Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöTeknikFacebook flyttar till Luleå

Facebook flyttar till Luleå

De kommer att förbruka el som en mindre stad och göra området flera grader varmare. Facebook kommer allt närmare en etablering av serverhallar i Luleå. Och på universitetet i staden hoppas mycket på ett framtida samarbete med den amerikanska nätjätten.

Gillar Luleå? Foto: Paul Sakuma/Scanpix.

Det var i våras det hela avslöjades – ett stort internetföretag var intresserade av att bygga sin nästa stora serveranläggning i Luleå. Affären omgärdades då av hemlighetsmakeri, men snart stod det klart att det är den amerikanska nätjätten Facebook som vill bygga sin nästa stora anläggning i Sverige och Luleå.

Det är det kalla klimatet, relativt låga elpriser och närheten till ett stort tekniskt universitet uppges vara tre aspekter som gör Luleå hett i Facebooks ögon.

Och än hetare kommer Luleå att bli om och när serverhallen blir verklighet. Den enorma serveranläggningen väntas förbruka el i klass med en mindre stad – 473 miljoner kilowattimmar – och med en sådan elförbrukning kommer en stor mängd värme att läcka ut till omgivningen. Närområdet beräknas bli en till fyra grader varmare.

På Luleå tekniska universitet hoppas man mycket på ett samarbete med Facebook. Redan i februari träffade Luleå tekniska universitets rektor, Johan Sterte, representanter från Facebook för att berätta vad universitetet kan bidra med.

– Redan då verkade de väldigt intresserade. Det är uppenbarligen ett stort plus för dem att vi finns här. Och för oss finns det naturligtvis en väldig potential med att ha en aktör av den här digniteten med stor verksamhet i Luleå.

Johan Sterte. Foto: Nicke Johansson.

Serveranläggningarna planeras också att byggas i nära anslutning till universitetet, strax utanför stadsdelen Porsön. Och med Facebook som dragkraft ser Johan Sterte framför sig ett ökat intresse från svenska ungdomar för civilingenjörsprogrammen i data- eller systemteknik vid universitet. Ett nära samarbete med en så attraktiv arbetsgivare kommer naturligtvis att locka.

– Och det här är ju ett lager som inte riktigt bemannas utan truckförare, utan snarare av ingenjörer.

På längre sikt hoppas han också att man ska kunna etablera ett forskningssamarbete med Facebook.

– Detta skapar naturligtvis en kanal in i ett företag där det finns stora möjligheter till forskningssamarbete. Men i vilken grad det kommer att realiseras är svårt att svara på i dagsläget, det tar lång tid att bygga upp den graden av tillit som krävs för att något sådant ska bli verklighet.

Fortfarande är inte heller något formellt beslut fattat från Facebooks sida, och nu har även Östersund dykt upp i spekulationerna om var serverhallarna slutligen ska byggas.

– Allting måste falla på plats först innan man kan ta det beslutet. Det här är en stor affär, säger Klas Wennström, styrelseordförande i Pinnacle, det frontbolag som sköter affären åt Facebook, till NSD.

Också Johan Sterte påpekar att inget är klart – även om han bedömer att sannolikheten att det i slutändan blir Luleå är mycket stor. Ett av de sista hindren för att serverhallarna ska bli verklighet övervanns förra veckan, när Mark- och miljööverdomstolen lät meddela att de avslår en Porsöbos överklagan mot beslutet om miljötillstånd för serverhallarna.

– När Facebook väl fattat beslutet så kommer det nog gå fort. Behoven av mer lagringsutrymme är i det närmaste akuta, så som jag förstår det, säger Johan Sterte.

Och oavsett var i Sverige etableringen kommer att ske, så kommer det troligtvis att ge ringar på vattnet.

– Detta blir i så fall den första etableringen i sitt slag i Sverige, så det är naturligt att de gör ett väldigt grundligt förarbete innan de bestämmer sig. Men när väl den första är byggd så kommer det sannolikt att bli fler. Så vi håller alla tummar!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.