Utbildningar missar viktig bedömning

Svenska högskolor har missat att registrera många utbildningar till Feani Index något som kan bli dyrt i synnerhet för studenter från icke-europeiska länder.

Svenska högskolor har missat att registrera många utbildningar till Feani Index något som kan bli dyrt i synnerhet för studenter från icke-europeiska länder.

Laila Abdallah, utredare på Sveriges Ingenjörer som håller i förbundets arbete inom Feani berättar att man har varit tvungen att neka ett antal pakistanska masterstudenter Europaingenjörstiteln eftersom de masterutbildningar de läste inte höll måttet.

– Det är verkligen illa, säger hon. De här studenterna betalar ju för sina utbildningar och för dem så är Europaingenjörstiteln viktig. Jag tror inte att högskolorna riktigt har förstått vikten av att deras utbildningar finns med och är prövade mot Feanis regelverk.

Feani, Fédération Européenne d’Associations Nationales d’ Ingénieurs, samlar de europeiska ingenjörsorganisationerna och övervakar ingenjörsutbildningarnas utveckling och kvalitet. Organisationen är också rådgivare till EU-kommissionen och deltar i arbetet om regler för yrkeskvalifikation. Feani har sin egen standardisering för ingenjörer, kallad EurIng, och för att få denna titel som kräver att man har dels en godkänd ingenjörsutbildning på fem eller fyra år plus yrkeserfarenhet i två eller tre år.

– När Bolognasystemet delade upp alla utbildningar i en kandidatexamen och en masterdel så krånglade det till det eftersom vi inte längre har sammahållna ingenjörsprogram. När vi får ansökningar till Europaingenjörstiteln måste vi väga samman delarna och se om de matchar kraven på ingenjörskunskaper, säger Laila Abdallah.

De svenska högskolorna har inte anmält utbildningar i samma utsträckning som nya har tillkommit under 2000-talet. Uppgifterna i Feani Index från svenska ingenjörsutbildningar verkar över lag daterade. Bengt Levinsson på Chalmers svarar i ett mejl att han inte vet varför eller vem som är ansvarig för det på Chalmers. Enligt Feani Index är förre rektorn Jan Erik Sundgren ansvarig men han avgick som rektor 2005. För högskolan i Borås anges Said Irandoust som kontakt – också han har lämnat högskolan sedan många år.

Europaingenjörstiteln har funnits länge. I exempelvis Storbritannien är den mycket viktig medan den aldrig riktigt har fått samma betydelse i Sverige. De svenska ingenjörer som arbetar utomlands är ofta utskickade av svenska företag som väl känner till de svenska utbildningarna. Men det kan förändras.

– På en alltmer globaliserad arbetsmarknad blir det viktigare att kunna visa vilken kunskap man faktiskt har. Eftersom Feanis Europaingenjörstiteln är godkänd i Nordamerika är den också godkänd i delar av Asien, säger Laila Abdallah. Om de nyare ingenjörsutbildningarna inte finns med i Feani Index finns det en risk att svenska ingenjörer hamnar på efterkälken när de söker jobb utomlands.

Bedömningen av varje ansökan om att få Europaingenjörstitel sker i ett första steg av den nationella Feanikommittén i varje medlemsland. I Sverige är det Sveriges Ingenjörer som tillsätter kommitteen och organiserar arbetet. Om en sökande blir godkänd på nationell nivå skickas ärendet sedan vidare för en slutlig granskning av Feani centralt. Organisationen samlas också varje år för att diskutera utvecklingen inom ingenjörsområdet och om kraven på innehåll har ändrats.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar