Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenForskarmöte med mersmak

Forskarmöte med mersmak

Idén att låta företagare ställa frågor till forskarna sprider sig. Den 14 februari ordnade Uppsala universitet en ny upplaga av Aimday, denna gång kring frågor om diagnostik och biomarkörer. Flera idéer kom fram. Nu tar allt fler universitet också efter upplägget.

Det ropas ofta på mer kontakt mellan akademin och industrin. I Uppsala har universitetet gjort något mycket konkret: Aimday, Academy Industri Meeting day, som varje år sammanför forskare från lärosätet med företagare kring olika teman. Företagarna ställer konkreta frågor utifrån faktiska utmaningar, och forskarna funderar på och diskuterar problemen med företagarna. Resultaten är lika konkreta som frågorna: förslag till lösningar.

Den 14 februari träffades ett drygt tjugotal företagare och sammanlagt 55 forskare i diskussioner kring ämnena diagnostik och biomarkörer. Ett drygt tjugotal konkreta frågor behandlades under dagen. Alla diskussioner sker inte parallellt, utan 4-5 pågår samtidigt. I varje grupp sitter några forskare – både doktorander och professorer – och en eller ett par företagarrepresentanter. Det företag som ställer en fråga kan välja att även släppa in andra företag som är intresserade.

– I ungefär hälften av mötena i går fanns konkreta idéer för att gå vidare, säger Sara Gredemark, projektledare på UU Innovation som anordnade evenemanget.

För att underlätta uppföljningen av alla möten, har arrangörerna en moderator i varje session. Arrangörernas hjälp behövs inte alltid, men det händer att företagen – även om de tyckte att mötet med forskarna var intressant – är så inne i sina vardagliga bekymmer att de glömmer bort att de skulle fortsätta träffas. Då kan arrangören, UU Innovation, ge dem en liten knuff. Arrangören kan också ge resurser till mindre förstudier.

– Förra året hade vi till exempel ett diabetesprojekt som gick vidare mot en gemensam forskningsansökan, säger Sara Gredemark.

Ett annat projekt som gick vidare var ett register för att följa upp cancerbehandlingar, där Akademiska sjukhuset samarbetade med läkemedelsbolag och Uppsala universitet.

Konceptet med att låta forskare prata konkreta idéer med forskare växer. Aimday började i Uppsala 2008. I dag finns det även på KTH och i Linköping. Denna gång var även Life Sci Lab med som medarrangör. Dessutom fanns också representanter från University College of London, University of Edinburgh och University of Tartu i Estland med.

– Edinburgh har konkreta planer på att gå vidare med ett motsvarande evenemang hemma i Edinburgh, säger Sara Gredemark. Vi kommer att åka över och hålla en utbildning kring hur vi jobbar och förbereder detta.

En annat resultat av mötena är enligt Sara Gredemark att alla parter – även forskarna, inte bara företagen – lär sig nya saker. För forskarna handlar det om att de får nya ingångar i sin forskning, de kan få användning av företagens maskinpark. Och inte minst, de känner att de bidrar konkret till utvecklingen genom sin kunskap.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.