Ny livsstil är viktigare än teknik

Allt fler svenskar anser att det är nödvändigt att förändra vår livsstil för att lösa klimatkrisen. I jämförelse med för fem år sedan tror färre att teknik är den främsta lösningen på problemet.

Allt fler svenskar anser att det är nödvändigt att förändra vår livsstil för att lösa klimatkrisen. I jämförelse med för fem år sedan tror färre att teknik är den främsta lösningen på problemet.

I två rikstäckande enkätundersökningar, 2005 och 2010, har forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet tillsammans med SCB frågat svenskar om deras syn på klimatfrågan. I undersökningen 2005 ansåg majoriteten att ny teknik var den viktigaste lösningen för att minska utsläppen av västhusgaser. Fem år senare var det betydligt färre som såg teknik som den främsta lösningen. Istället ansåg en majoritet att en ändrad livsstil är den viktigaste åtgärden.

Filip Johnsson

– Det ska inte nödvändigtvis tolkas som att människor inte längre tror att tekniken kan lösa problemen, men fler har insett att det tar tid, utvecklingen har inte gått tillräckligt fort. För att få en snabbare effekt verkar fler inse att det även krävs en förändrad livsstil, säger Filip Johnsson, professor vid institutionen för energi och miljö, Chalmers, som också är initiativtagare till studien.

– Jag tror att opinionen har svängt dels för att det talas mycket om miljö i media. Om att vi inte kan fortsätta leva så här, att vi måste ändra vårt sätt att konsumera och att vi tär på jordens resurser. Dels tror jag att medvetenheten om klimatförändringarna har ökat på grund av ett alltmer extremt väder, även om sådana händelser inte direkt kan knytas till förändringar i klimatet, säger Chris von Borgstede, docent och psykologiforskare vid Göteborgs universitet som medverkat i studien.

Men trots att det verkar finnas en större medvetenshet om behovet av att ändra livsstil syns fortfarande inga tecken på att fler går från ord till handling. Enligt statistik från SCB/Nationalräkenskaperna ökade hushållens konsumtion med 23 procent mellan 2000 och 2010.

Filip Johnasson menar att det stora problemet är att få människor att frivilligt minska sin konsumtion, att göra uppoffringar som att avstå från familjens Thailandsresa.

– Informationen är viktigt men vi vet att det inte räcker. Vi forskare som arbetar med de här frågorna och vet hur stora effekter flyget har på klimatet avstår ju inte från att flyga, säger Filip Johnsson.

Han menar att den viktigaste lösningen på utsläppsproblemet ändå är att höja kostnaderna. Utsläppen av växthusgaser måste helt enkelt kosta mer och för det krävs det politiska styrmedel. På den punkten ger studien hopp om framtiden eftersom svaren tyder på att majoriteten trots allt vill att politikerna inför ekonomiska styrmedel för att få oss att ändra livsstil.

– Medvetenheten om att vi måste ändra livsstil och en acceptans för att politikerna tar det långsiktiga ansvaret är de första viktiga stegen, säger Filip Johnsson.

Studien har nyligen publicerats i tidskriften Energy Policy 2013. Forskarnas hoppas kunna göra om undersökningen med två till tre års intervaller för att kunna fortsätta och se hur attityderna förändras.

 Karin Virgin  

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar