Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemMagasinetExtramaterialLång förhandlings färd mot nytt avtal

Lång förhandlings färd mot nytt avtal

Det nya EU-direktiv som reglerar European Works Councils ger större chanser till inflytande för de anställda. Göran Rådahl har varit med i Ericssons arbetet med att anpassa företagets EWC till de nya bestämmelserna.

– På Ericsson har vi arbetat länge med att ta fram ett avtalsförslag efter det nya direktivet, säger Göran Rådahl, komponentingenjör som har varit med i Ericssons European Works Council i tio år och nu sitter i dess arbetsutskott sedan fyra år.

Arbetsutskottet sköter det löpande arbetet mellan de två stora EWC-möten som Ericsson årligen ordnar, där deltagare från nästan alla länder i Europa där Ericsson har verksamhet är med.
Ericssons EWC har ett stort tvådagarsmöte i Stockholm i november där företagsledningen och vd alltid är med. På våren har man ett vårmöte ute i Europa.

Mellan mötena är det arbetsutskottet med fem representanter för arbetstagarna och tre för personalavdelningen som sammanträder.

– Den stora frågan de senaste åren har varit det nya direktivet och det avtal vi ska ha med anledning av det. Vi kommer att ha ett förslag färdigt i höst, säger Göran Rådahl.

Och det är klokt att inte sluta avtal före den 6 juni, när direktivet och den svenska lagen träder i kraft – det säger Uno Borg, ombudsman på Sveriges Ingenjörer med ansvar för den EWC-utbildning som Facken inom Industrin ordnar.

– Det nya direktivet innehåller förbättringar och sluter man ett avtal innan kan man ha missat något och bli fast med sämre skrivningar, säger han.

I det nya direktivet definieras exempelvis begreppen information och samråd tydligt. Det står att företaget måste samråda med de anställda på ett sådant sätt att de anställda får tid på sig att reagera på informationen.

Besluten får inte heller vara fattade innan EWC informeras utan de anställda ska ha en verklig chans att påverka dem. EWC blir också en egen juridisk person vilket innebär att EWC-rådet kan gå till domstol om det skulle behövas.

Göran Rådahl har med sin långa erfarenhet av EWC-arbete märkt att förväntningarna på vad rådet ska kunna göra är stora.

– Många tycker att EWC ska hantera alla möjliga ärenden men vi är bara till för information och konsultation i gränsöverskridande ärenden, säger han.

Samtidigt kan han konstatera att Ericssons EWC-arbete naturligtvis har färgats av det ganska öppna klimat som råder mellan företagsledning och akademikerfack i Sverige. Själv har han fått kunskap om de förutsättningar som råder i andra länder där Ericsson är verksamma.

– Jag tror att EWC fyller en stor funktion för anställda i länder där det fackliga arbetet inte är lika välfungerande som i Sverige. Vi försöker förklara den svenska modellen för delegaterna från de andra länderna, men anställda i länder med en mer konfrontationsinriktad kultur har svårt att förstå hur vi jobbar med små steg, kompromisser och förhandlingar.

I Ericssons EWC talar man på engelska rakt av och Göran Rådahl har fått extra utbildning i engelska av företaget.

– Det var väldigt nyttigt. Men jag skulle också vilja lära mig mer om bokslut och ekonomisk information som vi kan behöva tolka i EWC-arbetet. Och något slags nätverk för att komma i kontakt med andra ledamöter vore också bra.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?