Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTeknologer hackar Roskildefestivalen

Teknologer hackar Roskildefestivalen

I ett försök att utveckla Roskildefestivalen ber arrangörerna nu teknologer om hjälp.

Än en gång erbjuds teknologer att sätta sin prägel på Roskildefestivalen. Den här gången bjuder man in teknologer till att medverka i så kallade ”fablab”, fantastiska laboratorier, där bland annat hackare kommer att få tillgång till information om festivalens infrastruktur och teknik i syfte att utveckla nya och innovativa lösningar för festivalområdet.

– Intresset för fantastiska laboratorier eller ”fablabs” växer och vi tror att det finns en stor potential i att komma bort från det akademiska synsättet som de flesta studenter arbetar under, säger innovationsregissören Esben Danielsen från nätverket ”Orange innovation”. Orange innovation beskrivs som Roskildefestivalens ”rastlösa barn ” och är en organisation som året runt arbetar för att göra teknik och idéer verkliga.

Esben Danielsen har själv några idéer om vilken typ av projekt som teknologer skulle kunna hjälpa till med och nämner transport som ett exempel.

– Kan vi göra något åt transporten på festivalen så att resan över festivalområdet på cirka 3-4 kilometer nödvändigtvis inte behöver göras till fots? (med en baksmälla).

Det är inte första gången Roskildefestivalens arrangörerer ber blivande ingenjörer om hjälp. Förra året hittade exempelvis ett gäng teknologer på en hållbar lösning för kylsystemet för all öl och mat som konsumeras på festivalen (festivalen har cirka 90 000 besökare per år och bara förtäringen av livsmedel kräver en stor energikonsumtion).

Och ”The Dome”, en av de mest framträdande byggnaderna på förra årets festival var en kupol gjord av gamla staket som hade utvecklats av en ingenjör och två arkitekter.

Källa: Ingeniøren.dk
Läs mer om Orange innovation här.

Anna Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.