Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStudenter tar färre poäng

Studenter tar färre poäng

Prestationsgraden bland studenter sjunker överlag, visar en analys gjord av Universitetskanslerämbetet. Bland yrkesexamenprogrammen ligger högskoleingenjörsprogrammet lägst med 82 procent.

Prestationsgraden bland studenter skiljer sig åt både mellan olika program och olika lärosäten och det är framförallt studenterna som läser på distans som inte tar sina poäng.

– Campusstudenterna tog 81 procent av de poäng som de var registrerade för, medan distansstudenterna tog endast 56 poäng, säger Lena Eriksson som arbetar som utredare på Universitetskanslerämbetet och varit med och tagit fram analysen.
Hon är inte särskilt förvånad över att resultaten ser ut som de gör och konstaterar att det alltid skiljer sig åt när man jämför olika lärosäten.
Lena Eriksson kan inte svara på varför högskoleingenjörsprogrammet har lägst prestationsgrad av alla yrkesexamensprogram men säger att en förklaring skulle kunna vara att många av studenterna får jobb innan de är färdiga med utbildningen.
På Uppsala universitets högskoleingenjörsprogram ligger prestationsgraden på 89 procent vilket är den högsta prestationsnivån i landet och högre än den genomsnittliga prestationsgraden som är på 82 procent.
Olov Ågren är programansvarig för civilingenjörsprogrammet teknisk fysik i Uppsala och han tror att en faktor till att många slutför sin utbildning i Uppsala beror på att många flyttar till staden just på grund av studierna, vilket gör studenterna mer motiverade.
– Bor man kvar hemma kanske man gör något annat vid sidan av studierna, säger Olov. En annan orsak till att Uppsala har färre avhopp på högskoleutbildningen tror han kan bero på att utbildningen är kortare i jämförelse med civilingenjörsutbildningen och att fler därför väljer den.
– När det gäller våra civilingenjörsutbildningar har vi runt 20 procents avhopp, vilket är ganska vanligt. Civilingenjörsutbildningarna har ju överlag fått kritik för att de har bristande kontakt med näringslivet och den kritiken har vi tagit till oss, säger Olov Ågren. Uppsala universitets civilingenjörsprograms prestationsgrad ligger på 83 procent (genomsnittet ligger på 84).

På Mälardalens högskolas högskoleingenjörsprogram låg prestationsnivån på 78 procent under läsåret 2009/10. Fredrik Starfelt är en av Mälardalens högskolas programsamordnare och han tycker att avhoppen på högskoleingenjörsutbildningen är ett problem men säger att det är svårt att veta vad de beror på.

– Den största andelen avhopp beror nog på att studenterna kommer in på sitt förstahandsval, det vill säga en annan skola. Här måste vi bli bättre på att marknadsföra oss som förstahandsvalet, säger Fredrik Starfelt som tror att en annan orsak till avhopp kan vara att studenterna tycker att det är för svårt.
– Vi märker att studenterna tycker att det är svårt när de kommer in på de teoretiska bitarna som termodynamik och strömningsteknik. Men nu har vi startat en klokverkstad där studenter får hjälp med ämnen som de tycker är svåra, säger han.

* I Universitetskanslerämbetets analys har man undersökt hur många högskolepoäng studenter tar utifrån hur många poäng de varit registrerade för. Analysen gäller läsåren mellan 2004/05 och 2009/10 och deras avklarade poäng till och med hösterminen 2011.

Du hittar hela analysen här.

Anna Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.