Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå tycker svenskar om ingenjörer

Så tycker svenskar om ingenjörer

Ingenjörer är kreativa och intelligenta. Det anser svenskar i allmänhet. Åsikterna om ingenjörer framkommer i en undersökning som Sveriges Ingenjörer har gjort. Och på frågan om yrket rekommenderas blir svaret ett rungande ja.

I en undersökning som Sveriges Ingenjörer lät göra under 2011 kommer svenskarnas syn på ingenjörer i dagen. Drygt tusen personer, utvalda för att svara mot ett snitt av den svenska befolkningen vad gäller inkomst, könsfördelning, utbildning och ålder, svarade på undersökningen. Deras svar visar att ingenjören är väl sedd i det svenska samhället.

En av frågorna visar, kanske inte helt överraskande, att ingenjörer generellt anses smarta. På frågan ”Vilka personliga egenskaper förknippar du med ingenjörer?” svarar runt 60 procent att de förknippar ingenjörer med kreativitet, intelligens och framåtblickande. För andra egenskaper som pålitlighet och empati får ingenjörerna lägre siffror: drygt 43 respektive 26 procent.

En annan fråga handlar om hur viktiga ingenjörerna är för byggandet av det framtida samhället. Nästan två tredjedelar av de svarande anser att tekniken har en positiv inverkan på samhället. Över huvud taget ansåg åtta av tio svarande att den tekniska utvecklingen är avgörande för Sveriges konkurrenskraft. Endast ett fåtal såg teknikens inverkan som negativ.

Tankeväckande är dock att bara knappt fyrtio procent av de svarande anser att svensk forskning ligger i framkant inom utveckling av ny teknik. Här spelar möjligen den senaste tidens konkurser och nedläggningar – Saab, Astrazeneca, Sony Ericsson med flera – en roll för bilden av Sveriges position som teknikutvecklare.

Cirka tre av fyra svenskar anser att tekniken kan lösa problem kring energiförsörjningen. Två av tre anser att tekniken kan lösa miljöfrågorna. De flesta anser också att ingenjörerna kommer att bidra till ett mer hållbart samhälle. Desto färre, knappt 40 procent, tror att tekniken kommer att kunna lösa problemen med välfärden.

Några gruppers omdömen sticker ut. Kvinnor känner generellt sett en något större tillit till ingenjörerna än männen. Studenter har dessvärre en något mindre optimistisk syn på tekniken som problemlösare för samhället än svenskar generellt. En annan viktig grupp, egenföretagarna, ser emellertid ingenjörerna som centrala i ansträngningarna med att lösa energi- och miljöfrågorna.

På den avslutande frågan i undersökningen finns dock inte mycket tvekan. Frågan lyder: Skulle du rekommendera någon närstående att bli ingenjör? Här svarar endast 9 procent nej, 23 procent svarar kanske och hela 68 procent svarar ja.

Sture Henckel

 

 

2 KOMMENTARER

  1. ”Studenter har dessvärre en något mindre optimistisk syn på tekniken som problemlösare för samhället än svenskar generellt”

    Tycker att formuleringen ”dessvärre” inte stämmer på denna fråga. Det är bra att studenter inte tror att allt kan lösas med teknik, utan att det krävs fundamentala förändringar i vårat beteende!

  2. Skrämmande att ingenjörer får bara 43% på pålitlighet…
    För 30 år sedan var det bara ingenjörer som fick höga betyg här, eftersom ingenjören baserade sitt liv på fakta. Min upplevelse då var närmare 80%.
    Vad har hänt? Har ingenjören slutat med faktabaserade beslut – eller blivit en ja-sägande slav, under chefer eller kanske under tekniken som ingenjören ska förvalta?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?