Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStudenter tar färre poäng

Studenter tar färre poäng

Prestationsgraden bland studenter sjunker överlag, visar en analys gjord av Universitetskanslerämbetet. Bland yrkesexamenprogrammen ligger högskoleingenjörsprogrammet lägst med 82 procent.

Prestationsgraden bland studenter skiljer sig åt både mellan olika program och olika lärosäten och det är framförallt studenterna som läser på distans som inte tar sina poäng.

– Campusstudenterna tog 81 procent av de poäng som de var registrerade för, medan distansstudenterna tog endast 56 poäng, säger Lena Eriksson som arbetar som utredare på Universitetskanslerämbetet och varit med och tagit fram analysen.
Hon är inte särskilt förvånad över att resultaten ser ut som de gör och konstaterar att det alltid skiljer sig åt när man jämför olika lärosäten.
Lena Eriksson kan inte svara på varför högskoleingenjörsprogrammet har lägst prestationsgrad av alla yrkesexamensprogram men säger att en förklaring skulle kunna vara att många av studenterna får jobb innan de är färdiga med utbildningen.
På Uppsala universitets högskoleingenjörsprogram ligger prestationsgraden på 89 procent vilket är den högsta prestationsnivån i landet och högre än den genomsnittliga prestationsgraden som är på 82 procent.
Olov Ågren är programansvarig för civilingenjörsprogrammet teknisk fysik i Uppsala och han tror att en faktor till att många slutför sin utbildning i Uppsala beror på att många flyttar till staden just på grund av studierna, vilket gör studenterna mer motiverade.
– Bor man kvar hemma kanske man gör något annat vid sidan av studierna, säger Olov. En annan orsak till att Uppsala har färre avhopp på högskoleutbildningen tror han kan bero på att utbildningen är kortare i jämförelse med civilingenjörsutbildningen och att fler därför väljer den.
– När det gäller våra civilingenjörsutbildningar har vi runt 20 procents avhopp, vilket är ganska vanligt. Civilingenjörsutbildningarna har ju överlag fått kritik för att de har bristande kontakt med näringslivet och den kritiken har vi tagit till oss, säger Olov Ågren. Uppsala universitets civilingenjörsprograms prestationsgrad ligger på 83 procent (genomsnittet ligger på 84).

På Mälardalens högskolas högskoleingenjörsprogram låg prestationsnivån på 78 procent under läsåret 2009/10. Fredrik Starfelt är en av Mälardalens högskolas programsamordnare och han tycker att avhoppen på högskoleingenjörsutbildningen är ett problem men säger att det är svårt att veta vad de beror på.

– Den största andelen avhopp beror nog på att studenterna kommer in på sitt förstahandsval, det vill säga en annan skola. Här måste vi bli bättre på att marknadsföra oss som förstahandsvalet, säger Fredrik Starfelt som tror att en annan orsak till avhopp kan vara att studenterna tycker att det är för svårt.
– Vi märker att studenterna tycker att det är svårt när de kommer in på de teoretiska bitarna som termodynamik och strömningsteknik. Men nu har vi startat en klokverkstad där studenter får hjälp med ämnen som de tycker är svåra, säger han.

* I Universitetskanslerämbetets analys har man undersökt hur många högskolepoäng studenter tar utifrån hur många poäng de varit registrerade för. Analysen gäller läsåren mellan 2004/05 och 2009/10 och deras avklarade poäng till och med hösterminen 2011.

Du hittar hela analysen här.

Anna Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?