Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenMånga känner inte till pensionsavgifter

Många känner inte till pensionsavgifter

Anställda utan kollektivavtal som placerar sina pensionspengar i fondförsäkringar betalar ofta hundratusentals kronor i avgifter under sin livstid.  Många känner inte ens till bolagens avgifter.
– Det pågår en rovdrift på pensionsspararna, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta.

Många upplever beslut om pensionsplaceringar som ångestframkallande, samtidigt som de har stor betydelse för hur mycket vi kommer att få i pension.  I den snåriga pensionsdjungeln finns det bolag och mellanhänder som tar hutlöst betalt för tjänster som andra erbjuder betydligt billigare. Priset för att förvalta en tjänstepension kan skilja mycket mellan olika bolag.

– Förvaltningsavgifterna tas från pensionskapitalet och de flesta är inte medvetna om storleken på dessa, säger Eva Adolpson, pensionekonom på Alecta. Han har tillsammans med Jonas Hellman, omvärldsanalytiker på United mInds sammanställt rapporten Rovdriften på pensionssparare. Den visar att många inte vet hur mycket pengar som betalas in till tjänstepension varje månad och inte heller hur mycket bolagen tar ut i avgifter.

Alecta har intervjuat drygt ettusen slumpvis utvalda personer i ålder 25-50 år som alla förvärvsarbetar och har tjänstepension. Sex av tio visste in hur mycket som betalas in till deras tjänstepension varje månad. På frågan om pensionsbolagen tar betalt för att förvalta pensionskapitalet svarade fyra av tio att bolagen inte tar betalt eller att de inte vet om de tar betalt.

I rapporten redovisas exempel på hur mycket avgifterna för pensionsförvaltning kan skilja för en privatanställd tjänsteman som har kollektivavtal och omfattas av tjänstepensionavtalet ITP1 jämfört med en tjänsteman utan kollektivavtal som väljer att placera sina pensionspengar i en fondförsäkring och en renodlad aktiefond. I exemplet betalar tjänstemannen med kollektivavtal 122 150 kronor i avgifter fram till 65-årsdagen och samlar ihop ett pensionskapital på drygt två miljoner kronor. Tjänstemannen utan kollektivavtal betalar drygt 500 000 kronor i avgifter och pensionskapitalet blir drygt 1 500 000 kronor.

– Prisskillnaderna är orimligt höga, säger Eva Adolphson. Hon är kritisk till att många bolag så ensidigt fokuserar på avkastning och inte tydligt redovisar alla avgifter. Dessutom gör olika bolag olika antaganden hur länge vi lever. Ju kortare tid spararna antas leva, desto högre blir månadspensionen.

 Eva Adolphson vill se flera åtgärder för att skydda pensionsspararna.
– Alla avgifter måste redovisas öppet och på ett sätt som gör det möjligt att jämföra mellan bolagen. Inom andra områden är det själklart med jämförelsepriser. Varför kan inte detta gälla inom pensioner, frågar hon.

Hon vill också att pensionsbeskeden blir enhetliga så att de blir jämförbara och att det blir obligatoriskt för pensionsbolagen att redovisa sina livslängdsantaganden.

6 KOMMENTARER

  1. Alltså, man kan faktiskt ta reda på hur mycket man betalar i avgifter på http://www.pensiono.se men jag vet inte om det funkar med itp pensioner. Jag testade och jämföra avgifter privat sett och jag skulle spara 156 500 på att byta bolag. Sjuka summor enligt mig bara för att lägga på avgifter. Kolla själva är mitt råd. Man känner sig så korkad när man får resultatet och inser att man ligger i värsta kunskapsunderläget.

  2. Fast Alecta är ju själva väldigt dåliga på att informera hur mycket kapital som finns på ITP2 kontot eller hur mycket arbetsgivaren betalar in i avgift. Dessa uppgifter är ju hemliga !

  3. Detta kan inte vara rätt:” I exemplet betalar tjänstemannen med kollektivavtal 122 150 kronor i avgifter fram till 65-årsdagen och samlar ihop ett pensionskapital på drygt två kronor.”
    Är det så kan man verkligen tala om utsugning… :)

  4. ”aktiefond. I exemplet betalar tjänstemannen med kollektivavtal 122 150 kronor i avgifter fram till 65-årsdagen och samlar ihop ett pensionskapital på drygt två kronor. Tjänstemannen utan kollektivavtal betalar drygt 500 000 kronor i avgifter och pensionskapitalet blir drygt 1 500 000 kronor.”

    Jag anser också att skillnaderna är orimligt stora, det är ju fruktansvärt att tjänstemannen med kollektivavtal enbart skulle
    spara ihop 2 kronor i pensionskapital ;-)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.