Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDe flesta fick nya jobb

De flesta fick nya jobb

När Astra Zeneca lade ner forskningsavdelningen i Lund i mars 2010 blev runt 900 anställda av med sina jobb. I dag har de allra flesta hittat något nytt, men det har inte varit någon lätt resa.

Den 2 mars 2010 tillkännagav Astra Zeneca att utvecklingsenheten i Lund med 900 tjänstemän skulle läggas ned. Av de berörda var cirka 430 akademiker, medlemmar i olika Sacoförbund, och av dem var cirka 170 medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Trots att företaget redan hade aviserat om neddragningar, kom det som en överraskning för många av de anställda, inte minst eftersom företaget året innan hade presenterat rekordresultat och gjort stora aktieutdelningar.

De anställda var högutbildade. Runt 160 av dem var disputerade. Knappt 200 flyttade med till forskningsenheten i Mölndal, men de flesta åkte ut i kylan.

Sveriges Ingenjörer skickade ner några ombudsmän som hjälpte till med förhandlingar och coachning till nya jobb. TRR, Trygghetsrådet kom också in ganska tidigt, delvis efter diskussioner med ombudsmännen från fackförbunden.

När Bo Servenius, som då var ordförande för akademikerklubben på Astra Zeneca, tittar i backspegeln, ser han hur aktieägarstrukturen i läkemedelsföretagen ändrades i början av 2000-talet.

– De hade gått från att vara tillväxtföretag till att bli avkastningsföretag. Stora aktieägare handlar aktier på två sätt. Tidigare var de oftast inriktade på kurstillväxt. Men så skedde en växling till fokus på avkastning.

Då blev hanteringen av aktierna mer krass. Företaget skulle bli en utdelningsmaskin, en kassako. Även andra branscher, till exempel fordonsindustrin, visar en liknande utveckling. Ofta är det branscher där det inte sker så dramatiskt mycket nytt, och oftast där det finns få konkurrenter.

– Se på Astra Zenecas tillverkning i Sverige, säger Bo Servenius. Astra Zeneca toppade med marginaler på 40 procent. Av 100 dollar sålt var ju nästan 40 dollar ren vinst. De har halverat personalen och samtidigt fördubblat produktionen.

Astra Zenecas nedläggningar, både i Lund och Södertälje, kan sägas ha följt en trend inom läkemedelsbranschen. De stora bolagen prioriterar ner den egen forskning och letar i stället efter lovande forskning bland mindre life science-företag. Men de fångar bara upp en liten del av de jobb som försvinner när de stora läkemedelsbolagen lägger ned. Bo Servenius såg hur ingenjörerna från Astra Zeneca i Lund försvann åt en mängd olika håll.

– De som var så kallade generalister, som inte var specialiserade på life science, har i stor utsträckning fått jobb i andra företag i sydvästra Skåne, säger han.

En del gick till danska life science-företag som är mindre konjunkturkänsliga, till exempel Novo som har en stiftelse som storägare.

– Små och medelstora life science-företag i Sverige, främst inom medicinsk teknik, har kanske tagit emot en handfull ingenjörer, säger Bo Servenius.

Det har också startats ett tiotal nya företag av före detta anställda från Astra Zeneca i Lund. De har ett eget nätverk som går under namnet Supernova, med ett åttiotal medlemmar, men 30-40 som är mer aktiva.

– Några få av dessa företag går riktigt bra, men flera har fortfarandeavgångsvederlag från Astra Zeneca och nystartsbidrag och etableringsstöd av olika slag, säger Bo Servenius.

Ett sextiotal, uppskattar han, är fortfarande arbetssökande eller studerande. Själv har Bo Servenius läst en del kurser på Lunds universtitet. Underrättelseanalys, juridik, entreprenörskap och projektledning. Det är kurser som han hoppas ska vidga hans arbetsmarknad.

Sture Henckel

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.