Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenFrihet är bara ett annat ord för.....

Frihet är bara ett annat ord för…..

Förra veckan rankade 83 procent av de svarande i Sveriges Ingenjörers Ingenjörsbarometer ett fast jobb högre än konkurrenskraftig lön och flexibla arbetstider.
De vill alltså veta att de har ett jobb att gå till på lång sikt, slippa vakta telefonen för att få veta om det blir något jobb och kunna planera sin ekonomi. Kanske vill de till och med ha möjligheten att låna pengar på banken utan att be mamma och pappa ställa upp som borgenärer. Resultatet bekräfta andra undersökningar på samma tema, bland annat en från 2011 där fackförbundet Vision hade undersökt vad visstidsanställda unga tyckte om sin situation. Fem av sex ville ha ett fast jobb.
Inte direkt oväntat men det går rakt emot utvecklingen på arbetsmarknaden där antalet tidsbegränsade anställningar och anställningar i bemanningsföretag ökar. Flexibilitet är ett honnörsord. Det är viktigt att vi är flexibla. Annars kanske vi inte kan konkurrera med de oerhört flexibla arbetsvillkor som finns i oflexibla länder som vi gärna vill ha affärer med. Ungdomarna i dag är dock flexibla. De flyttar till exempel ofta. Ibland hemifrån men lika ofta tillbaka hem för det är ju svårt att få en bostad, i alla falla i storstäderna. Och några lån kan de ju inte få om de inte får ett fast jobb. Bostad nix, jobb nix.
Men de drömmer. Inte om ABB och Volvo utan om Google. Litet gulligt va? Ett piggt uppstickarföretag som har blivit ett av världens mäktigaste och som samlar in massor av information om oss. Google som litar så mycket på medarbetarna att man kan få jobba med egna projekt en dag i veckan, som tror på kreativitet och som har whiteboards på trappavsatserna för att de idéer man får när man möts i trappan ska kunna utvecklas.
Kreativitet är viktig. Frågan är väl hur kreativt det blir när allt fler är anställda i bemanningsföretag och konsultfirmor. I jakten på debiterbar tid och förlängning på uppdragen tror jag att kreativiteten lätt försvinner. Så curla litet. Låt dem känna den där sköna känslan som det var att få sitt första fasta jobb. Det är de värda.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.