Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenMånga känner inte till pensionsavgifter

Många känner inte till pensionsavgifter

Anställda utan kollektivavtal som placerar sina pensionspengar i fondförsäkringar betalar ofta hundratusentals kronor i avgifter under sin livstid.  Många känner inte ens till bolagens avgifter.
– Det pågår en rovdrift på pensionsspararna, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta.

Många upplever beslut om pensionsplaceringar som ångestframkallande, samtidigt som de har stor betydelse för hur mycket vi kommer att få i pension.  I den snåriga pensionsdjungeln finns det bolag och mellanhänder som tar hutlöst betalt för tjänster som andra erbjuder betydligt billigare. Priset för att förvalta en tjänstepension kan skilja mycket mellan olika bolag.

– Förvaltningsavgifterna tas från pensionskapitalet och de flesta är inte medvetna om storleken på dessa, säger Eva Adolpson, pensionekonom på Alecta. Han har tillsammans med Jonas Hellman, omvärldsanalytiker på United mInds sammanställt rapporten Rovdriften på pensionssparare. Den visar att många inte vet hur mycket pengar som betalas in till tjänstepension varje månad och inte heller hur mycket bolagen tar ut i avgifter.

Alecta har intervjuat drygt ettusen slumpvis utvalda personer i ålder 25-50 år som alla förvärvsarbetar och har tjänstepension. Sex av tio visste in hur mycket som betalas in till deras tjänstepension varje månad. På frågan om pensionsbolagen tar betalt för att förvalta pensionskapitalet svarade fyra av tio att bolagen inte tar betalt eller att de inte vet om de tar betalt.

I rapporten redovisas exempel på hur mycket avgifterna för pensionsförvaltning kan skilja för en privatanställd tjänsteman som har kollektivavtal och omfattas av tjänstepensionavtalet ITP1 jämfört med en tjänsteman utan kollektivavtal som väljer att placera sina pensionspengar i en fondförsäkring och en renodlad aktiefond. I exemplet betalar tjänstemannen med kollektivavtal 122 150 kronor i avgifter fram till 65-årsdagen och samlar ihop ett pensionskapital på drygt två miljoner kronor. Tjänstemannen utan kollektivavtal betalar drygt 500 000 kronor i avgifter och pensionskapitalet blir drygt 1 500 000 kronor.

– Prisskillnaderna är orimligt höga, säger Eva Adolphson. Hon är kritisk till att många bolag så ensidigt fokuserar på avkastning och inte tydligt redovisar alla avgifter. Dessutom gör olika bolag olika antaganden hur länge vi lever. Ju kortare tid spararna antas leva, desto högre blir månadspensionen.

 Eva Adolphson vill se flera åtgärder för att skydda pensionsspararna.
– Alla avgifter måste redovisas öppet och på ett sätt som gör det möjligt att jämföra mellan bolagen. Inom andra områden är det själklart med jämförelsepriser. Varför kan inte detta gälla inom pensioner, frågar hon.

Hon vill också att pensionsbeskeden blir enhetliga så att de blir jämförbara och att det blir obligatoriskt för pensionsbolagen att redovisa sina livslängdsantaganden.

6 KOMMENTARER

  1. Alltså, man kan faktiskt ta reda på hur mycket man betalar i avgifter på http://www.pensiono.se men jag vet inte om det funkar med itp pensioner. Jag testade och jämföra avgifter privat sett och jag skulle spara 156 500 på att byta bolag. Sjuka summor enligt mig bara för att lägga på avgifter. Kolla själva är mitt råd. Man känner sig så korkad när man får resultatet och inser att man ligger i värsta kunskapsunderläget.

  2. Fast Alecta är ju själva väldigt dåliga på att informera hur mycket kapital som finns på ITP2 kontot eller hur mycket arbetsgivaren betalar in i avgift. Dessa uppgifter är ju hemliga !

  3. Detta kan inte vara rätt:” I exemplet betalar tjänstemannen med kollektivavtal 122 150 kronor i avgifter fram till 65-årsdagen och samlar ihop ett pensionskapital på drygt två kronor.”
    Är det så kan man verkligen tala om utsugning… :)

  4. ”aktiefond. I exemplet betalar tjänstemannen med kollektivavtal 122 150 kronor i avgifter fram till 65-årsdagen och samlar ihop ett pensionskapital på drygt två kronor. Tjänstemannen utan kollektivavtal betalar drygt 500 000 kronor i avgifter och pensionskapitalet blir drygt 1 500 000 kronor.”

    Jag anser också att skillnaderna är orimligt stora, det är ju fruktansvärt att tjänstemannen med kollektivavtal enbart skulle
    spara ihop 2 kronor i pensionskapital ;-)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.