Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFörtroendet är högt för forskare

Förtroendet är högt för forskare

86 procent av svenskarna har stort eller mycket stort förtroende för forskare vid universitet och högskolor. Det visar en opinionsundersökning gjord av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Föreningen Vetenskap & Allmänhets årliga opinionsundersökning (VA-barometern) om synen på vetenskap visar glädjande siffror om svenskarnas syn på forskare. 86 procent av svenskarna har förtroende för forskare vid universitet och högskolor och 67 procent känner förtroende för forskare vid företag.

Foto: Klas-Herman Lundgren.

Förtroende har svängt en del under de tio år vi kan överblicka, och attityder för forskning verkar vara ganska lättpåverkade av yttre händelser. Vår mätning i höst föregick inte av några direkta skandaler. Tvärtom har regeringens och oppositionens vilja att satsa på forskning fått stort utrymme i debatten, säger Maria Lindholm, chefsutredare på VA och ansvarig för barometern.

För bara två år sedan såg bilden av forskare betydligt mörkare ut. I 2010 års VA-barometer uppgav endast 63 procent att de hade förtroende för forskare vid universitet och högskolor och 45 procent att de hade förtroende för forskare som är knutna till företag.

Varför var 2010 års siffror lägre?

– Precis innan mätningen så var det mycket uppmärksamhet om ”Climategate” * och FN:s klimatpanel och det är något som bör ha kunnat påverka folks syn på forskare. Det är ganska få som har en grundmurad attityd och en tydlig bild av vad forskning är till skillnad från vad man exempelvis tycker om hälso- och sjukvård, säger Maria Lindholm.

I VA-barometern kan man också läsa att hela 97 procent av de tillfrågade anser att medicinska forskare för forskningsändamål bör få full eller begränsad tillgång till databaser med information om enskilda personers sjukdomsanlag och hälsotillstånd.

Ordningen på synen på olika ämnens vetenskaplighet, där medicin och kemi anses vara mest vetenskaplig och juridik och astrologi minst, håller i sig från förra årets mätning.

Andra resultat från årets undersökning är att 83 procent tror att forskarna kan bromsa spridningen av antibiotika resistenta bakterier och 68 procent tror att forskarna kan bromsa klimatförändringarna. På frågan om forskare kan öka den ekonomiska tillväxten svarade 62 procent ja.

Maria Lindholm som varit med och arbetat fram rapporten tycker att det är spännande att vara i en tid då forskning och forskare tar så stor plats i samhället.

Det är roligt att folk har så stort förtroende för forskare samtidigt som det inte är bra om förtroendet blir allt för högt, det behövs alltid en sund skepsis mot forskningen, säger hon.

Anna Eriksson

* Climategate kallas den forskarskandal som ägde rum 2009 då klimatforskare ertappades med att ha manipulerat data i syfte vilseleda världen om hur stor människans påverkan på den globala uppvärmningen var.

I årets VA-barometer har man telefonintervjuat 1 003 svenskar i åldrarna 16-74 år och ställt frågor om deras syn på forskning och vilket förtroende de har för forskare. Här kan du läsa 2012 års VA-barometer.

 

Hitta ditt nya jobb här!

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.