Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Det är otroligt viktiga frågor"

”Det är otroligt viktiga frågor”

Om teknik används rätt kan det lösa många av de största världsproblemen – det är utgångspunkten för det rikstäckande teknologsamarbetet Den reflekterande ingenjören, som ska nästa generations civilingenjörer att göra samhället mer hållbart. Ingenjören har pratat med en av initiativtagarna, Chalmers-teknologen Erik Wallnér. 

Erik Wallnér, initiativtagare till Den reflekterande ingenjören. Foto: Jan-Olof Yxell/Chalmers.
Erik Wallnér, initiativtagare till Den reflekterande ingenjören. Foto: Jan-Olof Yxell/Chalmers.

Vem är du, och varför är du så engagerad i de här frågorna?

Jag läser andra året Chalmers, Väg och vatten, och är också ordförande i studentföreningen Chalmers Students for Sustainability. Jag tycker att det är fantastiskt roligt hålla på med sådana frågor på teknisk högskola, det finns så stora möjligheter för ingenjörer att hitta lösningar på de här problemen. Det är sådant som gör att man vaknar inspirerad på morgonen!

Vad är Den reflekterande ingenjören?

Det är en föreläsningsserie som anordnas i samarbete mellan KTH, Chalmers, Linköpings universitet och Lunds tekniska högskola där inspirerande personer berättar om hur de ser på och arbetar med hållbarhet. Vi vill visa på olika bra exempel på hur man som ingenjör kan jobba med hållbarhet och andra liknande frågor i sin yrkesroll, men också ge landets teknologer en ny syn på vad hållbarhet är. Den huvudsakliga målgruppen är teknologer, men alla är välkomna på föreläsningarna – med undantaget Percy Barneviks föreläsning som är för studenter.

Vad är syftet med föreläsningsserien?

Målet är att alla ingenjörer som examineras känner att de kan leda processer som gör att samhället blir mer hållbart. Jag ser det som vår största uppgift som unga framtida ingenjörer, det är otroligt viktiga frågor det handlar om.

Ni genomförde en föreläsningsserie förra våren också – vad är nytt för i år?

Nytt för i år är att Lund och Linköping också är med, och att det hela sker koordinerat mellan de olika högskolorna och universiteten. Det gör att vi skapar en känsla där studenterna känner att det här pågår över hela landet. Det skickar ett tydligare budskap till framtida ingenjörer, företag och samhället i helhet.

Hur har mottagandet varit hittills?

Vi får jättemycket bra respons, från rektorer, lärare, studenter, företag. De föreläsare som vi har bjudit in tycker också att det är väldigt roligt, många av dem brinner för de här frågorna.

Vilka är årets höjdpunkter, så som du ser det?

Percy Barnevik-föreläsningen smäller högt, han är en viktig förebild för många. Om han kommer och pratar om ansvar för miljö och social frågor, då kommer det att smitta av sig. I veckan gjorde vi också klart med Chalmers-doktoranden Mikael Mangold som jobbar för läkare utan gränser i Sudan med att se till så att lokalbefolkningen får rent vatten. Men roligast är nog bredden – att det är så många olika typer av människor, inom olika områden, som kommer och talar. Det finns verkligen något för alla. Vi tyckte att det var bra att blanda intryck från företagsledare med till exempel folk som jobbat med FN:s klimatförhandlingar, det skapar en helhetsbild.

Peter Alestig Blomqvist

Läs mer:
» denreflekterandeingenjoren.se

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.