Drygt 14 månader efter Saabs konkurs i Trollhättan har tre av fyra uppsagda tjänstemän fått nytt jobb. Omkring hälften har fått högre lön och åtta av tio har en tillsvidareanställning.
Drygt 14 månader efter Saabs konkurs i Trollhättan har tre av fyra uppsagda tjänstemän fått nytt jobb. Omkring hälften har fått högre lön och åtta av tio har en tillsvidareanställning.
Den 19 december er 2011 försattes Saab i konkurs och 1449 tjänstemän sades upp. Direkt efter nyårshelgen började Trygghetsrådet kontakta alla som förlorat sina jobb och i början av februari öppnades ett lokalkontor i Trollhättan.
En sammanställning av resultatet i slutet av februari 2013, alltså omkring 14 månader efter konkursen, visar att tjänstemännen klarat sig bra och 74 procent har i dag ett nytt jobb. Ytterligare sex procent har startat eget företag.
– Det har varit ett särskilt stort sug efter ingenjörer och tekniker. De första veckorna fick 20-25 jobb varje dag. Nu går det inte lika snabbt men fortfarande framåt. I dag har vi ytterst få civil- och högskoleingenjörer kvar, säger Jonas Björkman, regionchef på Trygghetsrådet i västsverige.
Trygghetsrådets sammanställning visar att en anmärkningsvärt hög andel av de uppsagda tjänstemännen, 87,7 procent, har fått en tillsvidareanställning, bara 12,3 procent har en visstidsanställning.
Drygt 60 procent uppger att de har fått nytt jobb via sitt eget kontaktnät och omkring 15 procent via internet, där även Platsbanken räknas med.
Många har också varit framgångsrika i förhandlingarna om sina nya löner.
– 15.6 procent uppger att de fått en högre befattning men omkring hälften uppger att de har fått högre lön. Det tolkar jag som att man har haft ett gott förhandlingsläge när man letat nytt arbete. Jag vet att många ingenjörer har haft flera jobberbjudanden att välja mellan, säger Jonas Björkman.
Många finns också kvar inom fordonsindustrin. Av Trygghetsrådets sammanställning framgår det att 42,7 procent jobbar inom fordonsindustrin men Jonas Björkman menar att det egentligen är fler.
– Teknikkonsultföretagen som till exempel Semcon, Xdin och Etteplan, som levererar mycket tjänster till fordonsindustrin finns under branschen ”Service & tjänster där omkring 26 procent har fått jobb, säger han.
Lite drygt 50 personer har lämnat Sverige och hittat ett nytt jobb utomlands, de flesta i Norge.
Den 28 februari var 234 personer fortfarande inskrivna hos Trygghetsrådet där de får stöd och hjälp att hitta ett nytt jobb, starta get företag eller börja studera.
Karin Virgin