Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLista: Städerna och länderna med bäst balans mellan arbete och fritid

Lista: Städerna och länderna med bäst balans mellan arbete och fritid

Var i världen är det bäst att jobba om du vill ha kort arbetstid, mycket semester, möjlighet till föräldraledighet etcetera? Det har analysföretaget Forbes och företaget Remote gjort ett försök att ta reda på.

Europa och Australien/Nya Zeeland sticker ut som de delar av världen som är bäst att jobba i för den som uppskattar balans mellan arbete och fritid. Det kommer både Forbes och Remote (som jobbar med internationell rekrytering) fram till när de vägt ihop ett antal faktorer.

Forbes har sammanställt uppgifter för 128 städer världen över i januari–februari i år och redovisar de 25 bästa städerna. På listan hamnar Köpenhamn i topp, följt av andra nordiska städer och Auckland, Nya Zeeland. (Stockholm är 3:a och Göteborg 6:a) Den enda staden på listan som inte ligger i Europa eller Australien/Nya Zeeland är Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.

Remote har å sin sida sammanställt uppgifter för de 60 länderna med högst BNP (Ryssland och Ukraina undantagna) i mars i år. På deras lista går förstaplatsen till Nya Zeeland, följt av Spanien, Frankrike, Australien och Danmark, med Sverige på plats 11.

USA kommer först på plats 53, för att det inte finns lagstadgad semester i alla delstater och för begränsad sjukpenning och sjukvårdssystem.

Sol och HBTQ+vänlighet

En del av kriterierna för listorna känns inte helt rättvisande, och den exakta rankningen kanske ska tas med en nypa salt. Till exempel visar arbetstid inte hur många timmar en heltidstjänst motsvarar i landet, utan visar ett snitt för alla som jobbar, även dem som jobbar deltid. För Sverige anges veckoarbetstiden 29,1 timmar.

Forbes anger föräldraledigheten i Sverige till 480 dagar, medan Remote har satt ett minimimått på 12 veckor. Forbes räknar med lagstadgade semesterdagar (25 för Sverige), medan Remote räknar lagstadgade semesterdagar plus helgdagar (summa 34 för Sverige).

Forbes har i sin totalsiffra också med FN:s jämställdhetsindex, boendekostnad i förhållande till inkomst, andel som kan distansarbeta, tillgång till parker och naturreservat, arbetslöshet och soltimmar.

Remote har med nivån på sjukpenning, minimilön, tillgången till sjukvård och hur HBTQ+vänligt landet är.

Vi har valt ut några av faktorerna som redovisas här. Vill du se alla så gå in på originalartiklarna: Här hittar du artikeln i Forbes och här hittar du artikeln från Remote.

Här är de två listorna (klicka på kolumnrubrikerna om du vill sortera på annat än total poäng – OBS! Pil neråt visar högsta först, pil upp visar lägsta först): 

De här delarna ingår i Forbes index:

Klicka på kolumnrubrikerna för att sortera på annat än total poäng - OBS! Gå till sid 1 för att se de med högst/lägst värde. Pil neråt visar högsta först, pil upp visar lägsta först.

Delarna i Remotes index:

  • Lagstadgad semester plus allmänna helgdagar
  • World Happiness Index (samma som Forbes)
  • Genomsnitt arbetade timmar (samma som Forbes)
  • HBTQ+inkludering, equaldex.com (där 100 motsvarar fullständig inkludering)
  • Minsta sjukpenning (procent eller fast summa)
  • Längd på betald mamma/föräldraledighet (bland annat hämtat från worldpopulationreview.com)
  • Ersättning för mamma/föräldraledighet
  • Minimilön, USD per timme
  • Sjukvårdssystem

Källor utöver de som anges per kriterium: Remotes egna kunskapsbaser (bland annat remote.com/country-explorer) samt statliga hemsidor i respektive land.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.