Hur påverkar chefer produktiviteten? Knappast alls kan det tyckas om du lyssnar till diskussionen runt fikabordet på jobbet. Amerikanska forskare har utrett på saken.Hur påverkar chefer produktiviteten? Knappast alls kan det tyckas om du lyssnar till diskussionen runt fikabordet på jobbet. Amerikanska forskare har utrett på saken.
”The Value of Bosses”- chefers värde, är namnet på studien som Stanfordforskarna Edward Lazear, Kathryn Shaw och Christopher Staton har genomfört på ett stort teknikserviceföretag. Målet var att se hur mellancheferna påverkade produktiviteten. Området är relativt outforskat och den forskning som finns rör snarare toppchefers påverkan på företagets resultat. Men mellancheferna är mycket fler samtidigt som de befinner sig närmare medarbetarna.
I det studerade företaget mättes de anställdas produktivitet i samband med en viss arbetsuppgift som också innebar inlärning. Eftersom arbetet utfördes i grupper om nio anställda och en chef som byttes ut ett par gånger om året gick det att se olika mönster under olika chefer.
Slutsatsen av studien var att mellanchefers kompetens är viktig för produktiviteten. Skillnaden i produktivitet mellan en chef som ansågs bra och en som tillhörde de sämsta var runt tio procent. Det som verkade skilja bra från dåliga chefer i studien var förmågan att lära ut krångliga arbetsmoment. Det positiva bidraget från chefen verkade också vara starkare ju effektivare underställda de hade.
Jenny Grensman
Källa: Institutet för Näringslivsforskning