Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå tycker svenskar om ingenjörer

Så tycker svenskar om ingenjörer

Ingenjörer är kreativa och intelligenta. Det anser svenskar i allmänhet. Åsikterna om ingenjörer framkommer i en undersökning som Sveriges Ingenjörer har gjort. Och på frågan om yrket rekommenderas blir svaret ett rungande ja.

I en undersökning som Sveriges Ingenjörer lät göra under 2011 kommer svenskarnas syn på ingenjörer i dagen. Drygt tusen personer, utvalda för att svara mot ett snitt av den svenska befolkningen vad gäller inkomst, könsfördelning, utbildning och ålder, svarade på undersökningen. Deras svar visar att ingenjören är väl sedd i det svenska samhället.

En av frågorna visar, kanske inte helt överraskande, att ingenjörer generellt anses smarta. På frågan ”Vilka personliga egenskaper förknippar du med ingenjörer?” svarar runt 60 procent att de förknippar ingenjörer med kreativitet, intelligens och framåtblickande. För andra egenskaper som pålitlighet och empati får ingenjörerna lägre siffror: drygt 43 respektive 26 procent.

En annan fråga handlar om hur viktiga ingenjörerna är för byggandet av det framtida samhället. Nästan två tredjedelar av de svarande anser att tekniken har en positiv inverkan på samhället. Över huvud taget ansåg åtta av tio svarande att den tekniska utvecklingen är avgörande för Sveriges konkurrenskraft. Endast ett fåtal såg teknikens inverkan som negativ.

Tankeväckande är dock att bara knappt fyrtio procent av de svarande anser att svensk forskning ligger i framkant inom utveckling av ny teknik. Här spelar möjligen den senaste tidens konkurser och nedläggningar – Saab, Astrazeneca, Sony Ericsson med flera – en roll för bilden av Sveriges position som teknikutvecklare.

Cirka tre av fyra svenskar anser att tekniken kan lösa problem kring energiförsörjningen. Två av tre anser att tekniken kan lösa miljöfrågorna. De flesta anser också att ingenjörerna kommer att bidra till ett mer hållbart samhälle. Desto färre, knappt 40 procent, tror att tekniken kommer att kunna lösa problemen med välfärden.

Några gruppers omdömen sticker ut. Kvinnor känner generellt sett en något större tillit till ingenjörerna än männen. Studenter har dessvärre en något mindre optimistisk syn på tekniken som problemlösare för samhället än svenskar generellt. En annan viktig grupp, egenföretagarna, ser emellertid ingenjörerna som centrala i ansträngningarna med att lösa energi- och miljöfrågorna.

På den avslutande frågan i undersökningen finns dock inte mycket tvekan. Frågan lyder: Skulle du rekommendera någon närstående att bli ingenjör? Här svarar endast 9 procent nej, 23 procent svarar kanske och hela 68 procent svarar ja.

Sture Henckel

 

 

2 KOMMENTARER

  1. ”Studenter har dessvärre en något mindre optimistisk syn på tekniken som problemlösare för samhället än svenskar generellt”

    Tycker att formuleringen ”dessvärre” inte stämmer på denna fråga. Det är bra att studenter inte tror att allt kan lösas med teknik, utan att det krävs fundamentala förändringar i vårat beteende!

  2. Skrämmande att ingenjörer får bara 43% på pålitlighet…
    För 30 år sedan var det bara ingenjörer som fick höga betyg här, eftersom ingenjören baserade sitt liv på fakta. Min upplevelse då var närmare 80%.
    Vad har hänt? Har ingenjören slutat med faktabaserade beslut – eller blivit en ja-sägande slav, under chefer eller kanske under tekniken som ingenjören ska förvalta?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.