Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörsexamen utvärderas

Ingenjörsexamen utvärderas

Just nu utför Universitetskanslerämbetet en utvärdering av utbildningskvaliten på de högre utbildningarna i Sverige. Granskningen av civilingenjörs-, högskoleingenjörs- och brandingenjörsexamen inleddes hösten 2012 och i september 2014 kommer resultatet av utvärderingen.

– En sådan här stor undersökning på de olika programmen har aldrig gjorts tidigare, säger Jana Hejzlar, utredare på utvärderingsavdelningen på Universitetskanslerämbetet. Jana Hejzlar är ansvarig utredare för granskningen av ingenjörsexamina och hon förklarar att anledningen till att man granskar utbildningarna är för att undersöka ifall studenterna klarar examensmålen.

I utvärderingen ingår olika moment som en styrgrupp ska ta ställning till. I granskningen ingår att bedöma studenters examensarbeten, läsa utbildningssamordnarnas egna utvärderingar av utbildningen samt intervjua studenter.

– Studenterna kommer vi i kontakt med genom Sveriges förenade studentkårer (SFS) och sen förser lärosätenas utbildningsansvariga oss med studentgrupper, säger Jana Hejzlar och tillägger att eftersom civilingenjörsexamen är en så pass stor utbildning har man delat in den i 6 olika utbildningskluster: maskinteknik, elektroteknisk fysik, industriell ekonomi, samhällsbyggnad, bioenergi-kemi samt data-IT.

– Styrgruppen har fem mål för utvärderingen, de ska se till bredd och fördjupning inom det valda området, fördjupad metodkunskap, kunskapsförmågor, förmågor som muntlig och skriftlig färdighet och värderingsmål som handlar om hur medveten ingenjören är om tekniken i samhället, säger Jana Hejzlar.

Hon är själv projektansvarig för klustret maskinteknik där cirka 250 sakkunniga är involverade i utvärderingsfasen.

– Just nu har vi precis bedömt 700 examensarbeten, säger hon.

Jana Hejzlar vill inte svara på vad styrgruppen har kommit fram till än så länge utan hänvisar till rapporten som kommer i september 2014.

Fakta
* När Universitetskanslerämbetet beslutar om samlade omdömen för de olika utbildningarna finns det tre omdömen att välja mellan: Mycket hög kvalitet, hög kvalitet och bristande kvalitet.
Vid mycket hög kvalitet skickas resultatet vidare till regeringen som delar ut en kvalitetspeng till lärosätet i fråga. Kvalitetspeng innebär att lärosäten med utbildningar som får högsta omdömet uppmuntras i form av ett extra tillskott pengar. Får en utbildning omdömet bristande kvalitet krävs en uppföljning som antingen leder till utbildning blir godkänd eller att examenstillståndet dras in.

* Den 21 december 2012 lades Högskoleverket ned och i stället har två nya myndigheter bildats, Universitets- och högskolerådet samt Universitetskanslersämbetet.

Läs mer om utvärderingen här.

Anna Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.