Forskarmöte med mersmak

Idén att låta företagare ställa frågor till forskarna sprider sig. Den 14 februari ordnade Uppsala universitet en ny upplaga av Aimday, denna gång kring frågor om diagnostik och biomarkörer. Flera idéer kom fram. Nu tar allt fler universitet också efter upplägget.

Idén att låta företagare ställa frågor till forskarna sprider sig. Den 14 februari ordnade Uppsala universitet en ny upplaga av Aimday, denna gång kring frågor om diagnostik och biomarkörer. Flera idéer kom fram. Nu tar allt fler universitet också efter upplägget.

Det ropas ofta på mer kontakt mellan akademin och industrin. I Uppsala har universitetet gjort något mycket konkret: Aimday, Academy Industri Meeting day, som varje år sammanför forskare från lärosätet med företagare kring olika teman. Företagarna ställer konkreta frågor utifrån faktiska utmaningar, och forskarna funderar på och diskuterar problemen med företagarna. Resultaten är lika konkreta som frågorna: förslag till lösningar.

Den 14 februari träffades ett drygt tjugotal företagare och sammanlagt 55 forskare i diskussioner kring ämnena diagnostik och biomarkörer. Ett drygt tjugotal konkreta frågor behandlades under dagen. Alla diskussioner sker inte parallellt, utan 4-5 pågår samtidigt. I varje grupp sitter några forskare – både doktorander och professorer – och en eller ett par företagarrepresentanter. Det företag som ställer en fråga kan välja att även släppa in andra företag som är intresserade.

– I ungefär hälften av mötena i går fanns konkreta idéer för att gå vidare, säger Sara Gredemark, projektledare på UU Innovation som anordnade evenemanget.

För att underlätta uppföljningen av alla möten, har arrangörerna en moderator i varje session. Arrangörernas hjälp behövs inte alltid, men det händer att företagen – även om de tyckte att mötet med forskarna var intressant – är så inne i sina vardagliga bekymmer att de glömmer bort att de skulle fortsätta träffas. Då kan arrangören, UU Innovation, ge dem en liten knuff. Arrangören kan också ge resurser till mindre förstudier.

– Förra året hade vi till exempel ett diabetesprojekt som gick vidare mot en gemensam forskningsansökan, säger Sara Gredemark.

Ett annat projekt som gick vidare var ett register för att följa upp cancerbehandlingar, där Akademiska sjukhuset samarbetade med läkemedelsbolag och Uppsala universitet.

Konceptet med att låta forskare prata konkreta idéer med forskare växer. Aimday började i Uppsala 2008. I dag finns det även på KTH och i Linköping. Denna gång var även Life Sci Lab med som medarrangör. Dessutom fanns också representanter från University College of London, University of Edinburgh och University of Tartu i Estland med.

– Edinburgh har konkreta planer på att gå vidare med ett motsvarande evenemang hemma i Edinburgh, säger Sara Gredemark. Vi kommer att åka över och hålla en utbildning kring hur vi jobbar och förbereder detta.

En annat resultat av mötena är enligt Sara Gredemark att alla parter – även forskarna, inte bara företagen – lär sig nya saker. För forskarna handlar det om att de får nya ingångar i sin forskning, de kan få användning av företagens maskinpark. Och inte minst, de känner att de bidrar konkret till utvecklingen genom sin kunskap.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar