Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNu är teknologerna med på riktigt

Nu är teknologerna med på riktigt

För första gången har teknologrepresentanterna i förbundets fullmäktige blivit valda av teknologmedlemmarna. Tidigare har de helt enkelt blivit utsedda bland förbundets studentinformatörer.
     Fjorton teknologer har fått förtroendet av sina studiekamrater – Sara Magnusson är en av dem.
 

I första hand ska de fjorton teknologrepresentanterna delta i Sveriges Ingenjörers fullmäktige, förbundets högsta beslutande organ. Till skillnad från de 81 yrkesverksamma delegaterna som sitter i fyra år, sitter teknologerna emellertid endast ett år. Valdeltagandet bland teknologerna var 9 procent, något som i sammanhanget får räknas som högt. I universitetens kårval kan valdeltagandet ligga på nedåt 5-6 procent. 

Flera av de valda teknologerna har varit engagerade förut, antingen i förbundet som studentinformatörer eller i andra organisationer. 

Sara Magnusson läser första året i Linköping vill att förbundet ytterligare lyfter fram frågan om matematikundervisningen på gymnasiet. 

Sara Magnusson fick flest röster i Teknologvalet 2011.

Grattis, du fick flest röster i teknologvalet!
– Åh, det var ju roligt att höra, det visste jag inte. 

Vad läser du?
– Industriell ekonomi. Det är jätteroligt, en bra kombination med både ekonomi och teknik. Det är mycket matematik nu första året, men det går bra. 

Du har ju jobbat med Unga Forskare förut, vad gjorde du där?
– Jag gick på rymdgymnasiet i Kiruna. Det var där jag fick höra talas om Unga Forskare. Jag gick med och deltog i några projekt, bland annat var jag med och ordnade teknikshower för högstadieelever. 

Hur kom du in på den fackliga sidan?
– Jag tycker att Sveriges Ingenjörer är en bra organisation som visar att det är viktigt med ingenjörer och forskning. För mig som teknologrepresentant är det viktigt att man uppmuntrar studenter. 

Vilka frågor brinner du för?
– Den fråga jag vill driva det här året är matteundervisningen i övergången från gymnasiet till universitetet. Man pratar ju en del om att för få personer klarar godkänt, men inte ens de som är intresserade får grundläggande kunskaper. Av dem som har MVG i matte och kommer till ingenjörsutbildningen är det ändå 50 procent som kuggar sina första mattekurser. Jag skulle vilja att Sveriges Ingenjörer var en ännu tydligare röst för att förbättra matteundervisningen på gymnasiet. 

Vad mer?
– Jag hoppas kunna företräda studenterna. Man brukar prata om att vi måste öka de ungas intresse för naturvetenskap. Men det är egentligen fel, för alla är intresserade när de är små, men sedan någonstans dör intresset. Om man spelar fotboll eller piano kan man få hjälp att utvecklas, men om man är intresserad av kemi så är det inte lika enkelt. Det är för lite laborationer i skolan och många lärare är inte utbildade. Det här är en fråga som vi behöver lyfta. 

Här är alla teknologerna som blev invalda i fullmäktige (klicka på bilden för större version): 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.