Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemNyhetspaketAlla artiklar i serien om kollektivavtal

Alla artiklar i serien om kollektivavtal

Mydata köptes upp
– blev av med kollektivavtalet

När Micronic köpte upp Mydata sades kollektivavtalet på Mydata upp – trots att en stor majoritet av medlemmarna där ville behålla sitt kollektivavtal. Foto: Micronic Mydata.
I femte och årets sista del i serien om kollektivavtal berättar vi om när Mydata köptes upp av Micronic, en affär som innebar att Mydata blev av med sitt kollektivavtalet – trots att en stor majoritet av de anställda ville ha kvar det. På Micronic menar man att ett kollektivavtal skulle ha gett de anställda sämre förmåner. Helt fel, menar Sveriges Ingenjörer.

Avtal plussar företagens image

Kollektivavtal har alltid varit på fackförbundens agenda. I dag är avtalen också viktiga för företagens image. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Kollektivavtalen är inte längre en angelägenhet främst för de anställda. I fjärde artikeln i serien om kollektivavtal konstaterar vi att företag utan kollektivavtal kan riskera att uppfattas som inte riktigt seriösa.

Klubb ger tyngd i förhandlingar

Nya lokala fackklubbar bildas i regel när de anställda upptäcker att de inte når fram till arbetsgivaren med sina åsikter. Förbundet hjälper till med utbildning och vägledning i lokala förhandlingar. Betydligt svårare blir det när arbetsgivaren inte vill ha något kollektivavtal.


Så mycket är ditt avtal värt

Foto: Christine Olsson/Scanpix.

I andra delen i serien om kollektivavtal tittar vi på vad avtalen egentligen är värda – i kronor och ören. Och många kronor blir det.


”Lite tråkigt – men tryggt” 

Jill Mattsson och Johanna Ahnemark studerar båda kemivetenskap på KTH. "Det känns som att ett kollektivavtal är det som hoppar in när allt går åt skogen", svarar Johanna Ahnemark på frågan vad man egentligen får ut av kollektivavtalet. Foto: Peter Alestig Blomqvist.
Vad tänker du på när du hör ordet kollektivavtal? Är det viktigt för dig om din framtida arbetsplats är kollektivavtalsansluten? Vad tror du att du får ut av ett kollektivavtal? Ingenjören ställde frågorna till dem som står i grepp att ge sig ut på den svenska arbetsmarknaden – studenter på KTH.

Kollektivavtal – vad ska jag med det?

Anställda som arbetar på företag med kollektivavtal har i princip alltid bättre villkor än dem som saknar kollektivavtal. Ändå känns begreppet mossigt och främmande för många.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.