Den ”bryts” genom matematiska beräkningar på din dator, och kan användas till att köpa till exempel kläder eller cd-skivor.
Bitcoins, en valuta som bara finns på internet och som du kan skapa själv på din dator, har blivit allt mer populär.
Den ”bryts” genom matematiska beräkningar på din dator, och kan användas till att köpa till exempel kläder eller cd-skivor.
Bitcoins, en valuta som bara finns på internet och som du kan skapa själv på din dator, har blivit allt mer populär.
Det kan tyckas vara en absurd idé – lösningar på matematiska problem som valuta. Men faktum är att bitcoins, en digital valuta påhittad av en japansk matematiker, kan komma att förändra hela vårt finansiella system.
Det tror i alla fall piratpartisten Rick Falkvinge, som satsat hela sitt sparkapital i valutan.
– Jag satsar mer på detta än någonting tidigare. Jag har svårt att se att det här inte skulle funka, säger han.
Den nya valutan har vuxit i värde så att det knakar. Priset för en bitcoin har stigit med flera tusen procent på bara några månader.
På tisdagsmorgonen kostade ett bitcoin ungefär 18 dollar, alltså runt 108 kronor, på den mest populära köpsajten. Det kan jämföras med 4 dollar (25 kronor) för en månad sedan och en halv dollar (3 kronor) för fem månader sedan.
– Det är klart att det kan vara en bubbla. Men det finns ingenting som tyder på att värdet kommer att minska framöver. Snarare tvärt om, säger Rick Falkvinge.
Det hela började med en text skriven av en person som kallar sig Satoshi Nakamoto. Men om det är hans riktiga namn, det verkar ingen veta. I en text som han publicerade på nätet förklarade Nakamoto att han hade konstruerat en digital valuta, kallad bitcoins, som består av lösningar på ett matematiskt problem.
Antalet lösningar är begränsade, vilket gör att det maximalt kan produceras 21 miljoner bitcoins. Nätverket av datorer med ”brytningsprogrammet” håller reda på vilka lösningar som hittats. Har du tur, och låter din dator lägga mycket tid på beräkningarna, kan just du hitta en av lösningarna. Då belönas du med 50 bitcoins – i dag alltså värt cirka 5400 kronor.
– Men i dag blir nog kostnaden i el blir högre än värdet på det du får ut i bitcoins, i alla fall här i väst. Så det sker inte i USA eller Europa, vad jag har hört, utan på andra platser i världen, säger Rick Falkvinge.
Som bitcoinsanvändare har du tillsammans med brytningsprogrammet en individuell fil på din dator, som fungerar som din ”plånbok”. Nätverket håller sedan reda på hur mycket pengar du har i plånboken – pengar som du sedan kan använda i nätbutiker som accepterar bitcoins, eller växla till amerikanska dollar eller euro på någon av växlingssajterna. Eller för den delen föra över till vem som helst som har programmet installerat.
Det är framför allt det sistnämnda – att man kan sköta överföringar själv, utan någon bank eller statlig insyn – som gör att Rick Falkvinge tror att den här typen av valutor har en stor framtid.
– Det mest intressanta är att du inte har någon bank längre. Finansinspektionen blir meningslös. Och när staten inte kan se pengarna längre – vad ska man då ha för beskattningsbas?
Man kan alltså skicka pengar till vem som helst, när som helst, utan någon insyn som helst. Ett utmärkt verktyg om man vill gömma sina pengar, eftersom filerna där pengarna lagras inte är knutna till något namn, och ett utmärkt sätt att skicka pengar till terroristorganisationer, för att nämna ett par exempel. Positivt eller negativt? En onödig fråga, menar Rick Falkvinge.
– Det är som med fildelning, eller som med blåbär i skogen för den delen, det är ingen idé diskutera om det bra eller inte. Man kan prata hur länge som helst om det borde vara tillåtet, men det kommer ändå att fortsätta, blåbären kommer att fortsätta växa. Detta är ren matematik, och man kan inte hindra folk från att sitta och byta kryptografiska nycklar med varandra, säger han.
Bitcoins är ändå fortfarande i sin linda, menar Rick Falkvinge, och kan fortfarande råka ut för en mängd problem, precis som alla idéer på tidiga stadier. Men att digitala valutor som denna har en framtid, det är uppenbart, menar han.
– Jag är övertygad om att vi kommer att få en utveckling av detta framöver. När folk väl upptäcker hur enkelt något kan vara så är det ingen som går tillbaka till hur det var tidigare, det har vi sett tidigare. I dag är det till exempel ingen som tar ut pengar på banken, eller betalar räkningar via posten. Samma sak kommer det garanterat att bli med digital valuta.
1 kommentar
allergi symton pengar som ligger och dammar…