Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFejkad skog minskar stress

Fejkad skog minskar stress

Människor slappnar av i skogen, även om grönskan är projicerad på en innervägg och ljudet från porlande vatten och sångfåglar kommer ur högtalare. Det visar ett forskningsprojekt vid Lunds tekniska högskola, enligt tidningen Arbetsliv.

En forskargrupp vid Lunds tekniska högskola provocerade fram stressreaktioner hos ett trettiotal friska personer. Därefter några fått återhämta sig i virtuell natur, och några i kontorsmiljö med naturljud. En kontrollgrupp ficka varken bilder eller ljud från naturen. 

Försöken genomfördes i ett mörkt laboratorium där Lundaforskarna arbetade i en så kallad Cave, ett Virtual reality-system med fyra skärmar, stereoskopi och surroundljud. Med hjälp av 3D-teknik projicerade de bilder av en skog på väggar och golv och testpersonerna fick sitta på en stol, men med känslan av att gå en skogspromenad. 

Enligt Matilda Annerstedt, som just är i färd med att avsluta sin avhandling om hur människor påverkas av att vistas i skogen, går pulsen ned samtidigt som stresshormonet kortisol minskar. Effekten gäller för både riktiga och fejkade skogsvandringar. Men det är viktigt att skogen upplevs med fler sinnen än bara synen. 

‒ Fågelkvitter och ljud från brusande vattendrag bidrog till förmågan att koppla av, säger Matilda Annerstedt till tidningen Arbetsliv. Stressåterhämtningen var inte alls lika bra hos dem som enbart fick se naturen, den var jämförbar med de som fick återhämta sig i ett vanligt rum. 

Enligt Mattias Wallergård, civilingenjör vid Lunds tekniska högskola och en av forskarna som deltog i studien, borde det vara tänkbart med en virtuell skog på stressade arbetsplatser. 

Matilda Annerstedt poängterar att naturbilder i fikarummet på jobbet inte kan ersätta effekterna av en promenad i den verkliga naturen. Hennes tidigare forskning visar att de som vistas i skogen upplever mindre stress. Ju längre skogspromenad desto större effekt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.