Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemMagasinetExtramaterialLång förhandlings färd mot nytt avtal

Lång förhandlings färd mot nytt avtal

Det nya EU-direktiv som reglerar European Works Councils ger större chanser till inflytande för de anställda. Göran Rådahl har varit med i Ericssons arbetet med att anpassa företagets EWC till de nya bestämmelserna.

– På Ericsson har vi arbetat länge med att ta fram ett avtalsförslag efter det nya direktivet, säger Göran Rådahl, komponentingenjör som har varit med i Ericssons European Works Council i tio år och nu sitter i dess arbetsutskott sedan fyra år.

Arbetsutskottet sköter det löpande arbetet mellan de två stora EWC-möten som Ericsson årligen ordnar, där deltagare från nästan alla länder i Europa där Ericsson har verksamhet är med.
Ericssons EWC har ett stort tvådagarsmöte i Stockholm i november där företagsledningen och vd alltid är med. På våren har man ett vårmöte ute i Europa.

Mellan mötena är det arbetsutskottet med fem representanter för arbetstagarna och tre för personalavdelningen som sammanträder.

– Den stora frågan de senaste åren har varit det nya direktivet och det avtal vi ska ha med anledning av det. Vi kommer att ha ett förslag färdigt i höst, säger Göran Rådahl.

Och det är klokt att inte sluta avtal före den 6 juni, när direktivet och den svenska lagen träder i kraft – det säger Uno Borg, ombudsman på Sveriges Ingenjörer med ansvar för den EWC-utbildning som Facken inom Industrin ordnar.

– Det nya direktivet innehåller förbättringar och sluter man ett avtal innan kan man ha missat något och bli fast med sämre skrivningar, säger han.

I det nya direktivet definieras exempelvis begreppen information och samråd tydligt. Det står att företaget måste samråda med de anställda på ett sådant sätt att de anställda får tid på sig att reagera på informationen.

Besluten får inte heller vara fattade innan EWC informeras utan de anställda ska ha en verklig chans att påverka dem. EWC blir också en egen juridisk person vilket innebär att EWC-rådet kan gå till domstol om det skulle behövas.

Göran Rådahl har med sin långa erfarenhet av EWC-arbete märkt att förväntningarna på vad rådet ska kunna göra är stora.

– Många tycker att EWC ska hantera alla möjliga ärenden men vi är bara till för information och konsultation i gränsöverskridande ärenden, säger han.

Samtidigt kan han konstatera att Ericssons EWC-arbete naturligtvis har färgats av det ganska öppna klimat som råder mellan företagsledning och akademikerfack i Sverige. Själv har han fått kunskap om de förutsättningar som råder i andra länder där Ericsson är verksamma.

– Jag tror att EWC fyller en stor funktion för anställda i länder där det fackliga arbetet inte är lika välfungerande som i Sverige. Vi försöker förklara den svenska modellen för delegaterna från de andra länderna, men anställda i länder med en mer konfrontationsinriktad kultur har svårt att förstå hur vi jobbar med små steg, kompromisser och förhandlingar.

I Ericssons EWC talar man på engelska rakt av och Göran Rådahl har fått extra utbildning i engelska av företaget.

– Det var väldigt nyttigt. Men jag skulle också vilja lära mig mer om bokslut och ekonomisk information som vi kan behöva tolka i EWC-arbetet. Och något slags nätverk för att komma i kontakt med andra ledamöter vore också bra.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.