bland annat remote.com/country-explorer) samt statliga hemsidor i respektive land.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Löser vattenläckage med hjälp av AI

Löser vattenläckage med hjälp av AI

Att lyssna efter läckage är en metod för att identifiera brister i vattenledningar. Nu tar Göteborg Stad även hjälp av AI för att hitta de områden där riskerna med ett läckage är störst.
Fler artiklar