Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenVandring kräver dessa grejor?

Vandring kräver dessa grejor?

– Merionull, säger mannen dämpat och lutar sig fram över frukostbordet. I skäggstubben glänser en smula av den kravmärkta müeslin. Han fixerar mig intensivt.
– Aha, säger jag och försöker låta litet dämpat intresserad medan jag i ögonvrån spanar efter om inte mitt ressällskap snart är tillbaka från frukostbuffén.
– Merinoull, upprepar den skäggstubbige. Det blir väldigt lätt, jag behöver inte tvätta på två veckor.

Jag förstår att han inte är någon galning för jag har sett ställen med underkläder i ull på Naturkompaniet men jag uppfattar det ändå som en litet udda inledningskonversation att börja tala om vad man har för underkläder på en tvåveckors fjällvandring. Förutom två par kallingar framgick det att han också var utrustad med knäckebröd och ett mycket lätt tält.
Fjällvandrare är inte alltid de asketer man kan inbilla sig. Tiden när knickers, hemstickade knästrumpor, anorak och en grön Fjällräven var klädkoden är förbi. Nya material, intressanta gadgetar som pannlampor, solcellsladdare och stavar i kolfiber har tagit över. Själv ska jag i år byta ut min tjugoåriga JanSport-rygga mot något modernare och lättare inför en tur i Sarek. Men vad är era bästa tips – vad är den bästa, mest användbara pryl på sommarens fjällvandring? Eller den roligaste? Lämna ett tips här i kommentarsfältet senast den 10 juli. Bästa förslag vinner ett presentkort på 500 kronor på Naturkompaniet.

Trevlig sommar!

62 KOMMENTARER

  1. Ett myggnät man drar över huvudet:

    Ojojoj, efter att ha vandrat i Sarek och blivit invaderad av myriader av flugor som biter en så det börjar blöda, så var det medhavda myggnätet en frälsning från dessa plågor. Kan absolut rekommenderas, är väl värt mödan (ynka 35gram) för att slippa insekter av olika slag kring ansiktet.

    p.s. min vän som dessvärre lämnade sitt myggnät i bilen, hade det svårare att njuta av tillvaron, medan han febrilt sprang runt i cirklar och vifta med armarna som en galning…

  2. Fjällvandring är semester och en trött vandrare kräver god mat. Livet är en fest. Med hemtorkat viltkött och grönsaker kan man laga gourmetmiddagar på fjället. Ta med kryddor och vitlök. Kompletteras med delikatesser som Västerbottensost. Måltidsdryck: fjällvatten.
    Det finns ingenstans och ingen gång som måltiden bör vara en höjdpunkt så som i fjällen. Ät, drick och var glad.

  3. Kängorna är den mest användbara prylen, de kan dessutom vara rätt snygga och kan behövas byta ut mot några ännu tuffare. :-)

  4. Mitt bästa tips till fjällvandringen är:
    Använ en kettle istället för stormkök.
    Själv har jag nyligen skaffat en Ghille kettle och trivs utmärkt med den.
    Vinsten är dels att den kokar upp vatten snabbt, men även att den eldas med småpinnar, kottar etc som man kvickt samlar ihop på plats. Bränslet kommer aldrig ta slut och tar inte vikt eller plats samt att man kan elda upp mycket av soporna från förra matlagningen.
    Jag bidrar gärna med ett kompletteringstips: ta med lite ludd från torktumlaren som man fluffar upp och använder för att tända elden om man inte har annat bra tändmateriell.

  5. Det här blir ju svårt, för det finns så mycket att välja på. Merinoullen är så självklar att den liksom ingår utan att behöva kvala in (hur kan du ha missat den?).
    Jag velar mellan LightMyFire (den nya fina kåsan med allt i ett, det är kåsa, liten burk, matdosa, skärbräda/sil och spork i en och samma låda, väldigt fint uttänkt och smarta detaljer, fin design) och handpresson för kaffenörden, det upppumpbara liggunderlaget (pump är inbyggd), en fantastisk liten stavlampa som kan signallera S-O-S (sant!) eller Arcteryx nya fina ryggsäck, men vinnaren blir nog ändå den första, LightMyFire. Liten lätt och smart.

  6. Tack för alla kommentarer. Ska börja läsa i dag och den 10 drar vi vinnaren. Det kommer bli svårt att välja förstår jag av alla kul saker ni tipsar om! Förresten fastnade jag för en rygga av känt märke från Ö-vik med namn efter fjäll i Härjedalen ( ingen produktreklam här inte)! Egentligen är 40 liter litet stort men den gick att komprimera i botten med några remmar!
    Vi hörs!

  7. Jag köpte precis ett nytt tält, Vango Helium 200 superlite. Förutom att att det är otroligt lätt att bära med sig och otroligt enkelt att montera upp så hade den en fiffig och rolig finess. Nämligen att tältpinnarna som utgör tätets stomme, var ihop bundna med ett elastiskt snöre som hela tiden ville dra in tältpinnarna på plats. Samtidigt som det i ändarna av pinnarna finns magneter som vill dra ihop pinnarna.

    Resultatet av detta blir att själva stommen näst intill bygger upp sig själv så fort man tar ut pinnarna ur dess påse. Kanske kan det vara skönt att slippa sätta ihop pinne för pinne men mest tycker jg bara att det är en rolig funktion. Kanske kan den liva upp stämningen på årets fjällvandring.

  8. En potta!
    När vi fjällvandrade med vår dotter nyss fyllda 2 år i Abisko kunde hon inte riktigt fixa sina behov ute i naturen. Det var alltså bara packa med pottan. Den vandringen kommer hon inte riktigt ihåg men hon verkade stortrivas i den storslagna naturen! I övrigt var hon mycket duktig på att vandra – vi gick hela 16 km på 3 dagar.

  9. Det går aldrig att klara av en vandring utan en spork. Den är lätt, smidig och finns i snygga färger :-)

  10. Förgyll morgonstunden med en ”kaffe latte” genom att ta med en liten batteridriven mjölkvisp. Så blir man populär bland vandringskamraterna i alla fall ;)

  11. Regnställ (om det nu räknas som pryl). Funkar både som regn- och vidnskydd. Andra oumbärliga prylar är förstås bra skor/stövlar och en ryggsäck att bära packningen i.
    (Glöm alla nymodigheter i prylväg!)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.