Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHennes uppfinning räddar liv

Hennes uppfinning räddar liv

Åsa Magnusson är 160 centimeter lång och väger 50 kilo. När hon gick en kurs i livräddning, upptäckte hon hur svårt det var att lyfta de tyngre kursdeltagarna – några var brandmän på nästan hundra kilo – och få en livboj runt dem. Då uppfann en hon en ny och bättre livräddningsboj.

Vad fick dig att komma på den här uppfinningen?
– Under en utbildning 2002, med simulerade drunkningstillbud, insåg jag hur svårt det var att rädda personer som var mycket tyngre än jag själv. Jag skulle bärga brandmän från fyra meters djup i en bassäng. Någon av dem vägde uppemot hundra kilo. Det gick ju att komma upp till ytan, men det tog tid och när jag kom upp var jag helt utpumpad, samtidigt som allt blir väldigt mycket tyngre uppe på ytan. Jag skulle få in honom i en livboj som låg på ytan, men tappade honom. Han sjönk tillbaka.

Vad tänkte du då?
– Det fick mig att fundera på ett bättre sätt att bärga nödställda från under vattnet. Två år senare, 2004, tävlade jag i Venture cup med min uppfinning och kom bland de 20 bästa.

Hur fungerar uppfinningen?
– Jag kom på att man kopplar på någonting på den nödställde och skickar upp honom eller henne. Quicksave, som den heter, består av en slang av nylonväv med ett handtag i specialbehandlat aluminium i varje ände som du kopplar runt personen och sätter ihop. Med ett ryck löser du ut en kolsyrepatron, som blåser upp slangen, som jag kallar för lungan. Den är besläktad med en uppblåsbar flytväst. På så sätt lyfter den personen till ytan, medan livräddaren kan fortsätta att jobba med fler nödställda under vattnet.

Vilka har visat intresse för den?
– Jag har  fått många förfrågningar  efter båtmässan. Det är Svenska livräddningssällskapet, sjöräddningen, sjöscouterna, sjöpolisen, ambulansen och fler ändå. Men jag har samarbetat med flera av dem redan under utvecklingsarbetet. Nu bokar jag kundbesök så att de kan se vad det finns för behov. Man kan behöva visa hur det fungerar och hur man byter patron och så vidare.

Vem ska tillverka den?
– Lungan, den uppblåsbara delen, ska tillverkas av en flytvästtillverkare i Karlstad.

Du har fått pris också, för årets kvinnliga uppfinnare?
– Ja, att bli diplomerad uppfinnare har jag aldrig drömt om, det är stort.

» Läs mer om Åsa Magnussons uppfinning på qsave.se

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?