Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtArbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Efter hård kritik har Arbetsmiljöverket nu upphävt det beslut som fattades i oktober 2021 där de i en rättslig utredning uttryckte att skyddsombud inte har rätt att företräda enskilda individer, utan endast arbetstagare i grupp.

– Vi har drivit på den här frågan för att få ett klargörande och det är positivt att Arbetsmiljöverket nu upphäver beslutet, säger Karin Fristedt, utredare inom arbetsmiljö på Saco.

Skyddsombud har hindrats att bistå individer

Det är den här skrivningen i arbetsmiljölagen som ligger till grund för diskussionen:

I kapitel 6, paragraf 4 står det att: ”Skyddsombud företräder arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor och skall verka för en tillfredsställande arbetsmiljö”.

Trots att lagen i sig inte förändrats hävdade Arbetsmiljöverket i sin utredning att skyddsombudens roll är att företräda arbetstagare i grupp, inte i individärenden. På vissa arbetsplatser har den här skrivningen orsakat problem.

– Skyddsombud har bland annat hindrats från att bistå en enskild individ i rehabärenden. Arbetsgivaren har då hänvisat till Arbetsmiljöverkets skrivning i utredningen, berättar Karin Fristedt.

Måste kunna ingripa

Frågan har även kommit upp vid utbildningar och träffar för skyddsombud där man uttryckt oro för vad som egentligen gäller.

– Skyddsombud måste kunna ingripa och företräda en enskild individ som är utsatt för risker i arbetsmiljön eller som behöver stöd. Det kan vara aktuellt i ett rehabiliteringsärende, för någon som är gravid eller där någon behöver hjälpmedel eller andra anpassningar i sitt arbete. Därför har vi haft diskussionen med Arbetsmiljöverket under en längre tid och ställt krav på att detta måste åtgärdas.

Upp till parterna att bedöma uppdraget

Nu har alltså Arbetsmiljöverket backat i frågan och själva upphävt det beslut där den rättsliga utredningen fastställdes. I beslutet konstaterar de att Arbetsmiljöverket inte har till uppgift att bedöma frågor om skyddsombudens uppdrag – det är upp till parterna själva att hantera.

– För oss är det nu viktigt att informationen om det här sprids så att den felaktiga informationen inte kvarstår. Skyddsombud har rätt att agera om en arbetstagare behöver stöd i ett ärende, säger Karin Fristedt.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?