Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFejkad skog minskar stress

Fejkad skog minskar stress

Människor slappnar av i skogen, även om grönskan är projicerad på en innervägg och ljudet från porlande vatten och sångfåglar kommer ur högtalare. Det visar ett forskningsprojekt vid Lunds tekniska högskola, enligt tidningen Arbetsliv.

En forskargrupp vid Lunds tekniska högskola provocerade fram stressreaktioner hos ett trettiotal friska personer. Därefter några fått återhämta sig i virtuell natur, och några i kontorsmiljö med naturljud. En kontrollgrupp ficka varken bilder eller ljud från naturen. 

Försöken genomfördes i ett mörkt laboratorium där Lundaforskarna arbetade i en så kallad Cave, ett Virtual reality-system med fyra skärmar, stereoskopi och surroundljud. Med hjälp av 3D-teknik projicerade de bilder av en skog på väggar och golv och testpersonerna fick sitta på en stol, men med känslan av att gå en skogspromenad. 

Enligt Matilda Annerstedt, som just är i färd med att avsluta sin avhandling om hur människor påverkas av att vistas i skogen, går pulsen ned samtidigt som stresshormonet kortisol minskar. Effekten gäller för både riktiga och fejkade skogsvandringar. Men det är viktigt att skogen upplevs med fler sinnen än bara synen. 

‒ Fågelkvitter och ljud från brusande vattendrag bidrog till förmågan att koppla av, säger Matilda Annerstedt till tidningen Arbetsliv. Stressåterhämtningen var inte alls lika bra hos dem som enbart fick se naturen, den var jämförbar med de som fick återhämta sig i ett vanligt rum. 

Enligt Mattias Wallergård, civilingenjör vid Lunds tekniska högskola och en av forskarna som deltog i studien, borde det vara tänkbart med en virtuell skog på stressade arbetsplatser. 

Matilda Annerstedt poängterar att naturbilder i fikarummet på jobbet inte kan ersätta effekterna av en promenad i den verkliga naturen. Hennes tidigare forskning visar att de som vistas i skogen upplever mindre stress. Ju längre skogspromenad desto större effekt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.