I dag presenterades förslaget till nytt Industriavtal. Det innehåller fler och tydligare regler för att förhandlingarna mellan parterna ska komma igång tidigt och minska risken för stridsåtgärder.
I dag presenterades förslaget till nytt Industriavtal. Det innehåller fler och tydligare regler för att förhandlingarna mellan parterna ska komma igång tidigt och minska risken för stridsåtgärder.Industriavtalet, det samarbetsavtal som fack och arbetsgivare inom industrin slöt 1997 sades upp av Teknikföretagen för drygt ett år sedan. Under vintern har förhandlingar pågått och i dag presenterades föreslaget till ett nytt tvådelat avtal – ett samarbetsavtal och förhandlingsavtal.
Samarbetsavtalet ska stärka och bredda samarbetet för att utveckla svensk industri men det finns också en uttalad öppenhet för att utveckla samarbetet även med andra utanför industrin. För att driva detta arbete bildas Industrins utvecklingsråd.
Förhandlingsavtalet utgår från att parterna även fortsättningsvis ska träffa avtal om löner och anställningsvillkor på förbundsnivå. Det innehåller fler och tydligare regler för att parterna ska lyckas att skapa ordning och reda i förhandlingsprocessen.
Camilla Frankelius, förhandlingschef för industrin på Sveriges Ingenjörer, är nöjd med förslaget som presenterades i dag.
– Vi har vänt på alla stenar, där vi har haft problem har vi sökt en bättre lösning och jag tycker att det här avtalet ger en bra grund för kommande avtalsrörelser, säger hon.
En av de tydligaste förändringarna i det nya avtalet är att de opartiska ordförande, OpO, får en starkare och tydligare roll. Om inga reella förhandlingar kommer igång kan OpO kallas in tidigare än en månad innan avtalet löper ut som har gällt tidigare. Dessutom är inga varsel om stridsåtgärder tillåtna innan avtalen löper ut.
Förslaget till ett nytt Industriavtal har nu överlämnats till parterna som ska ta ställning till detta. Om det godtas kommer det från och med den 1 juli att ersätta det gamla avtalet.