Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLKAB anställer utländska ingenjörer

LKAB anställer utländska ingenjörer

I mars flögs 16 arbetslösa invandrade ingenjörer och geologer till Kiruna för att träffa LKAB och diskutera möjligheten till jobb. Efter fem månader har två av dem fått jobb men fler anställningar är på gång.

LKAB expanderar kraftigt och räknar med att anställa omkring 300 personer i år. Fram till 2015 är rekryteringsbehovet omkring 1200 personer. Många yrkesgrupper har företaget inga problem att rekrytera lokalt men ingenjörer och geologer är svårare att få tag i.

Tillsamman med Arbetsförmedlingens särskilda satsning Nationell matchning flögs16 arbetssökande invandrade ingenjörer och geologer till Kiruna i slutet av mars. Alla i gruppen var på varsin anställningsintervju. Dessutom fick de se gruvan och guidades bland annat på en rundtur i Kiruna.
Alla inblandade, såväl de arbetssökande, ansvariga för Nationell matchning och LKAB var väldigt nöjda efter besöket. Flera av de arbetssökande har varit på en andra intervju tillsammans med sina familjer och fler intervjuer kommer att ske under hösten.

– I dag har vi anställningskontrakt klara med två av dem men det här är en process som tar lite tid. Vi kommer att anställda fler, säger Mikael Pudas, personalchef på LIKAB.

Bostadsfrågan är ett problem i Kiruna och tidigare långtidsarbetslösa ingenjörer har inte möjlighet att ta lån för att köpa en bostad.

– Vi har möjlighet att hjälpa till med hyresbostäder för specialister som vi har svårt att rekrytera men det tar lite tid att ordna, säger Mikael Pudas,

Han är väldigt nöjd med gruppens besök i mars och det är också Ajlan Fekovic, projektledare på Nationell matchning.

– Ingen av dessa 16 ingenjörer och geologer har varit på en anställningsintervju inom sitt yrkesområde sedan de kom till Sverige. Några har inte bott här mer än ett år men de flesta fler år och en av dem sju år, säger han.

Många svenska ingenjörer kan tycka att de är ett stort steg att flytta till Kiruna för jobb men för de flesta av dessa, som redan har flyttat från en annan del av världen, är det ingen stor sak att flytta vidare inom landet för att få ett kvalificerat jobb.

Ajlan Fekovic önskar att fler arbetsgivare hade lika positiv inställning som LKAB och vågar bjuda in utländska akademiker till anställningsintervjuer. Han har utvärderat resan till Kiruna och sammanställt kommentarerna från de arbetssökande. Det är genomgående positiva kommentarer Det kändes underbart att få respekt och bekräftelse” och ”Jag fick prata yrkessspråk” svarade två av dem.

3 KOMMENTARER

  1. Hej!

    Jag rekommenderar alla ingenjörer med etnisk ursprung att lämna Sverige medan de är unga och har krafter. I Sverige finns alldeles för många arbesgivare som har fördomar och det tar åratal att något posivt händer. Ni alla ingenjörer med utlänsk ursprung, ”lämna Sverige innan det blir för sent”.

  2. ”…som inte lyckats få jobb i södra Sverige”. Många läser nog artikeln som att LKAB får bottenskrapet av ingenjörer, men vad det handlar om är nog att de inte fått jobb i södra Sverige pga fördomar vilka nu LKAB åtminstone positivt kan dra nytta av! Bra för LKAB och de som får jobben! …men orsakerna till att de ”inte fått jobb i södra Sverige” är bara pinsamt för hela Sverige.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?