Hennes uppfinning räddar liv

Åsa Magnusson är 160 centimeter lång och väger 50 kilo. När hon gick en kurs i livräddning, upptäckte hon hur svårt det var att lyfta de tyngre kursdeltagarna – några var brandmän på nästan hundra kilo – och få en livboj runt dem. Då uppfann en hon en ny och bättre livräddningsboj.

Vad fick dig att komma på den här uppfinningen?
– Under en utbildning 2002, med simulerade drunkningstillbud, insåg jag hur svårt det var att rädda personer som var mycket tyngre än jag själv. Jag skulle bärga brandmän från fyra meters djup i en bassäng. Någon av dem vägde uppemot hundra kilo. Det gick ju att komma upp till ytan, men det tog tid och när jag kom upp var jag helt utpumpad, samtidigt som allt blir väldigt mycket tyngre uppe på ytan. Jag skulle få in honom i en livboj som låg på ytan, men tappade honom. Han sjönk tillbaka.

Vad tänkte du då?
– Det fick mig att fundera på ett bättre sätt att bärga nödställda från under vattnet. Två år senare, 2004, tävlade jag i Venture cup med min uppfinning och kom bland de 20 bästa.

Hur fungerar uppfinningen?
– Jag kom på att man kopplar på någonting på den nödställde och skickar upp honom eller henne. Quicksave, som den heter, består av en slang av nylonväv med ett handtag i specialbehandlat aluminium i varje ände som du kopplar runt personen och sätter ihop. Med ett ryck löser du ut en kolsyrepatron, som blåser upp slangen, som jag kallar för lungan. Den är besläktad med en uppblåsbar flytväst. På så sätt lyfter den personen till ytan, medan livräddaren kan fortsätta att jobba med fler nödställda under vattnet.

Vilka har visat intresse för den?
– Jag har  fått många förfrågningar  efter båtmässan. Det är Svenska livräddningssällskapet, sjöräddningen, sjöscouterna, sjöpolisen, ambulansen och fler ändå. Men jag har samarbetat med flera av dem redan under utvecklingsarbetet. Nu bokar jag kundbesök så att de kan se vad det finns för behov. Man kan behöva visa hur det fungerar och hur man byter patron och så vidare.

Vem ska tillverka den?
– Lungan, den uppblåsbara delen, ska tillverkas av en flytvästtillverkare i Karlstad.

Du har fått pris också, för årets kvinnliga uppfinnare?
– Ja, att bli diplomerad uppfinnare har jag aldrig drömt om, det är stort.

» Läs mer om Åsa Magnussons uppfinning på qsave.se

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar