Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtArbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Efter hård kritik har Arbetsmiljöverket nu upphävt det beslut som fattades i oktober 2021 där de i en rättslig utredning uttryckte att skyddsombud inte har rätt att företräda enskilda individer, utan endast arbetstagare i grupp.

– Vi har drivit på den här frågan för att få ett klargörande och det är positivt att Arbetsmiljöverket nu upphäver beslutet, säger Karin Fristedt, utredare inom arbetsmiljö på Saco.

Skyddsombud har hindrats att bistå individer

Det är den här skrivningen i arbetsmiljölagen som ligger till grund för diskussionen:

I kapitel 6, paragraf 4 står det att: ”Skyddsombud företräder arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor och skall verka för en tillfredsställande arbetsmiljö”.

Trots att lagen i sig inte förändrats hävdade Arbetsmiljöverket i sin utredning att skyddsombudens roll är att företräda arbetstagare i grupp, inte i individärenden. På vissa arbetsplatser har den här skrivningen orsakat problem.

– Skyddsombud har bland annat hindrats från att bistå en enskild individ i rehabärenden. Arbetsgivaren har då hänvisat till Arbetsmiljöverkets skrivning i utredningen, berättar Karin Fristedt.

Måste kunna ingripa

Frågan har även kommit upp vid utbildningar och träffar för skyddsombud där man uttryckt oro för vad som egentligen gäller.

– Skyddsombud måste kunna ingripa och företräda en enskild individ som är utsatt för risker i arbetsmiljön eller som behöver stöd. Det kan vara aktuellt i ett rehabiliteringsärende, för någon som är gravid eller där någon behöver hjälpmedel eller andra anpassningar i sitt arbete. Därför har vi haft diskussionen med Arbetsmiljöverket under en längre tid och ställt krav på att detta måste åtgärdas.

Upp till parterna att bedöma uppdraget

Nu har alltså Arbetsmiljöverket backat i frågan och själva upphävt det beslut där den rättsliga utredningen fastställdes. I beslutet konstaterar de att Arbetsmiljöverket inte har till uppgift att bedöma frågor om skyddsombudens uppdrag – det är upp till parterna själva att hantera.

– För oss är det nu viktigt att informationen om det här sprids så att den felaktiga informationen inte kvarstår. Skyddsombud har rätt att agera om en arbetstagare behöver stöd i ett ärende, säger Karin Fristedt.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.