Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLite fusk på svenska lärosäten

Lite fusk på svenska lärosäten

Pontus Kyrk, Foto: Högskoleverket.

 Förra året blev knappt 800 studenter avstängda eller varnade vid svenska högskolor och universitet.
– Möjligheten att plagiera har blivit enklare i och med att rapporter och dylikt är mer lättillgängliga i dag. Men sett till antalet studenter är det få som blir föremål för en disciplinåtgärd, säger Pontus Kyrk, verksjurist på Högskoleverket.

År 2011 blev 790 studenter föremål för disciplinära åtgärder vid svenska högskolor och universitet. Det motsvarar 0,25 procent av alla helårsstudenter och 0,16 procent av alla registrerade studenter. I förhållande till det stora antalet helårsstudenter (318 000 vid svenska universitet och högskolor) är det ingen jättesiffra men ändå har antalet studenter som plagierar material och åkt fast för det ökat dramatiskt under de senaste tio åren. Det konstaterar Pontus Kyrk som är verksjurist på Högskoleverket och författare till rapporten Disciplinärenden 2011 vid universitet och högskolor.

Plagiering är den vanligaste orsaken till avstängning och av de 790 studenterna som blev föremål för disciplinära åtgärder handlade 500 om plagiering.

– År 2001 var antalet fall bara 68, säger Pontus Kyrk.

Han tror inte att ökningen av plagiering beror på att studenter fuskar mer i dag än tidigare utan att det snarare handlar om att högskolorna har nya strategier för att upptäcka plagieringsfusk. För att kontrollera studenternas arbeten använder sig lärarna exempelvis av textmatchningsverktyg.

Hur ska man då få bukt på fuskandet? Pontus Kyrk tror att man i första hand måste se till att pedagogiken i undervisningen ändras.

– Fundera på pedagogiken och ställ smartare frågor till studenter. Internet är fantastiskt men det öppnar också för fler möjligheter att fuska, säger han och nämner plagieringsexperten och Oxfordforskaren Jude Carroll som ett exempel på hur man i stället kan tänka kring undervisning.

– Hon gav ett exempel på en uppgift som handlade om att studenterna skulle ange fem skäl till varför man inte ska röka.  För studenterna är det ju bara att googla fram en sajt för rökavvänjning och ta information därifrån och sen lämna in. Men, om man i stället ber studenterna att ge fem exempel på varför rökning är dåligt och ber dem rangordna källorna och även ber dem förklara skälen till rangordningen blir uppgiften genast mycket svårare att plagiera.

Pontus Kyrk förklarar att plagiering i första hand sker vid inlämningsuppgifter och mer sällan vid salstentor. På frågan hur ingenjörsstudenter ligger till när det gäller disciplinåtgärder gällande plagiering ger han ett lugnande svar.

 

– Ingenjörer är ingen grupp som utmärker sig, säger Pontus Kyrk som vill tipsa om boken Cheating in college av Scott Jaschik.

 

–I boken finns ett klockrent citat om fusk “Did the Internet fundamentally change the nature of cheating, or did it just provide new tools to do what previous generations did offline?”.

 

Detta kan man bli avstängd eller varnad för inom svenska universitet och högskolor

  1. Fusklappar och otillåtna hjälpmedel
  2. Otillåtet samarbete
  3. Plagiat och fabrikation
  4. Förfalskning av dokument
  5. Störande av undervisningen eller verksamheten i övrigt
  6. Sexuella eller etniska trakasserier

 

Läs hela rapporten här: Disciplinärenden 2011 vid universitet och högskolor

 

Anna Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.