Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSjukfrånvaron ökar igen

Sjukfrånvaron ökar igen

Sjukfrånvaron hos Sveriges anställda ökar. Unga under 40 år står för den högsta andelen korttidssjukfrånvaro. Det visar årets jobbhälsobarometer.

Varje år gör Svensk Företagshälsovård en undersökning där man försöker se trender och mönster i hälsan hos svenska anställda. I år har 5000 personer fått svara på frågor om hur de ser på sin hälsa och hur mycket de har varit sjukskrivna. Enligt deras svar ökar sjukfrånvaron nu efter att ha sjunkit flera år i rad. Antalet helårsfriska, utan en enda sjukdag på hela året, minskar från 42 till 36 procent.

Friskast tycks anställda över 55 vara, där hela 46 procent uppgav att de inte hade varit sjuka alls under det senaste året. Bland anställda mellan 31 och 40 år var bara 30 procent som hade hållit sig helt friska.

Bland anställda under 40 år var det också flest som skattade att de skulle komma att vara sjuka något under det kommande året. Hela 70 procent av anställda under 40 år angav det medan det bland anställda 55+ bara var 45 procent som trodde att de skulle var sjuka nästa år.

Årets rapport visar också att höginkomstagare och chefer är mindre sjukfrånvarande än sina medarbetare. 44 procent av alla som är chefer uppger att de inte haft någon enda sjukdag den senaste 12-månadersperioden, att jämföra med 35 procent av dem som inte är chefer.

Bland dem med högst lön, över 30 000 kronor i månaden (lönenivå 6), är det knappt hälften som säger att de inte haft någon sjukdag det senaste året. Däremot är kortare sjukfrånvaro på en till tre dagar något vanligare i den här gruppen.

Andelen anställda i olika lönekategorier som uppger att de inte haft någon sjukdag under det senaste året. Lönenivå 2 = 10 000 - 14 999 kr, 3 = 15 000 - 19 999, 4 = 20 000 - 24 999, 5 = 25 000 - 29 999, 6 = >30 000. Källa: Jobbhälsobarometern 2011.

Läs mer:
» Läs hela Jobbhälsobarometern 2011 här (pdf)

Jenny Grensman

1 KOMMENTAR

  1. Statistiken verkar inte vara komplett vilket kan ge den vinkling som presenteras. Förutom eventuellt samband mellan att personer med lång karriär kan ha hög lön så redogörs det inte för vilka andra faktorer som kan ha påverkat hälsostatistiken.
    – Hur stor andel av svarande under 40 år är småbarnsföräldrar?
    – Hur många av höginkomsttagarna har gått till jobbet trots sjukdom?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.