Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKoll på andras lön väckte avundsjuka

Koll på andras lön väckte avundsjuka

I en ny studie har forskare undersökt om det finns ett samband mellan hur mycket man får i lön och hur man trivs på jobbet.

I studien gjorde de amerikanska forskarna ett fältexperiment av slumpmässigt utvalda personer som arbetade på University of California. Personerna delades in i två grupper. Den ena gruppen blev informerad om att de kunde gå in på en sajt på nätet för att få reda på hur mycket deras kolleger tjänade * medan den andra gruppen inte fick någon information om sajtens existens. Efter en tid gick forskarna ut med blanketter där de undersökte hur de anställda trivdes på sin arbetsplats.

Innan studien gjordes hade forskarna en teori om att de som tjänade mindre än sina kolleger skulle kunna använda informationen om kollegernas lön i syfte att förhandla upp sin egen lön och i och med det skulle deras välmående på arbetsplatsen öka, men i stället hittade forskarna andra reaktioner hos de anställda.

Det visade sig att i den grupp där man fått reda på att sajten existerade hade hälften gått in och tittat på vad deras kolleger tjänade och forskarna kunde här se två reaktioner hos de anställda. De som tjänade under medianlön, det vill säga den lön som ligger i mitten av lönespannet, påverkades negativt av informationen. De uppgav också att de i högre grad skulle söka ett nytt jobb i framtiden och att de ansåg lönesättningen orättvis.

De anställda som i stället låg över medianlönen inte tycktes påverkas alls av informationen av kollegernas lön.

Forskarnas slutsatser av studien var att arbetsgivare helst borde hemlighålla information om anställdas löner eftersom det varken ledde till något bra för vare sig låg- eller höginkomsttagare.

* Strax innan fältexperimentet drog igång blev möjligheten att få reda på vad ens kolleger tjänade via en hemsida offentlig efter ett beslut i kalifornisk domstol.

Källa: Institutet för näringslivsforskning

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.