Du löper större risk att bli sjukskriven om du jobbar på en stor arbetsplats än på en liten. Men du har också större chans att snabbare komma tillbaka efter sjukskrivningen.
Du löper större risk att bli sjukskriven om du jobbar på en stor arbetsplats än på en liten. Men du har också större chans att snabbare komma tillbaka efter sjukskrivningen.
Samhället kan göra stora ekonomiska vinster med att sänka kostnaderna för sjukskrivningar. Försäkringskassans kostnader för sjukpenning var 2012 drygt 21 miljarder kronor. Till detta kommer också de kostnader som arbetsgivarna står för vid kortare sjukfrånvaro.
Regeringen har ett intresse av att minska antalet sjukskrivningsdagar och för att kunna göra rätt satsningar är det nödvändigt att känna till vilka faktorer som påverkar sjukskrivningarna.
En ny studie har konstaterat att det finns ett samband mellan arbetsplatsens storlek och sjukskrivningar.
– Stora arbetsplatser har fler men något kortare sjukskrivningar jämfört med små arbetsplatser, säger statsvetaren Karl-Oskar Lindgren, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, som har tagit fram rapporten.
Hans analyser bygger på datamaterial från Försäkringskassan över samtliga sjukskrivningar under perioden 1994-2008. Det handlar alltså om ersättningar med sjukpenning från Försäkringskassan, inte om den första tiden som arbetsgivaren betalar.
Analyserna visar att en anställd på en arbetsplats med ettusen anställda i genomsnitt har 2,4 fler sjukskrivningsdagar per år jämfört med en anställd på en arbetsplats med fem anställda. Men studien visar också att sjukskrivna personer på stora arbetsplatser återvänder snabbare till jobbet efter en sjukskrivning. En sjukskriven person på en arbetsplats med mer än ettusen anställda är med 19 procents högre sannolikhet tillbaka på jobbet efter en period än en person på en arbetslats med fem anställda.
– Det verkar som om det finns än lägre tröskel för sjukskrivningar i stora företag. Där är man oftare sjukskriven men kommer också snabbare tillbaka. Men vi ser också att fler av dem som kommer tillbaka blir sjukskrivna igen. Det är helt enkelt ett större in- och utflöde, säger Karl-Oskar Lindgren.
Varför det ser ut på det här viset har Karl-Oskar Lindgren inte något svar på. Den har analysen har inte handlat om varför.
– Det är en intressant fråga men det krävs helt andra parametrar för att kunna förstå vilka faktorer som påverkar sjukskrivningarna. Vill man spekulera lite kan man tänka sig flera möjliga förklaringar. På en liten arbetsplats är det ofta vara svårare att vara borta, verksamheten är beroende av varje individ för att fungera. Men på stora arbetsplatser kanske rehabiliteringen av sjukskrivna fungerar bättre, säger Karl-Oskar Lindgren.
Karin Virgin