Alla artiklar i serien om kollektivavtal

Mydata köptes upp
– blev av med kollektivavtalet

När Micronic köpte upp Mydata sades kollektivavtalet på Mydata upp – trots att en stor majoritet av medlemmarna där ville behålla sitt kollektivavtal. Foto: Micronic Mydata.
I femte och årets sista del i serien om kollektivavtal berättar vi om när Mydata köptes upp av Micronic, en affär som innebar att Mydata blev av med sitt kollektivavtalet – trots att en stor majoritet av de anställda ville ha kvar det. På Micronic menar man att ett kollektivavtal skulle ha gett de anställda sämre förmåner. Helt fel, menar Sveriges Ingenjörer.

Avtal plussar företagens image

Kollektivavtal har alltid varit på fackförbundens agenda. I dag är avtalen också viktiga för företagens image. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Kollektivavtalen är inte längre en angelägenhet främst för de anställda. I fjärde artikeln i serien om kollektivavtal konstaterar vi att företag utan kollektivavtal kan riskera att uppfattas som inte riktigt seriösa.

Klubb ger tyngd i förhandlingar

Nya lokala fackklubbar bildas i regel när de anställda upptäcker att de inte når fram till arbetsgivaren med sina åsikter. Förbundet hjälper till med utbildning och vägledning i lokala förhandlingar. Betydligt svårare blir det när arbetsgivaren inte vill ha något kollektivavtal.


Så mycket är ditt avtal värt

Foto: Christine Olsson/Scanpix.

I andra delen i serien om kollektivavtal tittar vi på vad avtalen egentligen är värda – i kronor och ören. Och många kronor blir det.


”Lite tråkigt – men tryggt” 

Jill Mattsson och Johanna Ahnemark studerar båda kemivetenskap på KTH. "Det känns som att ett kollektivavtal är det som hoppar in när allt går åt skogen", svarar Johanna Ahnemark på frågan vad man egentligen får ut av kollektivavtalet. Foto: Peter Alestig Blomqvist.
Vad tänker du på när du hör ordet kollektivavtal? Är det viktigt för dig om din framtida arbetsplats är kollektivavtalsansluten? Vad tror du att du får ut av ett kollektivavtal? Ingenjören ställde frågorna till dem som står i grepp att ge sig ut på den svenska arbetsmarknaden – studenter på KTH.

Kollektivavtal – vad ska jag med det?

Anställda som arbetar på företag med kollektivavtal har i princip alltid bättre villkor än dem som saknar kollektivavtal. Ändå känns begreppet mossigt och främmande för många.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar