Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsgivarna kollar i sociala medier

Arbetsgivarna kollar i sociala medier

Att ha en bra profil och rumsren aktivitet i sociala medier kan vara ett plus om du söker jobb. Kontroller på internet och i sociala medier börjar tillhöra det normala vid rekryteringsprocesser.

Stockholms Handelskammare har gjort sin årliga enkät till företagen om rekrytering. 74 procent av de svarande uppgav att de skulle anställa någon inom tre månader.

Mönstret för hur företagen går till väga vid rekrytering har förändrats de senaste åren. Två tredjedelar av företagen uppger att de alltid eller nästan alltid söker personal via bemanningsföretag eller rekryteringsföretag och inte genom arbetsförmedlingen.

Att rekrytera fel person är dyrt och 56 procent av företagen utför bakgrundskontroller på en eller två kandidater sent i rekryteringsprocessen. Efter referenser, anställningshistorik och utbildning kommer kontrollen av personens verksamhet på sociala medier som facebook, LinkedIn och twitter.
40 procent av företagen säger att de gör en sökning på sociala medier vid en rekrytering i dag mot 10 procent 2008.

Företagen säger dock att de inte avskriver någon på grund av vad de hittar på nätet men att det kan ge upphov till ytterligare frågor vid intervjun.

De svarande, som till största delen återfinns inom privat sektor, anger att svårigheterna att hitta kompetent personal har minskat sedan förra gången vilket förmodligen beror på den ekonomiska krisen. Bara inom IT var det fortfarande svårt att hitta rätt kompetens.

Jenny Grensman

2 KOMMENTARER

  1. […] Och arbetsgivare använder i hög grad sociala medier i allmänhet och Facebook i synnerhet för att kolla upp jobbsökande som till exempel denna undersökning från Stockholms Handelskammare visar. […]

  2. Alltså, rent principiellt borde det vara strikt och kraftullt olagligt för en arbetsgivare att överhuvudtaget eftersöka information om vad anställda/platssökande gör på sin egen fritid.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.