Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenBästa lönesamtalet är det som blir av

Bästa lönesamtalet är det som blir av

Årets avtalsrörelse är avklarad. De centrala avtalen är skrivna. Men för att just du ska få den lön som du förtjänar, kanske du måste tala om det för chefen. Det gör du bäst i lönesamtalet. Ingenjören frågar Jennifer Nilson, ombudsman på Sveriges Ingenjörers Göteborgskontor, vad man ska tänka på.

Vad är viktigast inför lönesamtalet?
– Att ta sig tid, att förbereda lönesamtalet. Många gör det inte, för att man kanske inte ser vitsen med det. Arbetsgivaren har redan bestämt sig, tänker man. ’Vad kan jag göra?’. Men det är du som vet vad du ska ha för lön. Då måste du berätta vad du gör. Se det som ett slags inventering. Det kan till och med vara en liten egoboost att se allt vad man har åstadkommit, så att chefen får ser vilken bra medarbetare han eller hon har.

Det här lönesök, hur kan man använda det?
– Den visar marknadslöneläget och är bra, men det bör tas med en liten nypa salt. Lönestatistiken är siffror där andra har rapporterat sin lön och vad de jobbar med. När du jämför kan det gömma sig saker bakom andras löner som man inte vet om. Man ser inte vad den arbetsgivaren har betalat för.

Den här övertidsberäknaren då?
– Även om du avtalat bort övertiden, kan du se vad du har förhandlat bort. Försök att ha koll på dina övertidstimmar. Annars sänker man timlönen för varje jobbad timme. Vi rekommenderar att helst inte förhandla bort övertiden alls. Men om man ändå gör det bör man ha fem extra semesterdagar och dessutom mellan 10 och 20 procents påslag på lönen. Ju mer övertid man jobbar, desto högre procentsiffra.

(Logga in på Sveriges Ingenjörers hemsida och beräkna värdet av din övertid här. Reds anmärkning.)

Vad säger man när arbetsgivaren säger att budgeten sätter stopp för högre löner?
– Man ska inte vara rädd att fråga varför då? Till exempel om arbetsgivaren säger: ’vi har inga pengar för det i budgeten. Fråga! ’Varför har ni inte det? Varför anses inte min lön värd att prioritera? Varför prioriteras aktieägarna?

Vad tycker folk generellt om att lönesamtala?
– Det finns väl i stora drag tre huvudkategorier. Den första är att jag kan påverka. Den andra är att ’Åh, det är så jobbigt att prata lön. Jag kan ändå inte påverka.’ Den tredje är att ’här måste lokala eller centrala facket rycka in’. Men det är vi på väg bort ifrån. I dag går allt fler avtal över från så kallade pottavtal till processavtal med mer fokus på den enskilde.

Varför är det bra?
– Beslutandet ska ner till individen. Man kan förenklat säga att i pottavtal, där bakar de centrala parterna tårtan. Därefter delas bitarna ut lokalt. I processavtal, där lönesamtalet sker mellan chefen och varje anställd, bestäms den enskildes tårtbit. När alla samtal är klara, ser man i slutändan hur stor tårtan blev.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?