Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemKarriärVarsel på Ericsson oroar

Varsel på Ericsson oroar

I förmiddags meddelade Ericsson att man varslar 400 anställda i Stockholm och 50 i Göteborg. Samtidigt vill företaget anställa 250 forskningsingenjörer. Facket är kritiskt till hur ärendet har skötts.

Varslen kommer att ske inom avdelningarna försäljning och administration och är enligt företaget ett led i en anpassning av verksamheten till en ny regionstruktur och resultatet av bättre effektivitet har minskat behovet av administrativ personal inom framförallt IT.

I Göteborg kommer man att lösa övertaligheten genom frivillighetspaket men i Stockholm kommer anställda att sägas upp.

Göran Appelqvist är ordförande för akademikerföreningen på Ericsson Stockholm Norr (Kista området) som omfattar cirka 3 000 medlemmar. Han säger att drygt 10 procent av medlemmarna kommer att beröras av varslen och är kritisk till hur företaget har skött det hela.

– Vi tycker att företaget har slagit in på en dålig väg då de både gasar och bromsar samtidigt. Det skapar en oro i företaget varje gång man går ut och varslar och det tar kraft från jobbet. Det här drar också fokus från produktionen. Visst är det positivt att man vill anställa nya ingenjörer men vi ser en stor risk med att man samtidigt varslar, säger Göran Appelqvist som också tror att Ericsson kommer att få svårt att rekrytera ingenjörer.

– Hur ska den som söker jobb tolka det när man ser att Ericsson både anställer och samtidigt sparkar personal? Det ger fel signaler och skapar ”bad will” för företaget, säger han.

Även Tomas Blidberg, lokal facklig representant för Ericsson i Göteborgsområdet, är kritisk.

– Vi tycker att underlaget för den definierade övertaligheten saknar grund och att analysen för den påstådda övertaligheten inte är tillräckligt väl genomförd, säger han och berättar att de anställda inte känner igen sig i bilden av att de skulle ha för lite att göra.

Han menar att det här i stället kan leda till att de anställda som blir kvar kommer att få alldeles för mycket att göra.

Både Göran Appelqvist och Tomas Blidberg är överens om att företaget hade kunnat sköta det här på ett bättre sätt.

– Vi hade velat se ett brett frivillighetsprogram med pensionsavgångar och översyn av konsultavtalen, säger Tomas Blidberg och tillägger att det enda positiva i detta är att företaget är hyfsat generösa med avgångspaket.

– De flesta får någonstans mellan 8-10 månaders lön men det finns också några som kan få upp till 30 månader. De får även hjälp med att söka andra jobb, säger han.

Förhandlingarna om hur övertaligheten ska genomföras har påbörjats och de berörda parterna förväntas bli informerade innan sommaren.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?