Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtPfizer i Strängnäs blev världsmästare

Pfizer i Strängnäs blev världsmästare

Pfizers nya fabrik i Strängnäs har nästan fördubblat kapaciteten och därför fått utmärkelsen Facility of the Year Award från ISPE (International Society for Pharmaceutical Engineering). 
– Vi är jätteglada och det här är vårt sätt att visa att vi ska ha kvar en fabrik i Strängnäs och Sverige, säger Anna-Maria Blomberg, ordförande för Akademikerklubben.

Pfizers fabrik i Strängnäs har belönats med det prestigefyllda priset Facility of the Year Award inom kategorin Operational Excellence i konkurrens med 26 andra högteknologiska projekt i 11 länder runt om i världen. Vinnaren utsågs av en jury med seniora chefer inom läkemedelsbranschen. Inom industrin är det här priset lite av ett världsmästerskap.

Vad har gjort fabriken i Strängnäs till vinnare?
– Vi har lyckats bygga upp en ny fabrik med väldigt hög kapacitet utan att behöva öka personalstyrkan. Vi har nästan fördubblat produktionskapaciteten och det har vi lyckats med genom att minimera de manuella stegen i tillverkningen. Hela tillverkningsprocessen här är extremt automatiserad. I dagsläget tillverkar vi tillväxthormonet Genotropin och Fragmin som förebygger blodproppar. Den nya fabriken kan också tillverka tillväxthämmaren Somavert och det finns också kapacitet för att tillverka flera nya produkter, som vi jobbar på att få in, säger Anna-Maria Blomberg.

Hur har ni anställda arbetat för att nå målen? 
– Det har krävts en otroligt stor arbetsinsats, mycket kompetens och flexibilitet av alla inblandade. Men det har också varit väldigt roligt och utvecklande. Jag tror att många känner att det har varit ett måste för att kunna etablera vår plats i Pfizer-organisationen, vårt sätt att visa att vi ska ha kvar en fabrik i Strängnäs och Sverige. Vi är jätteglada för priset, det känns som en fjäder i hatten och ett bra erkännande.

Är den här utmärkelsen något som ni kan använda i löneförhandlingarna?
– Ja, visst gör vi det. Vi har kunnat visa hur mycket kompetens medarbetarna har och hur mycket de bidrar. Däremot inser vi att priset inte handlar om mer pengar i lönekuverten för medarbetarna utan mer, som läget inom läkemedelsbranschen är idag, just om att helt enkelt få finnas kvar. Att vi överhuvudtaget ska få fler lönekuvert i framtiden. Vi jobbar för att ha konkurrenskraftiga löner och för att kunna behålla kompetensen. Det här projektet, liksom de flesta liknande projekt i dag, handlar om att optimera. Vi har också fått mycket beröm och uppskattning både av ledningen i Strängnäs och av cheferna högre upp, både för den nya fabriken och för det här priset, säger Anna-Maria Blomberg,

Pfizers nya fabrik i Strängnäs. Foto: Johan Steensland,

2 KOMMENTARER

  1. Det är jättekul att fått äran att driva ett projekt på Pfizer när fabriken har fätt en så fin utmärkelse som Facility of the Year Award inom kategorin Operational Excellence!

  2. Bra gjort!
    Alldeles för få sådana bragder idag i Sverige.
    Hoppas att det ger fabriken andrum, till nästa språng.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.