Ingenjörer kan mer

Ungefär var fjärde ingenjör tycker sig ha högre teknisk kompetens än vad jobbet kräver. Det visade en undersökning som Sveriges Ingenjörer gjorde 2010. Väldigt få ansåg sig vara underkvalificerade. De flesta var nöjda med sina jobb, men runt var fjärde ingenjör var missnöjd med lönen.

Ungefär var fjärde ingenjör tycker sig ha högre teknisk kompetens än vad jobbet kräver. Det visade en undersökning som Sveriges Ingenjörer gjorde 2010. Väldigt få ansåg sig vara underkvalificerade. De flesta var nöjda med sina jobb, men runt var fjärde ingenjör var missnöjd med lönen.

Motsvarar din ingenjörsmässiga kompetens i stora drag ditt arbete? Det frågade Sveriges Ingenjörer sina medlemmar 2010, i samband med den årliga löneenkäten. Ja, svarade de flesta, ungefär 75 procent. Ett par procent av de svarande kände sig underkvalificerade, medan ungefär var fjärde kände att de hade en högre ingenjörsmässig kompetens än vad jobbet krävde av dem.( Se även rapporten Karriär – hur då från 2010, en enkätundersökning om jämställdhet bland förbundets medlemmar, på sidan 14.)

Svaren är emellertid svårtolkade. Rätt kompetens är ett töjbart begrepp. Att vara överkvalificerad kan vara bra eller dåligt. Antingen är det någon som är väldigt skicklig och kan välja mellan olika jobb, eller så är det någon som hamnat på fel position och inte får chans att nå upp till sin fulla potential.

Något fler bland dem med lägre lön ansåg sig vara tekniskt överkvalificerade för sina jobb, men till och med bland forskarna var det nästan var tionde som ansåg sig ha högre teknisk kompetens än vad jobbet krävde. Ingenjörer med chefspositioner bedömde i något högre utsträckning än genomsnittet att de hade just rätt kompetens för sina jobb. Som beskrivning av hur svårt begreppet ”rätt kompetens” är, kan påpekas att endast en femtedel av alla civilingenjörer i maskinteknik jobbar som just maskiningenjörer. De andra fyra femtedelarna har hittat andra, oftast relevanta får man förmoda, arbetsuppgifter.

Enkäten visade också att de flesta huvudsakligen arbetade med tillämpning av befintlig teknik. Färre arbetade med utveckling och forskning. Att arbeta med befintlig teknik är emellertid knappast trivialt när det krävs många års erfarenhet för att göra jobbet rätt.

En majoritet av de tillfrågade var trots allt ganska nöjda med sina jobb. Tre fjärdedelar var helt eller delvis nöjda med lönen. De med chefsposition var något mer nöjda med sina löner. En liten grupp, mindre än en procent, var missnöjda med det mesta. Cheferna var något mer nöjda, medan de som ansåg sig vara tekniskt överkvalificerade generellt var något mer missnöjda.

Sture Henckel

2 kommentarer

  • Den logist tänkande ingenjören

    …kan ju av artikel lätt dra slutsatsen att ALLA uppvisade slutsatser/symptom enkelt kan förklaras med
    (1) massutbildningen av civilingenjörer och ingenjörer
    samtidigt som
    (2) fler högkvalitativa civilingenjörsjobb flyttat utomlands

    Fler som konkurrerar om allt färre högkvalitativa civilingenjörsjobb leder till
    (a) sämre löner
    (b) överkvalificering och/eller
    (c) tvingas jobba inom andra områden än de är utbildade till
    vilket exakt redogörs för i artikeln.

    Därför bör Sveriges Ingenjörer verka för att
    – stoppa massutbildningen av civilingenjörer,
    så att de som utbildas till civilingenjörer verkligen kan få civilingenjörsjobb.

    Kan bara instämma med Mattias N som med samma skärpa/klokhet insett dessa samband.

    08 oktober 2012
  • Mattias N

    ”Ungefär var fjärde ingenjör tycker sig ha högre teknisk kompetens än vad jobbet kräver. ”

    Kanske beror på att det utbildas alldeles för många ingenjörer, så de tvingas ta enklare och mindre välbetalda jobb än vad deras utbildning motsvarar?

    ”Enkäten visade också att de flesta huvudsakligen arbetade med tillämpning av befintlig teknik. Färre arbetade med utveckling och forskning.”

    En gång i tiden var ett av målen med civilingenjörsutbildningen att den skulle förbereda teknologen för att kunna forska och utveckla ny teknik (till skillnad från tex gymnasieingenjörerna som främst skulle tillämpa befintlig teknik). Verkar som det gått utför sedan dess…

    02 oktober 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer trivs bäst på tredje jobbet

Ingenjörer trivs bäst på tredje jobbet

Unga ingenjörer trivs bra när de kommer ut i arbetslivet. Men allra bäst är det på tredje jobbet. Det visar resultaten från Ingenjörsbarometern.
Fler artiklar