Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenForskarmöte med mersmak

Forskarmöte med mersmak

Idén att låta företagare ställa frågor till forskarna sprider sig. Den 14 februari ordnade Uppsala universitet en ny upplaga av Aimday, denna gång kring frågor om diagnostik och biomarkörer. Flera idéer kom fram. Nu tar allt fler universitet också efter upplägget.

Det ropas ofta på mer kontakt mellan akademin och industrin. I Uppsala har universitetet gjort något mycket konkret: Aimday, Academy Industri Meeting day, som varje år sammanför forskare från lärosätet med företagare kring olika teman. Företagarna ställer konkreta frågor utifrån faktiska utmaningar, och forskarna funderar på och diskuterar problemen med företagarna. Resultaten är lika konkreta som frågorna: förslag till lösningar.

Den 14 februari träffades ett drygt tjugotal företagare och sammanlagt 55 forskare i diskussioner kring ämnena diagnostik och biomarkörer. Ett drygt tjugotal konkreta frågor behandlades under dagen. Alla diskussioner sker inte parallellt, utan 4-5 pågår samtidigt. I varje grupp sitter några forskare – både doktorander och professorer – och en eller ett par företagarrepresentanter. Det företag som ställer en fråga kan välja att även släppa in andra företag som är intresserade.

– I ungefär hälften av mötena i går fanns konkreta idéer för att gå vidare, säger Sara Gredemark, projektledare på UU Innovation som anordnade evenemanget.

För att underlätta uppföljningen av alla möten, har arrangörerna en moderator i varje session. Arrangörernas hjälp behövs inte alltid, men det händer att företagen – även om de tyckte att mötet med forskarna var intressant – är så inne i sina vardagliga bekymmer att de glömmer bort att de skulle fortsätta träffas. Då kan arrangören, UU Innovation, ge dem en liten knuff. Arrangören kan också ge resurser till mindre förstudier.

– Förra året hade vi till exempel ett diabetesprojekt som gick vidare mot en gemensam forskningsansökan, säger Sara Gredemark.

Ett annat projekt som gick vidare var ett register för att följa upp cancerbehandlingar, där Akademiska sjukhuset samarbetade med läkemedelsbolag och Uppsala universitet.

Konceptet med att låta forskare prata konkreta idéer med forskare växer. Aimday började i Uppsala 2008. I dag finns det även på KTH och i Linköping. Denna gång var även Life Sci Lab med som medarrangör. Dessutom fanns också representanter från University College of London, University of Edinburgh och University of Tartu i Estland med.

– Edinburgh har konkreta planer på att gå vidare med ett motsvarande evenemang hemma i Edinburgh, säger Sara Gredemark. Vi kommer att åka över och hålla en utbildning kring hur vi jobbar och förbereder detta.

En annat resultat av mötena är enligt Sara Gredemark att alla parter – även forskarna, inte bara företagen – lär sig nya saker. För forskarna handlar det om att de får nya ingångar i sin forskning, de kan få användning av företagens maskinpark. Och inte minst, de känner att de bidrar konkret till utvecklingen genom sin kunskap.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.