På plastjakt i världshaven

Anna Rotander (till vänster) och Anna Kärrman (till höger) är glada över att vara med i projektet Safe Planet. Foto: Marcus Nordén.

Snart är det dags för miljökemisten Anna Kärrman att stiga ombord på båten Sea dragon som kommer att ta henne genom södra Stilla havet. Syftet med seglingen är att testa miljögifter i fisk och havsvattnet.

Anna Kärrman forskar om miljögifter och kemikalier vid forskningscentret Människa-Teknik-Miljö (MTM) vid Örebro universitet.

Tillsammans med biologen Anna Rotander, tvekade hon inte en sekund när hon blev tillfrågad om hon ville delta i arbetet som går ut på att undersöka vilka miljögifter fisken och vattnet i Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen är utsatt för.

– Det är en dröm för en miljökemist att få vara med om det här, säger hon och förklarar att forskningsprojektet är en del av FN:s miljöprogram och resultatet av analyserna kommer att presenteras på FN:s hållbarhetskonferens i Rio de Janeiro under 2012.

Anna Rotander har redan påbörjat sin resa. I lördags landade hon i Buenos Aires och under tre veckor kommer hon att segla från Uruguay till Chile.

Anna Kärrman, som ger sig av i april, rester i stället från Påskön till Tahiti genom södra Stilla havet.

På jakt efter plasten

Segelbåten Sea dragons uppgift blir alltså att fånga in fisk och plast som därefter analyseras i labbet. Plasten fångar båten in genom att tråla upp den. Det minsta nätet kan fånga plastbitar som endast är 0,3 millimeter stora.

– En del av plasterna innehåller kemikalier och vi vill se om vår teori att plasten även kan dra till sig miljögifter som finns i vattnet stämmer, säger Anna Kärrman som tycker att det är jättetråkigt och ett slöseri med resurser att det finns så mycket plast i haven.

Enorma mängder plast

– All plast som släpps ut hamnar så småningom i de havsvirvlar som finns i alla de stora världshaven. Utanför Kaliforniens kust finns ett område, till ytan lika stort som Texas, som är fullt av plast, säger hon.

Miljögifterna som forskarna först och främst kommer att koncentrera sig på är de så kallade långlivade kemikalierna. På uppdrag av FN:s Safe Planet kampanj kommer MTM-labbet under våren också att analysera blod från frivilliga personer. Även människan drabbas ju av de miljögifter som finns ute i naturen.

Gifter i blodet

Plast som slängs hamnar tillslut i haven och sönderdelas till små partiklar som fiskar misstar som mat. Fisken äts sedan av människor som får in gifterna i blodet. Gifterna stannar sedan kvar i våra kroppar i flera decennier och kan ge upphov till cancer och reproduktions- och utvecklingsstörningar.

Blogg
Ni kan själva följa forskarnas resa genom deras blogg ett hav av plast.

Plastprojektet är ett samarbete mellan Örebroforskarna, FN:s Safe Planet och 5 Gyres som är organisation som ligger under FN:s kampanj att uppmärksamma problematiken med avfall och långlivade kemikalier.

Lämna en kommentar

Senaste nytt